Интервју - Остоја Мијаиловић: О финансијама, АБА, Евролиги...

. . . Арени, Лендејлу, тиму за следећу сезону и финалу са Звездом. . .  Председник Партизана за МОЗЗАРТ Спорт нашироко о ситуацији у црно-белом клубу. . .

Кошарка 09.06.2019 | 22:45
Интервју - Остоја Мијаиловић: О финансијама, АБА, Евролиги...
Да ли ће Партизан играти Евролигу следеће сезоне? Какве су му шансе? Шта се догађа тренутно у АБА лиги? Каква је замисао са преласком у Арену? Какво је стање са дуговима, односно финансијама? Шта се догађа са Џоком Лендејлом? Како ће изгледати тим следеће сезоне? Какво финале Суперлиге можемо да очекујемо против Црвене звезде?

То су питања која интересују навијаче Партизана у завршници сезоне, а на која смо покушали да добијемо одговор од председника црно-белих Остоје Мијаиловића. Угостили смо првог човека Партизана и разговарали о поменутим питањима, али и још неким.

Мијаиловићево преузимање кормила црно-белих узимамо као референтну тачку на старту разговора.

Где су сличности, где разлике?

“Партизан у октобру 2017. и сада... исти је само грб и назив. Тада је била у најмању руку катастрофална ситуација. Клуб је био у ситуацији да ли ће да постоји или не. Буквално тако. Када имате обавезе од преко 7.000.000 евра, имате приход од 1.400.000 који је сигуран и огроман притисак свих којима дугујете новац и урушену слику јавности. Без организације, система, спортског сектора. Квалитет играча који је тада био у Партизану, већина њих, не и сви, нису заслуживали да носе дрес Партизана. Важно је било што смо задржали верне навијаче и публику, они нису напустили клуб“, рекао је Мијаиловић за МОЗЗАРТ Спорт.

Било је раније БАТ-ова, дугова, каква је сада ситуација, да ли Партизан може да дође у ситуацију да не може да пријави играче?

“Немамо никакве проблеме са финансијама, трошимо што зарадимо. Изборили смо се у великој мери са обавезама према играчима. Запослени у клубу тада месецима нису примали плате, играчи нису примали плате на време. То је сада све на време. Партизановци су показали да су велики људи и зато смо се договорили са онима којима се дуговало. Неки су дисконтовали потраживања, неко опростили део, неки пристали на рате, неки су опростили све. Немамо ниједан поступак пред БАТ-ом“.

Интересантан је и случај са Марфин банком...

“То је случај који је доста коштао и кочио Партизан. Када сам дошао у клуб били смо у блокади 76 дана. Нисмо могли да функционишемо. Али, сада смо на суду. Тужили смо банку и видећемо шта ће бити са тим“.

Када смо код дугова, питамо председника Партизана каква је ситуација са дугом према чувеном тренеру црно-белих Душку Вујошевићу?

“Он је једним делом исплаћен. Са Вујошевићем сам лично постигао усмени договор са којим је он био задовољан. Остало је да то завршимо писмено. Душко је велики партизановац и о њему је сваки коментар сувишан. Желим му да оздрави, да настави са каријером, Партизан ће испоштовати обавезе које има према њему“.

СПЕЦИЈАЛНА ПОЗИВНИЦА ЕВРОЛИГЕ

Какве су шансе Партизана за специјалну позивницу? То питање које можда највише интересује присталице црно-белих.

"Искрено, Евролига је озбиљна организација и имају своја правила. Неће доносити одлуку док се не заврше домаћа такмичења. Какве су нам шансе? Могу да говорим оно што је моје мишљење, а не могу да причам о ономе у шта ни сам нисам сигуран. То што је Партизан требало да уради - ми смо стварно све урадили. Организовали смо инфраструктуру, поставили финансијску стабилност, позиционирали клуб на најбољи могући начин да буде уз раме великих клубова. Али, постоје и други па и они имају шансу. Не могу да обећавам ништа у овом моменту. Нити желим да се стекне утисак да је живот ако играмо Евролигу, а није ако не играмо. Имамо и Еврокуп који смо изборили. Имамо и АБА лигу, нуде нам се и нека друга такмичења. Борићемо се на фер и поштен начин за Евролигу. Знам да ћемо оправдати поверење ако га добијемо, као што смо оправдали у Еврокупу где смо били трећи по посети и играли јако добру кошарку".

Навијачи су нестрпљиви, желе да чују коначан одговор.

“Знам, сви очекују, ја први очекујем који се сваки дан бавим тим стварима са својим тимом. Ми смо све урадили што је до нас, али више није ништа на нама”.

Финансијска стабилност није проблем у овој борби.

"Често чујем да није поштено играти Евролигу ако је нисте зарадили. Знамо да Евролигу играју највећи клубови са вајлд картом и уговорима на осам или 10 година, три године. Небитно је да ли сте изборили у домаћем шампионату или поставком озбиљног система да играте Евролигу. Читао сам да је конкурисала Будућност, као и други клубови. И онда се као негативна ствар Партизану ставља финансијски проблем који годинама прати Партизан. Партизан је у овом тренутку 100 одсто финансијски стабилан клуб, већ 20 месеци плате дајемо на време. Да смо и играчима и стручном штабу на време делили и делићемо плате до краја сезоне".

СТАЊЕ У АБА ЛИГИ НИЈЕ НИМАЛО НАИВНО, ПОРЕМЕЋЕНИ СУ КРИТЕРИЈУМИ

Да се пребацимо онда на регионалну кошарку. Какво је стање у АБА лиги?

“Пре свега да кажемо да је Србија ту највише дала и највише изгубила. Ми смо своје место уступили и дали могућност клубовима у региону да се сви заједно такмичимо за то једно место у Евролиги“.

Да ли је то била грешка?

“То је био грех ка српској кошарци. Али Србија је тада показала да мисли и о регионалној кошарци и то клубови у региону треба да поштују“.

Каква је сада ситуација?

“Није нимало наивна. Већ другу годину у самој завршници је менаџмент, који није добио продужетак мандата на Скупштини, показао да нема снагу да се избори са представницима појединих клубова и да нема снаге да организује достојно то финале, да се прво место избори на фер начин. Улог је велики, много је клубова који желе у Евролигу и зато долазимо до кршења правила. Ми клубови морамо да се  договоримо и нађемо менаџмент  који ће радити апсолутно независно, без утицаја“.

Помињало се и да је то једно место АБА лиге у Евролиги под знаком питања.

“Као АБА лига имамо уговор са Евролигом на још годину дана. Имамо то једно место, али ако наставимо овим путем... Ја сам на Скупштини АБА лиге прошле године рекао да оно из финала више никада не сме да се понови. Тада су нам директори дали гаранције, али видели сте шта се поново десило“.

Мијаиловић захтева да се у АБА лиги уведе систем који ће довести да они који праве грешке буду - кажњени.

“Клубови предност морају да изборе на паркету. Не можемо ми представници клубова да се боримо утицајима или другим стварима. Системом морамо да превазиђемо проблеме. Сви који то не желе, није им место у АБА лиги. То пре свега квари углед. Показујемо слабости и да нисмо спремни да тражимо та два места у Евролиги. Ми као АБА лига можемо да тражимо два места, али искључиво када решимо неке своје проблеме“.

Како је изгледала Скупштина у Лакташима? Не делује да се ту нешто превише одмакло и урадило.

“Како је деловало? Деловало је да смо сви лоцирали да постоји проблем. Морају да буду кажњени они који прекрше правила. Без обзира како се неко зове. Да ли сам ја или неко други. Ако сам ја урушио систем, морам да одговарам“.

Прилично велико питање је безбедност.

“Један од разлога што смо прешли у Арену је управо тај. Превише се коцкамо са тим стварима јер долазимо у ситуацију да неко може да изгуби главу и онда ће бити касно за све. Када неко плати својим животом лошу организацију онда се сви кајемо, али тада је касно“.

У једном моменту је деловало као да је АБА лига дошла под знак питања. Да ли је то толико озбиљно?

“Финале од прошле године и ово сада су стварно угрозили опстанак АБА лиге. Треба да будемо реални. То што представници неких других клубова у неком тренутку кажу да неће да играју АБА лигу јер им се нешто не допада... Неке ствари су толерисане претходних година, поремећени су критеријуми. Не могу они који годинама урушавају углед да пролазе некажњени. Или смо спортска организација, или нисмо“.

Дешавају се и приличне промене. Догодила се фузија Цедевите и Олимпије. Да ли би тај нови клуб могао да буде врста проблема за Партизан у виду веће конкуренције?

“Сигурно да ће бити већи конкурент. Пре свега је хрватска кошарка много изгубила. Компанија Атлантик група је много уложила у кошарку. Словенија је много добила. Могу да кажем да ћемо имати доста јачег противника него што је то било претходних година. И Олимпија је стабилан клуб. Непознат ми је пројекат у овом тренутку, али ће сигурно бити озбиљан конкурент“.

ОДНОС ВЕЧИТИХ ЗАВИСИ И ОД ПРЕДСТОЈЕЋЕГ ФИНАЛА СУПЕРЛИГЕ

Поменули смо Цедевиту. Какав је однос Партизана и Будућности, Партизана и Црвене звезде?

Прво Будућност...

“Увек смо имали фер сарадњу, нисмо имали проблеме. Они су клуб који улаже, имају велики значај, водећи су клуб у Црној Гори, имамо фер и коректан однос. Није нам се допало све из последња два финала и то са обе стране, не желим да мерим ко је више крив. И они би требало да се издигну изнад целе ситуације“.

Потом и Звезда...

“Морамо да нађемо начин да функционишемо као спортски ривали. Не смемо да дозволимо да, поступцима какви су били у прошлости, ширимо мржњу и продубљујемо тренутну ситуацију. Јасан однос може да буде изграђен, то зависи од представника клубова. Зависи од Небојше и мене. Али просто та ситуација мора да буде одржива. Не можемо да изградимо однос и да он траје до прве ситуације где је неко навикао да остварује резултате не само на паркету. Па онда поново морамо да разговарамо. Да ли ће тај однос бити или неће, доста ће зависити и од сада организације финала у Суперлиги. Знате како функционише КЛС, ко има тамо утицај. Ми ћемо дати све од себе да будемо добри домаћини Звезди и да ћемо се фер и поштено борити. Видећемо како ће бити са њихове стране. Од тога ће доста зависити наш будући однос“.

Очекивања пред финале Суперлиге?

“Желимо да вратимо трофеј српског шампионата у наше витрине, тамо где је годинама и био. Видећемо шта ће бити у финалу. У спорту никада не постоји гаранција. Видели смо у другој утакмици против ФМП-а. Дешава се. Важно је да смо у финалу. Мало смо уморни, нисмо имали неколико дана за одмор као наш противник у финалу, али ми смо Партизан, борићемо се“.

ЗА КАЗНЕ ЗБОГ НАВИЈАЧА ОТИШЛО 5.000.000 ДИНАРА

Колико је Партизан дао новца до сада због казни које се односе на навијаче?

“Сигурно преко 5.000.000 динара прошле године. То стварно није фер и поштено. Увек незадовољство може да се покаже а да се не прави штета. Нама и углед клуба у међународној јавности доста зависи од понашања навијача. Наши навијачи дају велики ветар у леђа, али мора да буде граница која се не прелази. Ако је пређете, онда се поставља питање да ли помажете клубу или му одмажете“.

Партизан је традиционално најгледанији тим у АБА лиги, али питамо председника црно-белих да ли је огромна можда Арена превелики залогај, због “мањих“ утакмица првенствено?

“Наша посета у Пиониру прошле године је била преко 6.000. Што се тиче Арене, она ће некада, када су мање утакмице, да одваја горњи од доњег дела са својим платнима. У доњем делу стаје 9.000 навијача. Сигуран сам да ћемо скоро увек имати број гледалаца и да ће сала бити скоро пуна. Био сам на мечу Хјустона и Голден Стејта. Недостајало је неколико хиљада људи у дворани. Не мора увек да буде пуно. Дешавало се да потраживања за картама буду веће од броја места у Пиониру. А било је неколико пута више људи него што би смело. Нећу да дођем у ситуацију да неко изгуби главу у некој хали да бих ја удовољио некоме. Морамо да водимо рачуна о безбедности“.

ПАРТИЗАН У ВЕЛИКОМ  ФИНАНСИЈСКОМ ПЛУСУ ЗБОГ АРЕНЕ

Да ли ће се Арена Партизану исплатити?

“Сигурно ћемо бити у јако великом плусу. Чујем неке приче да смо направили договор са Ареном да нема плаћања... Арена ће јако добро проћи финансијски, као и Партизан. Наши приходи у Арени ће бити већи и имаћемо већу уштеду код неких ствари. Ово је добар бизнис-модел. Арена ће бити наш дом наредних пет година. Важно је да се каже да ћемо ми и тренирати у малој арени, као и све млађе селекције, закупили смо ексклузиву за малу салу. Биће тамо и канцеларије стручном штабу, свлачионице. Поносан сам на тај потез“.

Ово бисмо могли да протумачимо као корак ближе добијању специјалне позивнице Евролиге.

“То је један од услова. Нисмо искључиво ово урадили да бисмо показали Евролиги. Желео сам да остваримо ово када сам дошао у Партизан да бисмо имали више могућности да приходујемо.Имамо више простора за рекламе, да продамо више сезонских карата, да доведемо публику која није желела да дође у Пионир због безбедности, нећемо плаћати казне због организације. Хвала Пиониру на свему што је учинио за Партизан“.

О ТИМУ ЗА НАРЕДНУ СЕЗОНУ И ОСТАНКУ ТРИНКИЈЕРИЈА

Да ли ће Партизан испратити целу причу са играчким кадром за следећу сезону?

“Доласком Андрее Тринкијерија се променила ситуација. Сада ћемо можда први пут тај прелазни рок организовати како треба. Урадиће га спортски сектор. Никола Лончар и Андреа ће предложити управи клуба, ми ћемо расправљати и донети одлуку. Зависи које такмичење будемо играли и према томе ћемо се опходити. Наши приходи неће бити исти, све зависи да ли ћемо играти једно или друго такмичење. Али, навијачи треба да знају и нека нико не брине, док ја будем био на челу клуба, клуб више никада неће бити у позицији у којој се налазио“.

Већ сте одговорили, али чисто да питамо, Тринкијеријев останак на клупи се не доводи у питање?

“Андреа има још две године уговор с Партизаном. Он је велики тренер и заслужан је што смо стигли у плеј-оф АБА лиге. Несрећно смо изгубили од Звезде, једна лопта нас је делила од четвртфинала Еврокупа. Он није тај који је састављао цео тим, то је кључна ствар“.

Зато би наредна сезона за Партизан, надају се навијачи, могла да буде “ТА“. Тринкијери ће моћи да бира играче.

“Тако је. Задовољан сам његовим радом. Велики је радник, важно је да га је као странца прихватила публика. Наставићемо да радимо заједно. Са Андреом ћемо правити велике резултате и наше време тек долази. Са Ареном ће му бити лакше“.

Да ли ће тим бити јачи следеће сезоне него што је то било ове сезоне?

“Сигурно ће бити јачи, 100 одсто је сигурно да ће бити јачи. Зато што немамо обавезе које смо имали. Зато ћемо сва средства која дођу и која имамо уложити у тим. Доста ћемо више уложити. Имаћемо конкурентан састав и за АБА лигу и за друго такмичење које будемо играли. Морамо и да пронађемо меру, расходи ће зависити од прихода. Зависи и од тога у ком такмичењу ћемо играти“.

ЛЕНДЕЈЛ ИМА ИНТЕРЕСОВАЊЕ КЛУБА ИЗ НБА ЛИГЕ

Каква је ситуација са Џоком Лендејлом? Открива нам Мијаиловић да постоји шанса да Партизан значајно заради ако Лендејл оде у НБА, а има интересовања.

“Што се њега тиче, ми смо добили понуду од Жалгириса пре неколико дана. Понуда која је стигла је финансијски добра за Партизан. Жао ми је што Џок није могао да помогне у Суперлиги, што се повредио, отишао је на опоравак у САД. Ако прихватимо понуду Жалгириса, имаћемо неколико пута већу добит од онога што смо уложили у њега. То је добар бизнис за Партизан. А, такође, њиховим предлогом бисмо добили и шест пута већи новац од уложеног ако он оде из Жалгириса у НБА, а постоји један амерички клуб који је заинтересован за њега. Шта год да одлучимо биће од користи за Партизан”.

Шта је са странцима на тржишту? Није лако доћи до квалитетног страног играча, видимо то и у Евролиги где се често “врте“ исти играчи.

“Све је мање квалитетних играча и зато је све већа потражња. Странци су препознали, прошле године Гос, ове Лендејл, да је Партизан добро место за њихов развој. Мене посебно радују наши клинци, имамо много талената у омладинској школи, на којој смо много радили, али са којом искрено нисам до краја задовољан, желим да још више радимо на томе. Предност највећу у односу на велике буџете можемо да остваримо давајући шансу младим играчима. Не бих да их набрајам, али их имамо барем петорицу суперталентованих у овом моменту. Ове године ћемо додатно уложити у младе играче. То је изградило историју Партизана. Свака част странцима и хвала им, али домаћи играч увек боље осети клуб“.

Можда је прави пример Новица Величковић. Њему истиче уговор овога лета. Да ли ће бити продужен?

“Новица је дете Партизана, увек ће бити уз Партизан. За њега увек има места у Партизану. И Новица је пре свега мени драг човек, породичан човек. Он воли Партизан да то не може да се измери. Стручни штаб ће разговарати са њим о свему, још је мало рано, имамо плеј-оф, па ћемо видети“.

БИВШИ ИГРАЧИ ПАРТИЗАНА УВЕК ДОБРО ДОШЛИ - И У ЛОЖИ И НА ПАРКЕТУ

Шта се догађа са младим Илијом Милијашевићем, помињало се да ће у Реал Мадрид?

“Код млађих категорија нема гаранција за клубове док играч не напуни 18 година. Што се тиче Милијашевића, он је донео неку другачију одлуку и срећан му пут. Нећемо се окретати ка тим стварима, улагаћемо у оне који желе да остану у Партизану. Добио сам информацију да је Партизан до сада дао 176 репрезентативаца. Данас је и на тржишту велика и спорна ствар рат менаџерских агенција због недостатка младих играча“, каже Мијаиловић и додаје да ће радити на томе да се уведу четири двојне лиценце уместо две које су сада на снази.

Доста се великих имена појавило у ложи Партизана у претходних годину дана - од Александра Ђорђевића, Жарка Паспаља, до Богдана Богдановића, а клубу су подршку пружили и Драган Кићановић и ДраженДалипагић, али и Жељко Обрадовић, да не заборавимо некога...

Прво о Богдану који је гледао меч Партизана и ФМП-а...

“Богдан је јако добар момак и он је пример свих примера како се воли и Србија и како се воли кошарка и клуб из ког је потекао. Никада не пропусти прилику да бодри свој Партизан. Свака му част“.

Колико Жељко Обрадовић може да помогне црно-белима у овом  моменту?

“Велика је ствар што су се такве легенде вратиле у клуб. Жељко је човек о ком је свака реч сувишна. Велико богатство и за Србију и кошарку. Институција од човека. Он је тренер, има уговор са екипом из Евролиге. Има свој посао и не смемо да га мешамо у такве ствари и да га излажемо таквим ризицима. Он је пријатељ Партизана. Као што је и Кићановић и Праја и сви они. Желео бих у Арену да долазе све те легенде. И Ђорђевић, и Мачван, да не заборавим неког... И они који нису долазили јаве се и питају“, каже Мијаиловић и додаје:

“Једна тајна коју ћу вам открити. Велика снага Партизана потиче управо од подршке таквих људи. Па и Душко Вујошевић даје подршку овом Партизану. У моменту када сам дошао било је турбуленција. Али он је неко ко је и данас уз клуб, што је велика важност. Данас нема људи који су велики партизановци, а да нису уз Партизан“.

Поменули смо Мачвана. Он је један од играча који су играли за Партизан, а који се повезују са повратком. Био је у причи и Драган Милосављевић (појавиле се информације да остаје у Уникахи), као још неки играчи. Колико је реално да се неко од њих врати?

“Жеља Партизана је да своју децу враћа својој кући, али морамо да будемо реални. Ти момци имају јако добре уговоре и понуде, ми смо ограничени са новцем. Наравно да је жеља да врати такве играче у Партизан, али зависи и од жеља стручног штаба, целе ситуације. Ако се створи шанса, ми ћемо се потрудити да је искористимо. Нико не може више пролити зној за Партизан него они“.

Имали смо пример Стефана Јанковића који је прешао из Звезде у Партизан. Да ли ће предстојећег лета бити могући неки нови такви трансфери?

“То је увек занимљиво и новинарима и јавности. Звезда и Партизан су различита спортска друштва и потпуно је нормално да некада неки играч пређе из једног клуба у други. Када су играчи слободни могу да бирају. Ми ћемо се борити на свој начин, они на свој. Не мислим да се резултати нашег рада мери у томе ко ће коме узети играча. Јанковић је на потпуно нормалан начин дошао у Партизан, неко ће сутра тако можда у Звезду, или из Звезде у Партизан“.

Има ли неких играча које бисте волели да видите у Партизану?

“Па, има их пуно“, закључио је Мијаиловић, али није желео конкретно о именима.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар