ЛН: Енглези до трећег мјеста послије пенала!

Први сусрет завршног дана турнира у Португалу решен после извођења удараца са беле тачке, Енглези освојили треће место.  Маестрални Пикфорд и генерација која расте: Енглеска трећа после 51-не године! Горди Албион савладао Швајцарску на пенале (6:5) у Гимараешу.

Фудбал 09.06.2019 | 18:20
ЛН: Енглези до трећег мјеста послије пенала!
Утешно треће место у инаугуралној сезони УЕФА Лиге нација припало је Енглеској која је овог поподнева у Гимараешу поразила Швајцарску тек после бољег извођења једанаестераца - 6:5.

Јунак је био голман Енглеза Џордан Пикфорд који је у шестој серији одбранио ударац са беле тачке Јосипу Дрмићу. Занимљиво, пре те одбране чувар мреже Евретона је мајсторски левицом извео пенал и матирао колегу Јана Зомера чиме је дефинитивно завредио епитет најбољег појединца утакмице за треће место.

У регуларних 90 минута, плус додатних 30 продужетака, Горди Албион је био бољи, погодио неколико пута пречку, и постигао гол преко Калума Вилсона у 84. минуту, али га је главни арбитар из Румунује Хачеган поништио после асистенције из ВАР собе, јер је нападач Борнмута уистину фаулирао противничког играча у нејном зачетку.

Претила је екипа Гарета Сутгејта чешће, посебно је распложен био Рахим Стерлинг који се неколико пута у продужетку нашао у изванредним позицијама, али су и голман Швајцарске и пречка били на висини задатка. Екипа Владимира Петковића није се прославила данас, тешко је успевала да запрети мотивисаним Енглезима, а један од ретких покушаја видели смо почетком другог дела када је ударац са дистанце опробао Гранит Џака.

Енглески селектор Саутгејт је поново промешао тим данас и за разлику од меча са Холандијом виделе су се контуре озбиљне игре. Треће место у Лиги нација нова је сатисфакција младом и амбициозном тиму Гордог Албиона (и прво треће место после Европског првенства из 1968. године) који свакодневно расте и дефинитивно учи на неким ранијим грешкама, па неће бити изненађење уколико би на Европском првенству следеће године добацили и до финала. 

Квалитет очигледно имају, а и срећа је почела да их служи.

Фудбалери Енглеске освојили су треће место у првом издању фудбалске Лиге Нација након што су победили репрезентацију Швајцарске у утакмици поражених полуфиналиста после бољег извођења пенала 6:5.

Након што су у среду и четвртак изубили своје полуфиналне сусрете са Португалијом, односно Холандијом, изабраници Герета Саутгејта и Владимира Петковића сусрели су се у дуелу "за част".

У регуларних 90. минута није било победника, тај део сусрета завршен је без голова па је питање трећепласираног морало да буде решено тек после 120 минута и шутирања једанаестераца

Током првог полувремена Енглези су имали више лопту у ногама, али без конкретнијих шанси. Швајцарци су успешно одолевали и чекали своје прилике из контра-напада, но ипак боље прилике су изостале.

Други део игре протекао је у сличном ритму као и првих 45 минута, оба тима деловала су помало незаинтересовано, а "Острвљанима" је у последњим минутима меча поништен погодак након консултације судије са видео технологијом.

Резервиста Калум Вилсон је у 84. минуту послао лопту у мрежу са пет метара удаљености, али је судија Хатеган након прегледавања снимка одлучио да досуди фаул у нападу који је начинио нападач Енглеске.

До краја регуларног дела није било опаснијих прилика за промену резултата па су екипе биле принуђене да одиграју додатних 30 минута фудбала.

Саутгејтови фудбалери су у првом продужетку покушавали да наметну свој ритам и реше питање победника пре пенала, али су Швајцарци имали среће будући да њихови ривали нису успели да материјализују неколико солидних шанси.

На почетку других 15 минута, у игру за "Горди Албион" ушли су Рос Баркли и Џејдон Санчо који су унели "свежу крв" у екипу и било веома опасни по гол противника, али њихови саиграчи нису успели да искористе прилике које су им њих двојица креирали. 

После 120 минута ипак није постигнут нити један погодак који би преломио утакмицу на нечију страну па је о победнику морало да буде одлучено ударцима са 11 метара.

Фудбалери обе селекције су били прилично прецизни, у првих пет серија сви извођачи су били сигурни, а одлука о победнику пала је у шестој када је Ерик Дајер погодио за Енглезе, а одлучујући ударац Јосипа Дрмића одбранио голман Џордан Пикфорд и донео треће место својој селекцији.

"Острвљани" су се победом попели на постоље првог завршног турнира Лиге нација, а освајач овог такмичења биће одлучен вечерас након сусрета Португала и Холандије који се од 20:45 игра на стадиону "Драгао" у Порту.

Резултати:

за треће место

Швајцарска - Енглеска 0:0 (0:0), после пенала 5:6

финале

Португал - Холандија 20:45

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар