ЛН: Дупла круна, оле!

Португалци потврдили статус владара фудбалске Европе тријумфом у финалу Лиге нација над Холандијом - 1:0.  Португал по нотама Бернарда Силве - најбољи у Европи! Актуелни првак Европе објединио је титуле на територији "Старог" континента, тријумфом у првом циклусу новог интернационалног такмичења.

Фудбал 09.06.2019 | 23:00
ЛН: Дупла круна, оле!
Фудбалери Португала постали су први шампиони Лиге нација након што су у вечерашњем финалу победили репрезентацију Холандије резултатом 1:0.

У мечу који је одигран од 20:45 на стадиону "Драгао" у Порту, селекција која је и практично и номинално била домаћин је боље ушла у меч и била опаснији ривал првог минута.

Изабраници Фернанда Сантоша имали су потпуну теренску иницијативу и нису допустили ривалима да играју "своју игру", али нису успели да надмоћ претворе у поготке. Португал је у првом полувремену упутио чак 12 шутева ка голу противника, док су "гости" шутнули само једном, и то ван оквира гола.

Тек у других 45 минута живнули су играчи Роналда Кумана, већ на почетку тог дела игре почели су конкретније да иду ка Патрисиовом голу. Били су бољи у првој трећини наставка, али нису успели да искористе неколико добрих прилика.

И њихови противници су знали то да казне...

Португал је у 60. минуту извео одличан напад из транзиције, Бернардо Силва је добио дубинску лопту на левом углу казненог простора, и "шмекерски" упослио Гедеша који је оштрим ударцем погодио даљи угао СИлесеновог гола и донео предност свом тиму.

Холанђани су након тога преузели иницијативу, улазак Донија ван де Бека је донео потребну свежину њиховој екипи и нове изгледне акције, али и даље нису успевали да их материјализују.

Роналдо и саиграчи су се до краја организовано бранили, уз неколико пропуста у одбрани, чекали су своју прилику из контра-напада и ипак успели да сачувају резултат, и тако постали први освајачи новог интернационалног такмичења на територији Европе.

Изабраници Фернанда Сантоша су овом титулом објединили европске титуле, с обзиром да су тријумфовали на ЕУРО-у 2016 у Француској, и данас у првом циклусу новонастале Лиге нација. 

У утакмици одиграној раније данас, место на победничком постољу изборили су фудбелери из Енглеске победом после пенала над селекцијом Швајцарске.

Актуелни шампиони Европе Португалци потврдили су статус апсолутних владара европског фудбала тријумфом у финалу Лиге нација од 1:0 против Холандије у Порту.

Поред премијерног трофеја који следује првом освајачу новоформираног УЕФА такмичења и велике новчане награде од чак 11.500.000 евра, сјајна селекција Фернанда Сантоса обезбедила је ново славље на велико задовољство својих навијача и показала да није "Кристијано Роналдо тим" како многи воле да их подругљиво и незаслужено прозивају. Јер, јуди су дупли шампиони Европе и могу после свега да запевају: "Дупла круна, оле".

Магични Португалац вечерас није дао гол, ни асистирао, али је одиграо сасвим добру утакмицу у оној мери у којој су му солидни Холанђани то дозволили. Иако се његово име није нашло на семафору међу стрелцима ас Јувентуса је поново био вођа, прави лидер и на крају се заслужено као у Француској 2016. године радовао новом репрезентативном трофеју.

За тријумф Португалаца побринуо се Гонсало Гедеш. Нападач Валенсије добио је предност у шпицу на уштрб младог Жоаоа Феликса. Мучио се, није имао много прилика за гол, али ону праву је дочекао у 60. минуту после сјајне акције, и асистенције Бернарда Силве. Имао је голман Холанђана Силесен ту лопту на руци, али му се она измигољила у мрежу за екстазу на Драгаоу и велико славље домаћих играча.

И заслужили су Португалци тај победоносни гол, барем за игру приказану у првих сат времена утакмице. Поред инспирсаног Бернарда Силве, сјајну ролу је имао и Спортингов велемајстор Бруно Фернадеш (није играо против Швајцараца у полуфиналу) показавши да ће Фернандо Сантош у сусрет Европском првенству имати и главобољу да изабере најбољих 11.

Што се тиче Холанађана, Роналд Куман је покушао изменама у последњих пола сата да размрда екипу која је у већем делу меча играла као да би је нерешен резултат и продужеци задовољили. И имали су играчи у плавим дресовима шансе да дођу до изједначења, али је голман Португалије Руи Патрисио успешно укротио све покушаје, махом непрецизне.

Најбољу шансу за Холанађане на мечу пропустио је Мемфис Депај у 65. минуту, али и поред пораза ова селекција може да буде задовољна оним што је урадила у протеклих годину и по дана. Њихов репрезентативни фудбал се после неколико година стагнације потпуно вратио у живот и овако талентовани са Де Лихтом, Депајом, Де Јонгом и Ван де Беком, могу да буду само још бољи до Европског првенства следеће године.

Упркос тријумфу у Лиги нација Португалци немају загарантовани директан пласман на Европско првенство следеће године, а прилику да их уживо видимо на делу имаћемо 7. септембра у Београду када у оквиру групе Б буду гостовали репрезентацији Србије.

Резултати:

за треће место

Швајцарска - Енглеска 0:0 (0:0), после пенала 5:6

финале

Португал - Холандија 1:0 (0:0)
/Гедеш 60/

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар