ЕУ да промијени утицај на БиХ

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак рекао је да ЕУ треба да одлучи хоће ли они споља да воде БиХ, што би била велика грешка, или да помогну БиХ да стане на своје ноге, за шта је потребно трансформисати међународно присуство.

Босна и Херцеговина 09.06.2019 | 14:01
ЕУ да промијени утицај на БиХ
Лајчак је критиковао Европску унију, указујући да је политика проширења постала непопуларна у појединим државама чланице, због чега је процес европске интеграције Балкана успорен.

"Понашамо се мало егоистично. Размишљамо о нама, а мало о реалним људима на Балкану који имају своје наде. Ако ћемо се бавити само нашом агендом, онда ће земље региона да се баве нечим другим, па ће брзо то постати наш проблем", упозорио је шеф словачке дипломатије у интервјуу дописнику аустријске државне телевизије ОРФ са Балкана Кристијану Вершицу.

Према његовим ријечима, регион Западног Балкана се мијења и напредује, иако би био пожељан бржи напредак.

"Морамо признати да ЕУ придаје много мање пажње Балкану. Тражимо европске реформе а не нудимо европску перспективу. Црна Гора је, у процесу евроатланстке интеграције већ постала чланица НАТО, а ЕУ и наша понуда губи у региону кредибилитет", критиковао је он.

Указао је да због тога постоје приче о другим алтернативама, наводећи све гласније идеје из Тиране и Приштине о уједињавању.

"Све то је резултат што ЕУ, која је лидер у региону, није кредибилна", увјерен је Лајчак.

Он каже да увијек постоје друге алтернативе, али да нема боље од ЕУ.

"Грешимо ако мислимо да ћемо на Балкану имати владе које су загарантовано проевропске. Нашим понашањем слабимо те владе тиме што не дајемо подршку и кредибилну перспективу. Слабимо их и јачамо антиевропске снаге", нагласио је Лајчак.

С тим у вези, оцијенио је да је неопходно да ЕУ омогући отпочињање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

"Почетак преговора не значи и чланство, већ почетак озбиљног процеса увођенај европских стандарда у тим земљама, већи утицај ЕУ на процесе у тим државама. Почетак преговора значило би да је ЕУ озбиљан глобални играч који је спреман да утиче на разне догађаје у свом суседству", објаснио је он.

Лајчак је подсјетио да је европска интеграција политика ЕУ, која значи да оне земље које желе да приступе морају да играју по њеним правилима, али и да то значи да и Унија мора да поштује иста правила.

"Након што је ријешено питање имена Сјеверне Македоније, што је био огроман проблем, ако желимо да останемо кредибилни немамо другу могућност него да их позовемо на почетак преговора. На Балкану присутна је сумња колико је ЕУ озбиљна у својој политици проширења", указао је он.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Нострадамус

09.06.2019 12:15

Помоц ЕУ је огромна,а за узврат ми све то упропастимо.Оно сто је ЕУ урадила је укидање виза насим градјанима па цак и могуцност запосљавања у ЕУ сто доприноси економски развој Балкана.Једини који коце брзи напредак су управо домаце институције које су огризле у криминал корупцију.Да земље Западног Балкана умају одговорне владе и институције не бих нам требали никакви преговори са ЕУ то би се ријесило преко ноци.ЕУ би сама тразила да јој се придрузимо,овако ЕУ нам је далеко.Криминал корупција неријесена убиства и не знам коме такви требамо.Боље би било да кренете са санкцијама уводјењем виза једино тако би се насе институције могле натјерати да раде или би били суоцени са народном револуцијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.06.2019 13:36

Да те подсетим да је пројекат звани беиха настала на основу силе овог смрада и њему слицних који упорно хоће да створе нешто што неће никад успјети.силом и уцјеном према Српском народу како они цине неће добити ништа.једино што успону је да дебело наплате свој труд.

Name

Деда

09.06.2019 14:11

Па шта чекаш,путуј игумане у еу

Name

Цорлеоне

09.06.2019 14:15

Лајчак је примио новац од Милокрада да лобира за његове интересе у ЕУ. Новац је преузела трећа особа у готовини - слично као у случају поткивања коња Милана.

Name

Нострадамус

09.06.2019 14:25

Да те подсјетим радо бих видио да Република Српска буде самостална.Да конацно прогледамо и да видимо да смо сами себи највеци непријатељи.Били би ко Сјеверна Кореја сви би морали да носе фризури као Додик и сви би одали погнуте главе као стока.Ја нисам доле долазио висе од годину дана,а и не зури ми се и ако додјем бицу два три дана.Спремајте полако резервни састав па у ровове Миле је вец договорио са Бакиром да се поцне са резервним саставом.Посавина неце бити дио Републике Српске,а ни Бања лука вам неце бити сигурна многи који су отисли у дијаспору се неце врацати и сви це гледати да некога од фамилије извуце ако буду имали могуцност.Само ми треба да наставимо као и деведесетих против цитавог свијета,а добро знас како смо просли.Добили смо Републику Српску да покусамо да се дозовемо памети, а посто сви видимо да памети немамо па це мо овога пута проци као Република Српска Крајина.

Name

РЕ ДЕДА

09.06.2019 14:51

ЈА САМ ВЕЦ ОТПУТОВАО И КОНАЦНО ОДАХНУО А ТИ ПОВИЈАЈ СЕ, САГИЊИ СЕ , ЛИЗИ ГУЗИЦУ, ДОДИКУ И ЊЕГОВИМ ЗЛОЦИНЦИМА.

Name

еу

09.06.2019 20:22

навали народе све супер плата стан бруто нето и нема те нигдје

Name

драгон

09.06.2019 14:51

И Лајчак паламуди као и сви други. ЕУ пуца по шавовиома, а он се као брине за судбину *ебеног Балкана. Помиње С.Македонију, Црну Гору и Алабанију, а ни ријечи о Србији и БиХ, које су му, изгледа задња рупа на свирали.Истина, БиХ и јесте задња рупа у којој царују мито, корупција и криминал, за разлику од Србије која, упркос проблемима везаним за питање КиМ, чини крупне кораке и напоре у испуњавању веома ригорозних захтијева и услова за пријем у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.06.2019 16:51

Бла бла бла...без стратегије и плана...неозбиљно скроз...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док

09.06.2019 16:57

доцекате да еу пукне вас неце ни бити јер васа дјеца и уници це бити у тој еу у којој ви зелите да пукне.

ОДГОВОРИТЕ