Налети вјетра на мечу Ђоковића и Тима достизали 80 км/ч!

Уобичајена снага београдске кошаве је од 25 до 40 километара на час!

Тенис 09.06.2019 | 22:15
Налети вјетра на мечу Ђоковића и Тима достизали 80 км/ч!
Сан од другом "Ноле слему" срушен је јуче након двоневног и петосетног мрцварења Новака Ђоковића и Доминика Тима под диригентском палицом варљивог париског пролећа.

Посебно је било тешко у петак када је меч два пута прекидан, други пут до суботе када је настављен тачно у подне. Налети ветра су тада заиста били непредвидљви и веома јаки, а Новак је услове описао као "орканске", у којима се очигледно боље снашао Тим. Колико је било тешко за играње, потврдили су и званични подаци које је дфанас изнео први човек Ролан Гароса, Ги Форже:

"Налети ветра током њиховог меча су достизали 80 километара на сат, односно 22,2 метара у секунди, што је заиста запањујуће. Знамо да је проблем то што је стадион отворен, па се надамо да ће кров засијати на "Филип Шатрије" до следећег издања Ролан Гароса. Такође, у полуфиналу између Рафела Надал и Роџера Федерера ветар је достизао чак 50 км/ч"

Колико је било ветровито у Паризу слику најбоље добијамо ако је упоредимо са нашом, односно "београдском" кошавом која просечно дува снагом од 25 до 40 км/ч, што је дупло слабије од ове "париске". Најјача кошава која је икада измерена у нашој престоници забележена је пре 43 године и достигла је нешто мање од 36 метара у секунди, односно 129 км/ч.

У таквим условима за очекивати је било да се боље снашао снажнији противник, а не онај који игра са финесама, што се и догодило. Ту је и проблем црвене прашине од подлоге, то јест шљаке која играчима није у појединим тренуцима дозвољавала да држе отворене очи услед налета ветра. Новак, који носи сочива, има историју проблема када је у таквој ситуацији, што смо видели и недавно у четвртфиналу мастерса у Монте Карла када га је у сличним условима савладао Рус Данил Медведев.

Новак зато нема за чим да жали, јер је сигуно дао све до себе. Јак ветар је очигледно његов "криптонит". Наравно, ту је и питање глади за трофејима, која је вероватно јача у млађег противника, но то је нека друга прича. 

Форже је такође развејао сумње и аброве о томе да је управо наш ас инсистирао да се прекине меч у петак и настави у суботу, што се појавило на друштвеним мрежама.

"Имали смо обавештење да ће киша падати до увече, тако да је одлука била на судији, а не на Новаку као што се причало. То је бесмислица! Пошто је прогноза за суботу била повољна, одлучено је да се прекине меч. Новак са том одлуком није имао везе, а комплекс је напустио тек пошто је обновљен прекид", објаснио је легендарни француски тенисер.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар