Основци увелико пуше цигарете

У БиХ цигарете конзумира преко 10 одсто младих до 15 година, који у посљедње вријеме све више пуше и нагрилу чији се барови отварају и у близини школа, што је велики јавноздравствени проблем.

Република Српска 10.06.2019 | 08:53
Основци увелико пуше цигарете
Не треба занемарити ни чињеницу да је више од половине ове популације свакодневно изложено дуванском диму, што преставља значајан ризик за њихово здравствено стање.

Такође, у БиХ је и приличан број потенцијалних пушача међу младима старости од 13 до 15 година, с обзиром на то да анализе надлежних институција показују да сваки шести млади човјек који никада није конзумирао цигарете, вјерује да би могао да почне да пуши у року од годину дана.

Из Завода за јавно здравље ФБиХ упозоравају да је у експанзији и отварање наргила-барова које у све већој мјери посјећују дјеца.

– Проблем је како конзумирање наргиле, тако и помјерање доње границе доби конзумената, која се спустила на готово 11 година. Забрињавајуће је да све млађе популације посежу за наргилом, која такође има изузетно штетне посљедице. Наиме, конзумација једне наргиле по количини састојака, од угљен-моноксида до катранских спојева, равна је готово 20 попушених цигарета – упозоравају из овог завода.

Дим из наргиле садржи веће концентрације арсена, олова и никла, те 36 пута већу концентрацију катрана и 15 пута већу концентрацију угљен-моноксида него једна цигарета.

С друге стране, у дуванском диму се налази преко 4.000 штетних хемијских супстанци од којих су многе токсичне, а преко 50 је канцерогено. Љекари упозоравају да дуван изазива чак 25 врста болести – рак плућа, гласних жица, једњака, желуца, мокраћно-полних органа и оставља свој дубок патолошки траг на срцу, крвним судовима, мозгу, ендокриним жлијездама…

Статистика показује да становници БиХ годишње испуше више од 265 милиона паклица цигарета, укупне вриједности чак 1,1 милијарди КМ.

Ту је и финансијски трошак употребе дуванских производа, који у БиХ износи око 900 милиона КМ годишње, укључујући директне и индиректне трошкове здравственог сектора, те трошкове губитка продуктивности због инвалидитета и преране смрти.

Према подацима Завода за јавно здравство ФБиХ, међу водећим узроцима смрти становништва посљедњих година доминирају обољења која се, између осталих фактора ризика, повезују са пушењем. 

– Као и претходних година, од малигних неоплазми у 2017. години међу узроцима смрти водећа је малигна неоплазма бронха и плућа,  са учешћем од 23 одсто. Ове малигне неоплазме су међу првих пет узрока смрти и код мушкараца и код жена. У ФБиХ пуши око 44 одсто становника у од 18 до 65 година. У старосној доби 13-15 година, забележено је 12,7 одсто  тренутних пушача – саопштили су из овог завода.

У Институту за јавно здравље РС кажу да, према резултатима Глобалног истраживања употребе дувана и дуванских производа код младих у РС, које је спроведено прошле године, 9,1 одсто младих пуши цигарете, док 10,9 одсто конзумира било који облика дувана или дуванског производа.

– Више од половине младих или њих 53,7 одсто изложено је дуванском диму у затвореним јавним просторима. Посебно забрињавајући податак је да 17,4 одсто младих који никада нису пушили, вјерује да би могли почети пушити у периоду од наредних 12 мјесеци – истиче специјалиста социјалне медицине у ИЈЗ Стела Стојисављевић.

Додаје да најзначајније мјере борбе против дуванског дима висока цијена дувана и дуванских производа, како би се ови производи учинили недоступним, посебно популацији најмлађих који још нису почели пушити и развили дуванску зависност. Слиједи континуиран надзор над употребом дуванских производа, заштита од изложености пасивном пушењу и доступност програма за одвикавање од пушења.

Према подацима ИЈЗ, у Српској је у 2016. години од рака душника, бронха и плућа обољело 514 мушкараца и 168 жена, а умрло 466 мушкараца и 136 жена.

У БиХ сваке године од посљедица пушења живот изгуби око 9.000 људи, што значи да због штетности дуванског дима дневно у просјеку умре 25 грађана.

Процјењује се да је међу њима 900 пасивних пушача, укључујући и дјецу, изложених диму правих пушача око њих и на јавним мјестима, наводи се у саопштењу Свјетске банке у БиХ.

– Ако се ништа не предузме, у наредне двије деценије 180.000 људи у БиХ умријеће прерано од болести које су посљедица конзумирања дувана. Губитак живота има велики утицај на породице, заједнице и земљу у цјелини, а трошкови лијечења болести повезаних са пушењем представљају велики терет за цијело друштво – наводи се у извјештају.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Соња

10.06.2019 09:58

Сви данас пусе и опијају се, у расулу су нам породице, нема постења, цасти, распад система, цемер и јад нам је донио снсд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

10.06.2019 10:47

Не само да пусе, него И пију, И сеx , ., све то це оставити трага у старијим годинама.. знам по себи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

реапер

10.06.2019 13:02

Сто се тице ових наргила барова, ја не знам какво је то помодарство , наргиле никада није било код нас, долази са Блиског Истока . Клинци ваљда мисле да су цоол док у басти бара дувају схисху, ста ли , не знам уопсте како је закон регулисао те барове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боцко

11.06.2019 09:33

нису проблем наргила барови, већ су проблем локали, дјечије играонице и фирме у којима се и поред забране пушења немилице пуши као да им је последња цигара у животу. другачија ће бити свијест људи кад се почне закон проводити на свим мјестима гдје није дозвољено пушење, а и ми непушачи можемо да уживамо у чистом ваздуху без смрада дуваноског дима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рг

12.06.2019 03:45

А како је дозвољено тим баровима да смију уопсте да раде а камоли да смију бити близу скола које безакоње влада у земљи да је то у некој земљи са законом одма бих се скола затворила ради сигурности дјеце а власници тих кафица ухапсени и затворени у земљи гдје влада закон у кафицу ако немас 21 годину нема сансе да ти неко смије тоцит алкохол ЗЕМЉА БЕЗ ЗАКОНА СТРАВИЦНО

ОДГОВОРИТЕ