LN: Dupla kruna, ole!

Portugalci potvrdili status vladara fudbalske Evrope trijumfom u finalu Lige nacija nad Holandijom - 1:0.  Portugal po notama Bernarda Silve - najbolji u Evropi! Aktuelni prvak Evrope objedinio je titule na teritoriji "Starog" kontinenta, trijumfom u prvom ciklusu novog internacionalnog takmičenja.

Fudbal 09.06.2019 | 23:00
LN: Dupla kruna, ole!
Fudbaleri Portugala postali su prvi šampioni Lige nacija nakon što su u večerašnjem finalu pobedili reprezentaciju Holandije rezultatom 1:0.

U meču koji je odigran od 20:45 na stadionu "Dragao" u Portu, selekcija koja je i praktično i nominalno bila domaćin je bolje ušla u meč i bila opasniji rival prvog minuta.

Izabranici Fernanda Santoša imali su potpunu terensku inicijativu i nisu dopustili rivalima da igraju "svoju igru", ali nisu uspeli da nadmoć pretvore u pogotke. Portugal je u prvom poluvremenu uputio čak 12 šuteva ka golu protivnika, dok su "gosti" šutnuli samo jednom, i to van okvira gola.

Tek u drugih 45 minuta živnuli su igrači Ronalda Kumana, već na početku tog dela igre počeli su konkretnije da idu ka Patrisiovom golu. Bili su bolji u prvoj trećini nastavka, ali nisu uspeli da iskoriste nekoliko dobrih prilika.

I njihovi protivnici su znali to da kazne...

Portugal je u 60. minutu izveo odličan napad iz tranzicije, Bernardo Silva je dobio dubinsku loptu na levom uglu kaznenog prostora, i "šmekerski" uposlio Gedeša koji je oštrim udarcem pogodio dalji ugao SIlesenovog gola i doneo prednost svom timu.

Holanđani su nakon toga preuzeli inicijativu, ulazak Donija van de Beka je doneo potrebnu svežinu njihovoj ekipi i nove izgledne akcije, ali i dalje nisu uspevali da ih materijalizuju.

Ronaldo i saigrači su se do kraja organizovano branili, uz nekoliko propusta u odbrani, čekali su svoju priliku iz kontra-napada i ipak uspeli da sačuvaju rezultat, i tako postali prvi osvajači novog internacionalnog takmičenja na teritoriji Evrope.

Izabranici Fernanda Santoša su ovom titulom objedinili evropske titule, s obzirom da su trijumfovali na EURO-u 2016 u Francuskoj, i danas u prvom ciklusu novonastale Lige nacija. 

U utakmici odigranoj ranije danas, mesto na pobedničkom postolju izborili su fudbeleri iz Engleske pobedom posle penala nad selekcijom Švajcarske.

Aktuelni šampioni Evrope Portugalci potvrdili su status apsolutnih vladara evropskog fudbala trijumfom u finalu Lige nacija od 1:0 protiv Holandije u Portu.

Pored premijernog trofeja koji sleduje prvom osvajaču novoformiranog UEFA takmičenja i velike novčane nagrade od čak 11.500.000 evra, sjajna selekcija Fernanda Santosa obezbedila je novo slavlje na veliko zadovoljstvo svojih navijača i pokazala da nije "Kristijano Ronaldo tim" kako mnogi vole da ih podrugljivo i nezasluženo prozivaju. Jer, judi su dupli šampioni Evrope i mogu posle svega da zapevaju: "Dupla kruna, ole".

Magični Portugalac večeras nije dao gol, ni asistirao, ali je odigrao sasvim dobru utakmicu u onoj meri u kojoj su mu solidni Holanđani to dozvolili. Iako se njegovo ime nije našlo na semaforu među strelcima as Juventusa je ponovo bio vođa, pravi lider i na kraju se zasluženo kao u Francuskoj 2016. godine radovao novom reprezentativnom trofeju.

Za trijumf Portugalaca pobrinuo se Gonsalo Gedeš. Napadač Valensije dobio je prednost u špicu na uštrb mladog Žoaoa Feliksa. Mučio se, nije imao mnogo prilika za gol, ali onu pravu je dočekao u 60. minutu posle sjajne akcije, i asistencije Bernarda Silve. Imao je golman Holanđana Silesen tu loptu na ruci, ali mu se ona izmigoljila u mrežu za ekstazu na Dragaou i veliko slavlje domaćih igrača.

I zaslužili su Portugalci taj pobedonosni gol, barem za igru prikazanu u prvih sat vremena utakmice. Pored inspirsanog Bernarda Silve, sjajnu rolu je imao i Sportingov velemajstor Bruno Fernadeš (nije igrao protiv Švajcaraca u polufinalu) pokazavši da će Fernando Santoš u susret Evropskom prvenstvu imati i glavobolju da izabere najboljih 11.

Što se tiče Holanađana, Ronald Kuman je pokušao izmenama u poslednjih pola sata da razmrda ekipu koja je u većem delu meča igrala kao da bi je nerešen rezultat i produžeci zadovoljili. I imali su igrači u plavim dresovima šanse da dođu do izjednačenja, ali je golman Portugalije Rui Patrisio uspešno ukrotio sve pokušaje, mahom neprecizne.

Najbolju šansu za Holanađane na meču propustio je Memfis Depaj u 65. minutu, ali i pored poraza ova selekcija može da bude zadovoljna onim što je uradila u proteklih godinu i po dana. Njihov reprezentativni fudbal se posle nekoliko godina stagnacije potpuno vratio u život i ovako talentovani sa De Lihtom, Depajom, De Jongom i Van de Bekom, mogu da budu samo još bolji do Evropskog prvenstva sledeće godine.

Uprkos trijumfu u Ligi nacija Portugalci nemaju zagarantovani direktan plasman na Evropsko prvenstvo sledeće godine, a priliku da ih uživo vidimo na delu imaćemo 7. septembra u Beogradu kada u okviru grupe B budu gostovali reprezentaciji Srbije.

Rezultati:

za treće mesto

Švajcarska - Engleska 0:0 (0:0), posle penala 5:6

finale

Portugal - Holandija 1:0 (0:0)
/Gedeš 60/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar