Intervju - Ostoja Mijailović: O finansijama, ABA, Evroligi...

. . . Areni, Lendejlu, timu za sledeću sezonu i finalu sa Zvezdom. . .  Predsednik Partizana za MOZZART Sport naširoko o situaciji u crno-belom klubu. . .

Košarka 09.06.2019 | 22:45
Intervju - Ostoja Mijailović: O finansijama, ABA, Evroligi...
Da li će Partizan igrati Evroligu sledeće sezone? Kakve su mu šanse? Šta se događa trenutno u ABA ligi? Kakva je zamisao sa prelaskom u Arenu? Kakvo je stanje sa dugovima, odnosno finansijama? Šta se događa sa Džokom Lendejlom? Kako će izgledati tim sledeće sezone? Kakvo finale Superlige možemo da očekujemo protiv Crvene zvezde?

To su pitanja koja interesuju navijače Partizana u završnici sezone, a na koja smo pokušali da dobijemo odgovor od predsednika crno-belih Ostoje Mijailovića. Ugostili smo prvog čoveka Partizana i razgovarali o pomenutim pitanjima, ali i još nekim.

Mijailovićevo preuzimanje kormila crno-belih uzimamo kao referentnu tačku na startu razgovora.

Gde su sličnosti, gde razlike?

“Partizan u oktobru 2017. i sada... isti je samo grb i naziv. Tada je bila u najmanju ruku katastrofalna situacija. Klub je bio u situaciji da li će da postoji ili ne. Bukvalno tako. Kada imate obaveze od preko 7.000.000 evra, imate prihod od 1.400.000 koji je siguran i ogroman pritisak svih kojima dugujete novac i urušenu sliku javnosti. Bez organizacije, sistema, sportskog sektora. Kvalitet igrača koji je tada bio u Partizanu, većina njih, ne i svi, nisu zasluživali da nose dres Partizana. Važno je bilo što smo zadržali verne navijače i publiku, oni nisu napustili klub“, rekao je Mijailović za MOZZART Sport.

Bilo je ranije BAT-ova, dugova, kakva je sada situacija, da li Partizan može da dođe u situaciju da ne može da prijavi igrače?

“Nemamo nikakve probleme sa finansijama, trošimo što zaradimo. Izborili smo se u velikoj meri sa obavezama prema igračima. Zaposleni u klubu tada mesecima nisu primali plate, igrači nisu primali plate na vreme. To je sada sve na vreme. Partizanovci su pokazali da su veliki ljudi i zato smo se dogovorili sa onima kojima se dugovalo. Neki su diskontovali potraživanja, neko oprostili deo, neki pristali na rate, neki su oprostili sve. Nemamo nijedan postupak pred BAT-om“.

Interesantan je i slučaj sa Marfin bankom...

“To je slučaj koji je dosta koštao i kočio Partizan. Kada sam došao u klub bili smo u blokadi 76 dana. Nismo mogli da funkcionišemo. Ali, sada smo na sudu. Tužili smo banku i videćemo šta će biti sa tim“.

Kada smo kod dugova, pitamo predsednika Partizana kakva je situacija sa dugom prema čuvenom treneru crno-belih Dušku Vujoševiću?

“On je jednim delom isplaćen. Sa Vujoševićem sam lično postigao usmeni dogovor sa kojim je on bio zadovoljan. Ostalo je da to završimo pismeno. Duško je veliki partizanovac i o njemu je svaki komentar suvišan. Želim mu da ozdravi, da nastavi sa karijerom, Partizan će ispoštovati obaveze koje ima prema njemu“.

SPECIJALNA POZIVNICA EVROLIGE

Kakve su šanse Partizana za specijalnu pozivnicu? To pitanje koje možda najviše interesuje pristalice crno-belih.

"Iskreno, Evroliga je ozbiljna organizacija i imaju svoja pravila. Neće donositi odluku dok se ne završe domaća takmičenja. Kakve su nam šanse? Mogu da govorim ono što je moje mišljenje, a ne mogu da pričam o onome u šta ni sam nisam siguran. To što je Partizan trebalo da uradi - mi smo stvarno sve uradili. Organizovali smo infrastrukturu, postavili finansijsku stabilnost, pozicionirali klub na najbolji mogući način da bude uz rame velikih klubova. Ali, postoje i drugi pa i oni imaju šansu. Ne mogu da obećavam ništa u ovom momentu. Niti želim da se stekne utisak da je život ako igramo Evroligu, a nije ako ne igramo. Imamo i Evrokup koji smo izborili. Imamo i ABA ligu, nude nam se i neka druga takmičenja. Borićemo se na fer i pošten način za Evroligu. Znam da ćemo opravdati poverenje ako ga dobijemo, kao što smo opravdali u Evrokupu gde smo bili treći po poseti i igrali jako dobru košarku".

Navijači su nestrpljivi, žele da čuju konačan odgovor.

“Znam, svi očekuju, ja prvi očekujem koji se svaki dan bavim tim stvarima sa svojim timom. Mi smo sve uradili što je do nas, ali više nije ništa na nama”.

Finansijska stabilnost nije problem u ovoj borbi.

"Često čujem da nije pošteno igrati Evroligu ako je niste zaradili. Znamo da Evroligu igraju najveći klubovi sa vajld kartom i ugovorima na osam ili 10 godina, tri godine. Nebitno je da li ste izborili u domaćem šampionatu ili postavkom ozbiljnog sistema da igrate Evroligu. Čitao sam da je konkurisala Budućnost, kao i drugi klubovi. I onda se kao negativna stvar Partizanu stavlja finansijski problem koji godinama prati Partizan. Partizan je u ovom trenutku 100 odsto finansijski stabilan klub, već 20 meseci plate dajemo na vreme. Da smo i igračima i stručnom štabu na vreme delili i delićemo plate do kraja sezone".

STANJE U ABA LIGI NIJE NIMALO NAIVNO, POREMEĆENI SU KRITERIJUMI

Da se prebacimo onda na regionalnu košarku. Kakvo je stanje u ABA ligi?

“Pre svega da kažemo da je Srbija tu najviše dala i najviše izgubila. Mi smo svoje mesto ustupili i dali mogućnost klubovima u regionu da se svi zajedno takmičimo za to jedno mesto u Evroligi“.

Da li je to bila greška?

“To je bio greh ka srpskoj košarci. Ali Srbija je tada pokazala da misli i o regionalnoj košarci i to klubovi u regionu treba da poštuju“.

Kakva je sada situacija?

“Nije nimalo naivna. Već drugu godinu u samoj završnici je menadžment, koji nije dobio produžetak mandata na Skupštini, pokazao da nema snagu da se izbori sa predstavnicima pojedinih klubova i da nema snage da organizuje dostojno to finale, da se prvo mesto izbori na fer način. Ulog je veliki, mnogo je klubova koji žele u Evroligu i zato dolazimo do kršenja pravila. Mi klubovi moramo da se  dogovorimo i nađemo menadžment  koji će raditi apsolutno nezavisno, bez uticaja“.

Pominjalo se i da je to jedno mesto ABA lige u Evroligi pod znakom pitanja.

“Kao ABA liga imamo ugovor sa Evroligom na još godinu dana. Imamo to jedno mesto, ali ako nastavimo ovim putem... Ja sam na Skupštini ABA lige prošle godine rekao da ono iz finala više nikada ne sme da se ponovi. Tada su nam direktori dali garancije, ali videli ste šta se ponovo desilo“.

Mijailović zahteva da se u ABA ligi uvede sistem koji će dovesti da oni koji prave greške budu - kažnjeni.

“Klubovi prednost moraju da izbore na parketu. Ne možemo mi predstavnici klubova da se borimo uticajima ili drugim stvarima. Sistemom moramo da prevaziđemo probleme. Svi koji to ne žele, nije im mesto u ABA ligi. To pre svega kvari ugled. Pokazujemo slabosti i da nismo spremni da tražimo ta dva mesta u Evroligi. Mi kao ABA liga možemo da tražimo dva mesta, ali isključivo kada rešimo neke svoje probleme“.

Kako je izgledala Skupština u Laktašima? Ne deluje da se tu nešto previše odmaklo i uradilo.

“Kako je delovalo? Delovalo je da smo svi locirali da postoji problem. Moraju da budu kažnjeni oni koji prekrše pravila. Bez obzira kako se neko zove. Da li sam ja ili neko drugi. Ako sam ja urušio sistem, moram da odgovaram“.

Prilično veliko pitanje je bezbednost.

“Jedan od razloga što smo prešli u Arenu je upravo taj. Previše se kockamo sa tim stvarima jer dolazimo u situaciju da neko može da izgubi glavu i onda će biti kasno za sve. Kada neko plati svojim životom lošu organizaciju onda se svi kajemo, ali tada je kasno“.

U jednom momentu je delovalo kao da je ABA liga došla pod znak pitanja. Da li je to toliko ozbiljno?

“Finale od prošle godine i ovo sada su stvarno ugrozili opstanak ABA lige. Treba da budemo realni. To što predstavnici nekih drugih klubova u nekom trenutku kažu da neće da igraju ABA ligu jer im se nešto ne dopada... Neke stvari su tolerisane prethodnih godina, poremećeni su kriterijumi. Ne mogu oni koji godinama urušavaju ugled da prolaze nekažnjeni. Ili smo sportska organizacija, ili nismo“.

Dešavaju se i prilične promene. Dogodila se fuzija Cedevite i Olimpije. Da li bi taj novi klub mogao da bude vrsta problema za Partizan u vidu veće konkurencije?

“Sigurno da će biti veći konkurent. Pre svega je hrvatska košarka mnogo izgubila. Kompanija Atlantik grupa je mnogo uložila u košarku. Slovenija je mnogo dobila. Mogu da kažem da ćemo imati dosta jačeg protivnika nego što je to bilo prethodnih godina. I Olimpija je stabilan klub. Nepoznat mi je projekat u ovom trenutku, ali će sigurno biti ozbiljan konkurent“.

ODNOS VEČITIH ZAVISI I OD PREDSTOJEĆEG FINALA SUPERLIGE

Pomenuli smo Cedevitu. Kakav je odnos Partizana i Budućnosti, Partizana i Crvene zvezde?

Prvo Budućnost...

“Uvek smo imali fer saradnju, nismo imali probleme. Oni su klub koji ulaže, imaju veliki značaj, vodeći su klub u Crnoj Gori, imamo fer i korektan odnos. Nije nam se dopalo sve iz poslednja dva finala i to sa obe strane, ne želim da merim ko je više kriv. I oni bi trebalo da se izdignu iznad cele situacije“.

Potom i Zvezda...

“Moramo da nađemo način da funkcionišemo kao sportski rivali. Ne smemo da dozvolimo da, postupcima kakvi su bili u prošlosti, širimo mržnju i produbljujemo trenutnu situaciju. Jasan odnos može da bude izgrađen, to zavisi od predstavnika klubova. Zavisi od Nebojše i mene. Ali prosto ta situacija mora da bude održiva. Ne možemo da izgradimo odnos i da on traje do prve situacije gde je neko navikao da ostvaruje rezultate ne samo na parketu. Pa onda ponovo moramo da razgovaramo. Da li će taj odnos biti ili neće, dosta će zavisiti i od sada organizacije finala u Superligi. Znate kako funkcioniše KLS, ko ima tamo uticaj. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo dobri domaćini Zvezdi i da ćemo se fer i pošteno boriti. Videćemo kako će biti sa njihove strane. Od toga će dosta zavisiti naš budući odnos“.

Očekivanja pred finale Superlige?

“Želimo da vratimo trofej srpskog šampionata u naše vitrine, tamo gde je godinama i bio. Videćemo šta će biti u finalu. U sportu nikada ne postoji garancija. Videli smo u drugoj utakmici protiv FMP-a. Dešava se. Važno je da smo u finalu. Malo smo umorni, nismo imali nekoliko dana za odmor kao naš protivnik u finalu, ali mi smo Partizan, borićemo se“.

ZA KAZNE ZBOG NAVIJAČA OTIŠLO 5.000.000 DINARA

Koliko je Partizan dao novca do sada zbog kazni koje se odnose na navijače?

“Sigurno preko 5.000.000 dinara prošle godine. To stvarno nije fer i pošteno. Uvek nezadovoljstvo može da se pokaže a da se ne pravi šteta. Nama i ugled kluba u međunarodnoj javnosti dosta zavisi od ponašanja navijača. Naši navijači daju veliki vetar u leđa, ali mora da bude granica koja se ne prelazi. Ako je pređete, onda se postavlja pitanje da li pomažete klubu ili mu odmažete“.

Partizan je tradicionalno najgledaniji tim u ABA ligi, ali pitamo predsednika crno-belih da li je ogromna možda Arena preveliki zalogaj, zbog “manjih“ utakmica prvenstveno?

“Naša poseta u Pioniru prošle godine je bila preko 6.000. Što se tiče Arene, ona će nekada, kada su manje utakmice, da odvaja gornji od donjeg dela sa svojim platnima. U donjem delu staje 9.000 navijača. Siguran sam da ćemo skoro uvek imati broj gledalaca i da će sala biti skoro puna. Bio sam na meču Hjustona i Golden Stejta. Nedostajalo je nekoliko hiljada ljudi u dvorani. Ne mora uvek da bude puno. Dešavalo se da potraživanja za kartama budu veće od broja mesta u Pioniru. A bilo je nekoliko puta više ljudi nego što bi smelo. Neću da dođem u situaciju da neko izgubi glavu u nekoj hali da bih ja udovoljio nekome. Moramo da vodimo računa o bezbednosti“.

PARTIZAN U VELIKOM  FINANSIJSKOM PLUSU ZBOG ARENE

Da li će se Arena Partizanu isplatiti?

“Sigurno ćemo biti u jako velikom plusu. Čujem neke priče da smo napravili dogovor sa Arenom da nema plaćanja... Arena će jako dobro proći finansijski, kao i Partizan. Naši prihodi u Areni će biti veći i imaćemo veću uštedu kod nekih stvari. Ovo je dobar biznis-model. Arena će biti naš dom narednih pet godina. Važno je da se kaže da ćemo mi i trenirati u maloj areni, kao i sve mlađe selekcije, zakupili smo ekskluzivu za malu salu. Biće tamo i kancelarije stručnom štabu, svlačionice. Ponosan sam na taj potez“.

Ovo bismo mogli da protumačimo kao korak bliže dobijanju specijalne pozivnice Evrolige.

“To je jedan od uslova. Nismo isključivo ovo uradili da bismo pokazali Evroligi. Želeo sam da ostvarimo ovo kada sam došao u Partizan da bismo imali više mogućnosti da prihodujemo.Imamo više prostora za reklame, da prodamo više sezonskih karata, da dovedemo publiku koja nije želela da dođe u Pionir zbog bezbednosti, nećemo plaćati kazne zbog organizacije. Hvala Pioniru na svemu što je učinio za Partizan“.

O TIMU ZA NAREDNU SEZONU I OSTANKU TRINKIJERIJA

Da li će Partizan ispratiti celu priču sa igračkim kadrom za sledeću sezonu?

“Dolaskom Andree Trinkijerija se promenila situacija. Sada ćemo možda prvi put taj prelazni rok organizovati kako treba. Uradiće ga sportski sektor. Nikola Lončar i Andrea će predložiti upravi kluba, mi ćemo raspravljati i doneti odluku. Zavisi koje takmičenje budemo igrali i prema tome ćemo se ophoditi. Naši prihodi neće biti isti, sve zavisi da li ćemo igrati jedno ili drugo takmičenje. Ali, navijači treba da znaju i neka niko ne brine, dok ja budem bio na čelu kluba, klub više nikada neće biti u poziciji u kojoj se nalazio“.

Već ste odgovorili, ali čisto da pitamo, Trinkijerijev ostanak na klupi se ne dovodi u pitanje?

“Andrea ima još dve godine ugovor s Partizanom. On je veliki trener i zaslužan je što smo stigli u plej-of ABA lige. Nesrećno smo izgubili od Zvezde, jedna lopta nas je delila od četvrtfinala Evrokupa. On nije taj koji je sastavljao ceo tim, to je ključna stvar“.

Zato bi naredna sezona za Partizan, nadaju se navijači, mogla da bude “TA“. Trinkijeri će moći da bira igrače.

“Tako je. Zadovoljan sam njegovim radom. Veliki je radnik, važno je da ga je kao stranca prihvatila publika. Nastavićemo da radimo zajedno. Sa Andreom ćemo praviti velike rezultate i naše vreme tek dolazi. Sa Arenom će mu biti lakše“.

Da li će tim biti jači sledeće sezone nego što je to bilo ove sezone?

“Sigurno će biti jači, 100 odsto je sigurno da će biti jači. Zato što nemamo obaveze koje smo imali. Zato ćemo sva sredstva koja dođu i koja imamo uložiti u tim. Dosta ćemo više uložiti. Imaćemo konkurentan sastav i za ABA ligu i za drugo takmičenje koje budemo igrali. Moramo i da pronađemo meru, rashodi će zavisiti od prihoda. Zavisi i od toga u kom takmičenju ćemo igrati“.

LENDEJL IMA INTERESOVANJE KLUBA IZ NBA LIGE

Kakva je situacija sa Džokom Lendejlom? Otkriva nam Mijailović da postoji šansa da Partizan značajno zaradi ako Lendejl ode u NBA, a ima interesovanja.

“Što se njega tiče, mi smo dobili ponudu od Žalgirisa pre nekoliko dana. Ponuda koja je stigla je finansijski dobra za Partizan. Žao mi je što Džok nije mogao da pomogne u Superligi, što se povredio, otišao je na oporavak u SAD. Ako prihvatimo ponudu Žalgirisa, imaćemo nekoliko puta veću dobit od onoga što smo uložili u njega. To je dobar biznis za Partizan. A, takođe, njihovim predlogom bismo dobili i šest puta veći novac od uloženog ako on ode iz Žalgirisa u NBA, a postoji jedan američki klub koji je zainteresovan za njega. Šta god da odlučimo biće od koristi za Partizan”.

Šta je sa strancima na tržištu? Nije lako doći do kvalitetnog stranog igrača, vidimo to i u Evroligi gde se često “vrte“ isti igrači.

“Sve je manje kvalitetnih igrača i zato je sve veća potražnja. Stranci su prepoznali, prošle godine Gos, ove Lendejl, da je Partizan dobro mesto za njihov razvoj. Mene posebno raduju naši klinci, imamo mnogo talenata u omladinskoj školi, na kojoj smo mnogo radili, ali sa kojom iskreno nisam do kraja zadovoljan, želim da još više radimo na tome. Prednost najveću u odnosu na velike budžete možemo da ostvarimo davajući šansu mladim igračima. Ne bih da ih nabrajam, ali ih imamo barem petoricu supertalentovanih u ovom momentu. Ove godine ćemo dodatno uložiti u mlade igrače. To je izgradilo istoriju Partizana. Svaka čast strancima i hvala im, ali domaći igrač uvek bolje oseti klub“.

Možda je pravi primer Novica Veličković. Njemu ističe ugovor ovoga leta. Da li će biti produžen?

“Novica je dete Partizana, uvek će biti uz Partizan. Za njega uvek ima mesta u Partizanu. I Novica je pre svega meni drag čovek, porodičan čovek. On voli Partizan da to ne može da se izmeri. Stručni štab će razgovarati sa njim o svemu, još je malo rano, imamo plej-of, pa ćemo videti“.

BIVŠI IGRAČI PARTIZANA UVEK DOBRO DOŠLI - I U LOŽI I NA PARKETU

Šta se događa sa mladim Ilijom Milijaševićem, pominjalo se da će u Real Madrid?

“Kod mlađih kategorija nema garancija za klubove dok igrač ne napuni 18 godina. Što se tiče Milijaševića, on je doneo neku drugačiju odluku i srećan mu put. Nećemo se okretati ka tim stvarima, ulagaćemo u one koji žele da ostanu u Partizanu. Dobio sam informaciju da je Partizan do sada dao 176 reprezentativaca. Danas je i na tržištu velika i sporna stvar rat menadžerskih agencija zbog nedostatka mladih igrača“, kaže Mijailović i dodaje da će raditi na tome da se uvedu četiri dvojne licence umesto dve koje su sada na snazi.

Dosta se velikih imena pojavilo u loži Partizana u prethodnih godinu dana - od Aleksandra Đorđevića, Žarka Paspalja, do Bogdana Bogdanovića, a klubu su podršku pružili i Dragan Kićanović i DraženDalipagić, ali i Željko Obradović, da ne zaboravimo nekoga...

Prvo o Bogdanu koji je gledao meč Partizana i FMP-a...

“Bogdan je jako dobar momak i on je primer svih primera kako se voli i Srbija i kako se voli košarka i klub iz kog je potekao. Nikada ne propusti priliku da bodri svoj Partizan. Svaka mu čast“.

Koliko Željko Obradović može da pomogne crno-belima u ovom  momentu?

“Velika je stvar što su se takve legende vratile u klub. Željko je čovek o kom je svaka reč suvišna. Veliko bogatstvo i za Srbiju i košarku. Institucija od čoveka. On je trener, ima ugovor sa ekipom iz Evrolige. Ima svoj posao i ne smemo da ga mešamo u takve stvari i da ga izlažemo takvim rizicima. On je prijatelj Partizana. Kao što je i Kićanović i Praja i svi oni. Želeo bih u Arenu da dolaze sve te legende. I Đorđević, i Mačvan, da ne zaboravim nekog... I oni koji nisu dolazili jave se i pitaju“, kaže Mijailović i dodaje:

“Jedna tajna koju ću vam otkriti. Velika snaga Partizana potiče upravo od podrške takvih ljudi. Pa i Duško Vujošević daje podršku ovom Partizanu. U momentu kada sam došao bilo je turbulencija. Ali on je neko ko je i danas uz klub, što je velika važnost. Danas nema ljudi koji su veliki partizanovci, a da nisu uz Partizan“.

Pomenuli smo Mačvana. On je jedan od igrača koji su igrali za Partizan, a koji se povezuju sa povratkom. Bio je u priči i Dragan Milosavljević (pojavile se informacije da ostaje u Unikahi), kao još neki igrači. Koliko je realno da se neko od njih vrati?

“Želja Partizana je da svoju decu vraća svojoj kući, ali moramo da budemo realni. Ti momci imaju jako dobre ugovore i ponude, mi smo ograničeni sa novcem. Naravno da je želja da vrati takve igrače u Partizan, ali zavisi i od želja stručnog štaba, cele situacije. Ako se stvori šansa, mi ćemo se potruditi da je iskoristimo. Niko ne može više proliti znoj za Partizan nego oni“.

Imali smo primer Stefana Jankovića koji je prešao iz Zvezde u Partizan. Da li će predstojećeg leta biti mogući neki novi takvi transferi?

“To je uvek zanimljivo i novinarima i javnosti. Zvezda i Partizan su različita sportska društva i potpuno je normalno da nekada neki igrač pređe iz jednog kluba u drugi. Kada su igrači slobodni mogu da biraju. Mi ćemo se boriti na svoj način, oni na svoj. Ne mislim da se rezultati našeg rada meri u tome ko će kome uzeti igrača. Janković je na potpuno normalan način došao u Partizan, neko će sutra tako možda u Zvezdu, ili iz Zvezde u Partizan“.

Ima li nekih igrača koje biste voleli da vidite u Partizanu?

“Pa, ima ih puno“, zaključio je Mijailović, ali nije želeo konkretno o imenima.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar