Naleti vjetra na meču Đokovića i Tima dostizali 80 km/č!

Uobičajena snaga beogradske košave je od 25 do 40 kilometara na čas!

Tenis 09.06.2019 | 22:15
Naleti vjetra na meču Đokovića i Tima dostizali 80 km/č!
San od drugom "Nole slemu" srušen je juče nakon dvonevnog i petosetnog mrcvarenja Novaka Đokovića i Dominika Tima pod dirigentskom palicom varljivog pariskog proleća.

Posebno je bilo teško u petak kada je meč dva puta prekidan, drugi put do subote kada je nastavljen tačno u podne. Naleti vetra su tada zaista bili nepredvidljvi i veoma jaki, a Novak je uslove opisao kao "orkanske", u kojima se očigledno bolje snašao Tim. Koliko je bilo teško za igranje, potvrdili su i zvanični podaci koje je dfanas izneo prvi čovek Rolan Garosa, Gi Forže:

"Naleti vetra tokom njihovog meča su dostizali 80 kilometara na sat, odnosno 22,2 metara u sekundi, što je zaista zapanjujuće. Znamo da je problem to što je stadion otvoren, pa se nadamo da će krov zasijati na "Filip Šatrije" do sledećeg izdanja Rolan Garosa. Takođe, u polufinalu između Rafela Nadal i Rodžera Federera vetar je dostizao čak 50 km/č"

Koliko je bilo vetrovito u Parizu sliku najbolje dobijamo ako je uporedimo sa našom, odnosno "beogradskom" košavom koja prosečno duva snagom od 25 do 40 km/č, što je duplo slabije od ove "pariske". Najjača košava koja je ikada izmerena u našoj prestonici zabeležena je pre 43 godine i dostigla je nešto manje od 36 metara u sekundi, odnosno 129 km/č.

U takvim uslovima za očekivati je bilo da se bolje snašao snažniji protivnik, a ne onaj koji igra sa finesama, što se i dogodilo. Tu je i problem crvene prašine od podloge, to jest šljake koja igračima nije u pojedinim trenucima dozvoljavala da drže otvorene oči usled naleta vetra. Novak, koji nosi sočiva, ima istoriju problema kada je u takvoj situaciji, što smo videli i nedavno u četvrtfinalu mastersa u Monte Karla kada ga je u sličnim uslovima savladao Rus Danil Medvedev.

Novak zato nema za čim da žali, jer je siguno dao sve do sebe. Jak vetar je očigledno njegov "kriptonit". Naravno, tu je i pitanje gladi za trofejima, koja je verovatno jača u mlađeg protivnika, no to je neka druga priča. 

Forže je takođe razvejao sumnje i abrove o tome da je upravo naš as insistirao da se prekine meč u petak i nastavi u subotu, što se pojavilo na društvenim mrežama.

"Imali smo obaveštenje da će kiša padati do uveče, tako da je odluka bila na sudiji, a ne na Novaku kao što se pričalo. To je besmislica! Pošto je prognoza za subotu bila povoljna, odlučeno je da se prekine meč. Novak sa tom odlukom nije imao veze, a kompleks je napustio tek pošto je obnovljen prekid", objasnio je legendarni francuski teniser.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar