LN: Englezi do trećeg mjesta poslije penala!

Prvi susret završnog dana turnira u Portugalu rešen posle izvođenja udaraca sa bele tačke, Englezi osvojili treće mesto.  Maestralni Pikford i generacija koja raste: Engleska treća posle 51-ne godine! Gordi Albion savladao Švajcarsku na penale (6:5) u Gimaraešu.

Fudbal 09.06.2019 | 18:20
LN: Englezi do trećeg mjesta poslije penala!
Utešno treće mesto u inauguralnoj sezoni UEFA Lige nacija pripalo je Engleskoj koja je ovog popodneva u Gimaraešu porazila Švajcarsku tek posle boljeg izvođenja jedanaesteraca - 6:5.

Junak je bio golman Engleza Džordan Pikford koji je u šestoj seriji odbranio udarac sa bele tačke Josipu Drmiću. Zanimljivo, pre te odbrane čuvar mreže Evretona je majstorski levicom izveo penal i matirao kolegu Jana Zomera čime je definitivno zavredio epitet najboljeg pojedinca utakmice za treće mesto.

U regularnih 90 minuta, plus dodatnih 30 produžetaka, Gordi Albion je bio bolji, pogodio nekoliko puta prečku, i postigao gol preko Kaluma Vilsona u 84. minutu, ali ga je glavni arbitar iz Rumunuje Hačegan poništio posle asistencije iz VAR sobe, jer je napadač Bornmuta uistinu faulirao protivničkog igrača u nejnom začetku.

Pretila je ekipa Gareta Sutgejta češće, posebno je raspložen bio Rahim Sterling koji se nekoliko puta u produžetku našao u izvanrednim pozicijama, ali su i golman Švajcarske i prečka bili na visini zadatka. Ekipa Vladimira Petkovića nije se proslavila danas, teško je uspevala da zapreti motivisanim Englezima, a jedan od retkih pokušaja videli smo početkom drugog dela kada je udarac sa distance oprobao Granit Džaka.

Engleski selektor Sautgejt je ponovo promešao tim danas i za razliku od meča sa Holandijom videle su se konture ozbiljne igre. Treće mesto u Ligi nacija nova je satisfakcija mladom i ambicioznom timu Gordog Albiona (i prvo treće mesto posle Evropskog prvenstva iz 1968. godine) koji svakodnevno raste i definitivno uči na nekim ranijim greškama, pa neće biti iznenađenje ukoliko bi na Evropskom prvenstvu sledeće godine dobacili i do finala. 

Kvalitet očigledno imaju, a i sreća je počela da ih služi.

Fudbaleri Engleske osvojili su treće mesto u prvom izdanju fudbalske Lige Nacija nakon što su pobedili reprezentaciju Švajcarske u utakmici poraženih polufinalista posle boljeg izvođenja penala 6:5.

Nakon što su u sredu i četvrtak izubili svoje polufinalne susrete sa Portugalijom, odnosno Holandijom, izabranici Gereta Sautgejta i Vladimira Petkovića susreli su se u duelu "za čast".

U regularnih 90. minuta nije bilo pobednika, taj deo susreta završen je bez golova pa je pitanje trećeplasiranog moralo da bude rešeno tek posle 120 minuta i šutiranja jedanaesteraca

Tokom prvog poluvremena Englezi su imali više loptu u nogama, ali bez konkretnijih šansi. Švajcarci su uspešno odolevali i čekali svoje prilike iz kontra-napada, no ipak bolje prilike su izostale.

Drugi deo igre protekao je u sličnom ritmu kao i prvih 45 minuta, oba tima delovala su pomalo nezainteresovano, a "Ostrvljanima" je u poslednjim minutima meča poništen pogodak nakon konsultacije sudije sa video tehnologijom.

Rezervista Kalum Vilson je u 84. minutu poslao loptu u mrežu sa pet metara udaljenosti, ali je sudija Hategan nakon pregledavanja snimka odlučio da dosudi faul u napadu koji je načinio napadač Engleske.

Do kraja regularnog dela nije bilo opasnijih prilika za promenu rezultata pa su ekipe bile prinuđene da odigraju dodatnih 30 minuta fudbala.

Sautgejtovi fudbaleri su u prvom produžetku pokušavali da nametnu svoj ritam i reše pitanje pobednika pre penala, ali su Švajcarci imali sreće budući da njihovi rivali nisu uspeli da materijalizuju nekoliko solidnih šansi.

Na početku drugih 15 minuta, u igru za "Gordi Albion" ušli su Ros Barkli i Džejdon Sančo koji su uneli "svežu krv" u ekipu i bilo veoma opasni po gol protivnika, ali njihovi saigrači nisu uspeli da iskoriste prilike koje su im njih dvojica kreirali. 

Posle 120 minuta ipak nije postignut niti jedan pogodak koji bi prelomio utakmicu na nečiju stranu pa je o pobedniku moralo da bude odlučeno udarcima sa 11 metara.

Fudbaleri obe selekcije su bili prilično precizni, u prvih pet serija svi izvođači su bili sigurni, a odluka o pobedniku pala je u šestoj kada je Erik Dajer pogodio za Engleze, a odlučujući udarac Josipa Drmića odbranio golman Džordan Pikford i doneo treće mesto svojoj selekciji.

"Ostrvljani" su se pobedom popeli na postolje prvog završnog turnira Lige nacija, a osvajač ovog takmičenja biće odlučen večeras nakon susreta Portugala i Holandije koji se od 20:45 igra na stadionu "Dragao" u Portu.

Rezultati:

za treće mesto

Švajcarska - Engleska 0:0 (0:0), posle penala 5:6

finale

Portugal - Holandija 20:45

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar