EU da promijeni uticaj na BiH

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je da EU treba da odluči hoće li oni spolja da vode BiH, što bi bila velika greška, ili da pomognu BiH da stane na svoje noge, za šta je potrebno transformisati međunarodno prisustvo.

Bosna i Hercegovina 09.06.2019 | 14:01
EU da promijeni uticaj na BiH
Lajčak je kritikovao Evropsku uniju, ukazujući da je politika proširenja postala nepopularna u pojedinim državama članice, zbog čega je proces evropske integracije Balkana usporen.

"Ponašamo se malo egoistično. Razmišljamo o nama, a malo o realnim ljudima na Balkanu koji imaju svoje nade. Ako ćemo se baviti samo našom agendom, onda će zemlje regiona da se bave nečim drugim, pa će brzo to postati naš problem", upozorio je šef slovačke diplomatije u intervjuu dopisniku austrijske državne televizije ORF sa Balkana Kristijanu Veršicu.

Prema njegovim riječima, region Zapadnog Balkana se mijenja i napreduje, iako bi bio poželjan brži napredak.

"Moramo priznati da EU pridaje mnogo manje pažnje Balkanu. Tražimo evropske reforme a ne nudimo evropsku perspektivu. Crna Gora je, u procesu evroatlanstke integracije već postala članica NATO, a EU i naša ponuda gubi u regionu kredibilitet", kritikovao je on.

Ukazao je da zbog toga postoje priče o drugim alternativama, navodeći sve glasnije ideje iz Tirane i Prištine o ujedinjavanju.

"Sve to je rezultat što EU, koja je lider u regionu, nije kredibilna", uvjeren je Lajčak.

On kaže da uvijek postoje druge alternative, ali da nema bolje od EU.

"Grešimo ako mislimo da ćemo na Balkanu imati vlade koje su zagarantovano proevropske. Našim ponašanjem slabimo te vlade time što ne dajemo podršku i kredibilnu perspektivu. Slabimo ih i jačamo antievropske snage", naglasio je Lajčak.

S tim u vezi, ocijenio je da je neophodno da EU omogući otpočinjanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Početak pregovora ne znači i članstvo, već početak ozbiljnog procesa uvođenaj evropskih standarda u tim zemljama, veći uticaj EU na procese u tim državama. Početak pregovora značilo bi da je EU ozbiljan globalni igrač koji je spreman da utiče na razne događaje u svom susedstvu", objasnio je on.

Lajčak je podsjetio da je evropska integracija politika EU, koja znači da one zemlje koje žele da pristupe moraju da igraju po njenim pravilima, ali i da to znači da i Unija mora da poštuje ista pravila.

"Nakon što je riješeno pitanje imena Sjeverne Makedonije, što je bio ogroman problem, ako želimo da ostanemo kredibilni nemamo drugu mogućnost nego da ih pozovemo na početak pregovora. Na Balkanu prisutna je sumnja koliko je EU ozbiljna u svojoj politici proširenja", ukazao je on.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

09.06.2019 12:15

Pomoc EU je ogromna,a za uzvrat mi sve to upropastimo.Ono sto je EU uradila je ukidanje viza nasim gradjanima pa cak i mogucnost zaposljavanja u EU sto doprinosi ekonomski razvoj Balkana.Jedini koji koce brzi napredak su upravo domace institucije koje su ogrizle u kriminal korupciju.Da zemlje Zapadnog Balkana umaju odgovorne vlade i institucije ne bih nam trebali nikakvi pregovori sa EU to bi se rijesilo preko noci.EU bi sama trazila da joj se pridruzimo,ovako EU nam je daleko.Kriminal korupcija nerijesena ubistva i ne znam kome takvi trebamo.Bolje bi bilo da krenete sa sankcijama uvodjenjem viza jedino tako bi se nase institucije mogle natjerati da rade ili bi bili suoceni sa narodnom revolucijom.

ODGOVORITE
Name

Re

09.06.2019 13:36

Da te podsetim da je projekat zvani beiha nastala na osnovu sile ovog smrada i njemu slicnih koji uporno hoće da stvore nešto što neće nikad uspjeti.silom i ucjenom prema Srpskom narodu kako oni cine neće dobiti ništa.jedino što usponu je da debelo naplate svoj trud.

Name

Deda

09.06.2019 14:11

Pa šta čekaš,putuj igumane u eu

Name

Corleone

09.06.2019 14:15

Lajčak je primio novac od Milokrada da lobira za njegove interese u EU. Novac je preuzela treća osoba u gotovini - slično kao u slučaju potkivanja konja Milana.

Name

Nostradamus

09.06.2019 14:25

Da te podsjetim rado bih vidio da Republika Srpska bude samostalna.Da konacno progledamo i da vidimo da smo sami sebi najveci neprijatelji.Bili bi ko Sjeverna Koreja svi bi morali da nose frizuri kao Dodik i svi bi odali pognute glave kao stoka.Ja nisam dole dolazio vise od godinu dana,a i ne zuri mi se i ako dodjem bicu dva tri dana.Spremajte polako rezervni sastav pa u rovove Mile je vec dogovorio sa Bakirom da se pocne sa rezervnim sastavom.Posavina nece biti dio Republike Srpske,a ni Banja luka vam nece biti sigurna mnogi koji su otisli u dijasporu se nece vracati i svi ce gledati da nekoga od familije izvuce ako budu imali mogucnost.Samo mi treba da nastavimo kao i devedesetih protiv citavog svijeta,a dobro znas kako smo prosli.Dobili smo Republiku Srpsku da pokusamo da se dozovemo pameti, a posto svi vidimo da pameti nemamo pa ce mo ovoga puta proci kao Republika Srpska Krajina.

Name

RE DEDA

09.06.2019 14:51

JA SAM VEC OTPUTOVAO I KONACNO ODAHNUO A TI POVIJAJ SE, SAGINJI SE , LIZI GUZICU, DODIKU I NJEGOVIM ZLOCINCIMA.

Name

eu

09.06.2019 20:22

navali narode sve super plata stan bruto neto i nema te nigdje

Name

dragon

09.06.2019 14:51

I Lajčak palamudi kao i svi drugi. EU puca po šavovioma, a on se kao brine za sudbinu *ebenog Balkana. Pominje S.Makedoniju, Crnu Goru i Alabaniju, a ni riječi o Srbiji i BiH, koje su mu, izgleda zadnja rupa na svirali.Istina, BiH i jeste zadnja rupa u kojoj caruju mito, korupcija i kriminal, za razliku od Srbije koja, uprkos problemima vezanim za pitanje KiM, čini krupne korake i napore u ispunjavanju veoma rigoroznih zahtijeva i uslova za prijem u EU.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.06.2019 16:51

Bla bla bla...bez strategije i plana...neozbiljno skroz...

ODGOVORITE
Name

Dok

09.06.2019 16:57

docekate da eu pukne vas nece ni biti jer vasa djeca i unici ce biti u toj eu u kojoj vi zelite da pukne.

ODGOVORITE