Политика Шведске: Нема привилегија

Бразилска новинарка Клаудјиа Валин, која од 2003. живи у Шведској, описала је како изгледа живот тамошњих политичара.

Свијет 09.06.2019 | 19:17
Политика Шведске: Нема привилегија
"Ово може звучати чудно људима који живе у другим земљама, али Шведска не нуди никакав луксуз или повластице својим политичарима. Без службених аутомобила или приватних возача, шведски министри и парламентарци путују у препуним аутобусима и возовима, баш као и грађани које заступају", пише Валин.

Додаје како политичари у Шведској немају право на посланички имунитет те им се може судити као и свакој другој особи. Раде у канцеларијама мањим од осам квадратних метара.

"Ја сам тај који плаћа политичаре", каже Јоаким Холм, шведски држављанин. "И не видим разлога да им пружим луксузан живот."



Само премијер има неке повластице

Политичари који се усуђују да потроше јавни новац на такси, уместо да се возе возом, завршавају на насловним странама новина. Чак и председник парламента добија картицу за коришћење јавног превоза, пише Валин.

Само премијер има право на трајно коришћење аутомобила и лично осигурање.

Грађани прате како се троши њихов новац

"У правосудном систему логика је иста: нема судија који имају право на службена возила, секретарице или повластице. Они који су на власти могу бити позвани на одговорност, а све информације морају бити доступне јавности. Године 1766. јавни приступ службеним владиним документима постао је уставно право за све грађане, садржано у посебном поглављу Закона о слободи медија у Шведској.



У Шведској је у сваком тренутку могуће пратити издатке министара, представника и судија; прочитати пријаву премијера о порезу на доходак; проверити трошкове повереника националне полиције или врховног заповедника оружаних снага; пратити како јавне агенције троше порез и пратити поступке, предлоге и службене одлуке које доносе власти било којег нивоа власти", пише Валин.

За нешто више од сто година Шведска се из сиромашног пољопривредног друштва претворила у једну од најбогатијих, социјално најправеднијих и најмање корумпираних земаља у свету, где нитко није изнад других, закључује новинарка.

Живе у малим становима, немају велике плате

"Шведски парламентарци живе у малим становима у главном граду, где перу и пеглају властиту одећу у праоницама веша. То се може чинити скромним за толико истакнуте људе, али заправо је пуно боље него што је некад било. Нико у јавном животу не зарађује велику плату: плата за чланове Риксдага (парламента) је око два пута већа од плате учитеља основне школе", пише Валин.

Додаје да општински радници не зарађују ни плату нити имају право на канцеларију, већ раде волонтерски од куће.

(Курир.рс/Индеx.хр)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Оља

09.06.2019 17:34

И код нас.Краду,и не одговарају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

09.06.2019 17:41

У Сведској сам од’91 и знам како то функционисе. То је ментални склоп који ми никад достици нецемо. Недају нам наси гени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.06.2019 18:36

Сигурно утекао од рата! У Русији би то била вјечна срамота!

Name

Заиста је тако..

09.06.2019 17:58

Шведска је земља гдје се поштују Закони, зато и цвијета, док код нас, привилегованим не може бити ниста, зиве у луксузу и благостању, на све стране страшна корупција, непотизам, неправде, криминал,..., нико не одговара ни за шта, него се иде још жешће. Народ у наметима, свакодневним поскупљењима, осиромашен, разочаран оволиком бахатошћу, згрожен и парализован безобразлуком, као и додатним репресијама, те свим поганлуцима људског малоумља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моцни Рус

09.06.2019 18:34

Ми за 50 година нећемо постојати. Типичан примјер како сам себе човијек уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

10.06.2019 02:10

Швеђани већ 50 година не постоје, а и оно мало старосједилаца не знају ни ко су, ни шта су. Погледај им фудбалску репрензентацију и све ће ти бити јасно.

Name

Милко

09.06.2019 20:48

тако је и у Канади, Свајцарској, САД, Јапану... Само на Балкану су политицари богови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милко

09.06.2019 23:15

Гријесис Милко.на балкану су политицари г.вна. то нису људска бица то су поремецени умови.

Name

Милан

10.06.2019 05:40

Свуда је исто,само је разлика у стиловима уновцавања поллитицког полозаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ дијаспора

10.06.2019 06:21

Ето рјесења. Засто се овакав принцип не уведе код нас? Сведска економија и стандард су јаци од насег милијарду пута, али градјани недају да их се краде. Знаци проблем је у народу који казе: "И ја би исто радио да сам на функцији". Лоповски гени. То ти је. Никад овдје стандарда и зивота неце бити. Јер је народ похлепан, користољубив, лицемјеран, покварен. На сваком кораку је код нас нека превара, подвала, утаја, лаз. Цовјек овдје мора да дрзи радаре упаљене нон стоп, инаце изварасе те на сваком цоску. Ста реци него лоповски балкан. Зато нас у иностранству дрзе на специјалном мониторингу дузи период по насем доласку тамо. Бас морају да се цврсто увјере да имају посла са постеним балканцем, прије него сто и они могу да себи дозволе да се опусте с нама. Браво за Сведе, тако се ради. Опстински радници волонтирају од куце бато, а у БЛ у опстини сједи их виска, примају високе плате а ниста не раде, а 90% запослених није из БЛ. Док Сведо волонтерски ради за свој град, од куце. Ста реци даље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одличан

10.06.2019 08:15

Коментар,већина неће да призна да је то истина,горка,али ипак истина! Исто сам примијетио да нам не вјерују,с правом,али кад виде да и код нас има поштених и часних, онда постанес равноправан у свему!