Politika Švedske: Nema privilegija

Brazilska novinarka Klaudjia Valin, koja od 2003. živi u Švedskoj, opisala je kako izgleda život tamošnjih političara.

Svijet 09.06.2019 | 19:17
Politika Švedske: Nema privilegija
"Ovo može zvučati čudno ljudima koji žive u drugim zemljama, ali Švedska ne nudi nikakav luksuz ili povlastice svojim političarima. Bez službenih automobila ili privatnih vozača, švedski ministri i parlamentarci putuju u prepunim autobusima i vozovima, baš kao i građani koje zastupaju", piše Valin.

Dodaje kako političari u Švedskoj nemaju pravo na poslanički imunitet te im se može suditi kao i svakoj drugoj osobi. Rade u kancelarijama manjim od osam kvadratnih metara.

"Ja sam taj koji plaća političare", kaže Joakim Holm, švedski državljanin. "I ne vidim razloga da im pružim luksuzan život."



Samo premijer ima neke povlastice

Političari koji se usuđuju da potroše javni novac na taksi, umesto da se voze vozom, završavaju na naslovnim stranama novina. Čak i predsednik parlamenta dobija karticu za korišćenje javnog prevoza, piše Valin.

Samo premijer ima pravo na trajno korišćenje automobila i lično osiguranje.

Građani prate kako se troši njihov novac

"U pravosudnom sistemu logika je ista: nema sudija koji imaju pravo na službena vozila, sekretarice ili povlastice. Oni koji su na vlasti mogu biti pozvani na odgovornost, a sve informacije moraju biti dostupne javnosti. Godine 1766. javni pristup službenim vladinim dokumentima postao je ustavno pravo za sve građane, sadržano u posebnom poglavlju Zakona o slobodi medija u Švedskoj.



U Švedskoj je u svakom trenutku moguće pratiti izdatke ministara, predstavnika i sudija; pročitati prijavu premijera o porezu na dohodak; proveriti troškove poverenika nacionalne policije ili vrhovnog zapovednika oružanih snaga; pratiti kako javne agencije troše porez i pratiti postupke, predloge i službene odluke koje donose vlasti bilo kojeg nivoa vlasti", piše Valin.

Za nešto više od sto godina Švedska se iz siromašnog poljoprivrednog društva pretvorila u jednu od najbogatijih, socijalno najpravednijih i najmanje korumpiranih zemalja u svetu, gde nitko nije iznad drugih, zaključuje novinarka.

Žive u malim stanovima, nemaju velike plate

"Švedski parlamentarci žive u malim stanovima u glavnom gradu, gde peru i peglaju vlastitu odeću u praonicama veša. To se može činiti skromnim za toliko istaknute ljude, ali zapravo je puno bolje nego što je nekad bilo. Niko u javnom životu ne zarađuje veliku platu: plata za članove Riksdaga (parlamenta) je oko dva puta veća od plate učitelja osnovne škole", piše Valin.

Dodaje da opštinski radnici ne zarađuju ni platu niti imaju pravo na kancelariju, već rade volonterski od kuće.

(Kurir.rs/Index.hr)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Olja

09.06.2019 17:34

I kod nas.Kradu,i ne odgovaraju

ODGOVORITE
Name

Kiklop

09.06.2019 17:41

U Svedskoj sam od’91 i znam kako to funkcionise. To je mentalni sklop koji mi nikad dostici necemo. Nedaju nam nasi geni.

ODGOVORITE
Name

Crni

09.06.2019 18:36

Sigurno utekao od rata! U Rusiji bi to bila vječna sramota!

Name

Zaista je tako..

09.06.2019 17:58

Švedska je zemlja gdje se poštuju Zakoni, zato i cvijeta, dok kod nas, privilegovanim ne može biti nista, zive u luksuzu i blagostanju, na sve strane strašna korupcija, nepotizam, nepravde, kriminal,..., niko ne odgovara ni za šta, nego se ide još žešće. Narod u nametima, svakodnevnim poskupljenjima, osiromašen, razočaran ovolikom bahatošću, zgrožen i paralizovan bezobrazlukom, kao i dodatnim represijama, te svim poganlucima ljudskog maloumlja.

ODGOVORITE
Name

Mocni Rus

09.06.2019 18:34

Mi za 50 godina nećemo postojati. Tipičan primjer kako sam sebe čovijek uništi.

ODGOVORITE
Name

Re:

10.06.2019 02:10

Швеђани већ 50 година не постоје, а и оно мало старосједилаца не знају ни ко су, ни шта су. Погледај им фудбалску репрензентацију и све ће ти бити јасно.

Name

Milko

09.06.2019 20:48

tako je i u Kanadi, Svajcarskoj, SAD, Japanu... Samo na Balkanu su politicari bogovi.

ODGOVORITE
Name

Re Milko

09.06.2019 23:15

Grijesis Milko.na balkanu su politicari g.vna. to nisu ljudska bica to su poremeceni umovi.

Name

Milan

10.06.2019 05:40

Svuda je isto,samo je razlika u stilovima unovcavanja pollitickog polozaja.

ODGOVORITE
Name

BL dijaspora

10.06.2019 06:21

Eto rjesenja. Zasto se ovakav princip ne uvede kod nas? Svedska ekonomija i standard su jaci od naseg milijardu puta, ali gradjani nedaju da ih se krade. Znaci problem je u narodu koji kaze: "I ja bi isto radio da sam na funkciji". Lopovski geni. To ti je. Nikad ovdje standarda i zivota nece biti. Jer je narod pohlepan, koristoljubiv, licemjeran, pokvaren. Na svakom koraku je kod nas neka prevara, podvala, utaja, laz. Covjek ovdje mora da drzi radare upaljene non stop, inace izvarase te na svakom cosku. Sta reci nego lopovski balkan. Zato nas u inostranstvu drze na specijalnom monitoringu duzi period po nasem dolasku tamo. Bas moraju da se cvrsto uvjere da imaju posla sa postenim balkancem, prije nego sto i oni mogu da sebi dozvole da se opuste s nama. Bravo za Svede, tako se radi. Opstinski radnici volontiraju od kuce bato, a u BL u opstini sjedi ih viska, primaju visoke plate a nista ne rade, a 90% zaposlenih nije iz BL. Dok Svedo volonterski radi za svoj grad, od kuce. Sta reci dalje?

ODGOVORITE
Name

Odličan

10.06.2019 08:15

Komentar,većina neće da prizna da je to istina,gorka,ali ipak istina! Isto sam primijetio da nam ne vjeruju,s pravom,ali kad vide da i kod nas ima poštenih i časnih, onda postanes ravnopravan u svemu!