„Леви Штраус“ ради на фармеркама од конопље

Мало је вероватно да ће тексас од којег настају чувене панталоне са етикетом „Леви Штраус“ бити направљен потпуно од конопље, али чувени произвођач одеће већ има материјал у којем ова биљка чини 31 одсто. Циљ је да тај удео врло брзо порасте на 50 одсто.

Мода и љепота 10.06.2019 | 11:49
„Леви Штраус“ ради на фармеркама од конопље
Легализација у Сједињеним Америчким Државама, прошлог децембра, донела је земљотрес на пољу узгоја индустријске конопље. Предвиђања стручњака су да ће до 2026. године та грана привреде вредети 11,5 милијарди евра (13,03 милијарди долара), пише Бизнис инсајдер.

За сада имају материјал који 31 одсто чини конопља, а 69 памук
 
Иако се на све стране могу видети производи са канабидиолом добијеним из конопље, ова биљка изгледа да ће се пробити и на тржиште одеће. Икона у области производа од тексаса, компанија „Леви Штраус“ на путу је да то оствари.

Резултат напора у компанији су фармерке и јакна који су направљени од 69 одсто памука и 31 одсто конопље, а мешавина је на додир идентична памуку.

Ово је изузетно важно јер конопља, биљка која за разлику од канабиса садржи много мање супстанце ТХЦ, тражи знатно мање воде и ђубрива током узгоја него памук.

С друге стране, за разлику од памука, материјал који се добија од конопље тежак је за шивење. Влакна памука добијају се из меканог пупољка на врху биљке, док влакна од конопље настају обрадом њене тврде стабљике.

„У питању су дужа, чвршћа, грубља влакна. Она не желе да се претворе у нешто мекше, већ у конопац“, објаснио је Пол Дилинџер, руководилац производних иновација у компанији „Леви Штраус“.

Конопља „тежи да постане конопац“
Међутим, легендарни произвођач пронашао је начин да влакна конопље размекша и олакша мешање са памуком. Такође, у процесу се користи мало воде, мање него што то тражи памук.

Дилинџер наводи да је у питању пројекат који ће се наставити током наредних година: „Наша намера је да ово доведемо до централне производње, да га учинимо саставним делом личне карте 'Левиса'“.

Рад на побољшању квалитета мешавине памука и конопље наставља се, истиче Дилинџер, до момента у којем ће код већине производа однос бити пола-пола, а у неким случајевима чак и стопроцентна конопља.

Потреба за заменама за памук постала је очигледна када су упоређени потребе тржишта за памуком и недостатак воде која је неопходна за његов узгој и обраду у тканине.

Анализом једног истраживања спроведеног у Европи, у „Левису“ су дошли до закључака, а потом и овог невероватног открића. Наравно, љубоморно чувају детаље и сараднике, али поносно истичу да је материјал, који је спреман за тржиште, добијен за три године.
 
РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пх

25.09.2022 17:09

Ево посла за милицију ...

ОДГОВОРИТЕ