Финале Лиге нација: Португал или Холандија?

Португал непоражен пред домаћим навијачима скоро пет година, Холандија изгубила само три од посљедње 21 утакмице ван своје земље.  Финале најјачег ешалона - европски владар на повратника! Вечерас на програму завршни сусрет А дивизије Лиге нација између Португалије и Холандије (20. 45, ТВ Спортклуб 2).

Фудбал 09.06.2019 | 14:07
Финале Лиге нација: Португал или Холандија?
Очи фудбалске јавности Старог континента биће вечерас усмјерене ка стадиону Драгао у Порту, гдје ће бити донесена одлука о освајачу премијерног издања УЕФА Лиге нација. У борби за трофеј, копља ће укрстити актуелни европски шампион Португал и Холандија, која је пропустила посљедња два велика такмичења, али и која је кроз поменуто такмичење европске куће фудбала доказала да се враћа на велика врата.

Посљедњи значајан резултат на континенталним и планетарним смотрама фудбала "лале" су направиле 2014. године, када су на Свјетском првенству одржаном у Бразилу, у борби за треће мјесто, надиграле домаћина који није успио да се опорави од чак и данас шокантног полуфиналног пораза од каснијег свјетског владара Њемачке.

Услиједила су, потом, два разочаравајућа квалификациона циклуса: "наранџасти" прво нису успјели да изборе наступ на Европском првенству 2016. године, заузевши тек четврто мјесто у А групи, иза Чешке, Исланда и Турске. Одјекнуо је холандски неуспјех Европом и свијетом јер се знало да ће то бити први завршни турнир још од 1984. године на којем неће учествовати, али и прво велико такмичење које пропуштају још од Свјетског купа 2002. године одржаног у Јапану и Јужној Кореји.

А шта тек рећи за квалификације за посљедњи Мондијал одржан у Русији... Холанђани су, такође, играјући у групи А уписали шест побједа, један реми и три пораза, постигли чак и више погодака од првопласираног тима у групи Француске, али им је и то било недовољно да се домогну бар баража: у доигравање је као другопласирана екипа отишла Шведска због бољег омјера постигнутих и примљених голова (Шведска 26:9, Холандија 21:12).

Ипак, да је криза далеко иза Холанђана и да су поново у врху европског и свјетског фудбала, доказало је, како рекосмо, досадашње такмичење у Лиги нација. Холандија је била у најтежој групи, заједно са Французима и Њемцима, али су у таквој конкуренцији успјели да освоје прво мјесто и изборе наступ у плеј-офу, односно борби за први, историјски трофеј. На том путу, већ су узели мјеру Енглезима (3:1 након продужетка).

На другој страни, Португал је у трећој групи елитне дивизије освојио прво мјесто испред Италије која се, попут Холандије и пропуштеног СП 2018. године, враћа на врх и сигурним кораком кроз квалификације крчи пут ка пласману на ЕУРО 2020, док је треће мјесто у овој групи Лиге нација заузео пољски национални тим. У полуфиналу, подсјетимо, Португал је надиграо Швајцарце уз бриљантну партију Кристијана Роналда, који је постигао сва три гола у поменутој побједи.

Нема никакве дилеме да нас свакако очекује фудбалски рат, али и спектакл, поготово узевши у обзир одређене статистичке податке. Наиме, Португал пред домаћом публиком није поражен на посљедњих 13 утакмица, односно од 7. септембра 2014. године и неуспјеха у дуелу са Албанијом (0:1), док су Холанђани поражени на само три од посљедње 21 утакмице одигране ван њихове земље.

Финална утакмица Лиге нација почиње у 20:45 часова, док се Енглези и Швајцарци у борби за бронзу састају од 15:00 часова на стадиону у Гимараешу.

Премијерно издање такмичења под окриљем УЕФА дошло је до краја. Барем што се тиче оног најјачег ешалона, А дивизије. Финале првог издања Лиге нација доноси двобој Португалије и повратника на велику сцену - Холандије. Колико је момцима из земље кломпи и ветрењача стало да направе успех јасно илуструје податак да су пропустили последња два велика такмичења. Вољни моменат има и Португалија, иако је актуелни првак Старог континента, јер има прилику да дође до још једног пехара, и то пред својом публиком на стадиону Драгао (20.45, ТВ Спортклуб 2).

Португалија је играла доста добро у групној фази Лиге нација и освојила је прво место испред Италије, али квалификације за пласман на ЕП није добро почела. Играли изабраници Фернанда Сантоша два меча на домаћем терену са највећим конкурентима у групи, Украјином и Србијом и оба дуела су завршена нерешено. Очекивали су наравно две победе и тако би себи већ трасирали пут као пласману на европску смотру најбољих селекција, што се од браниоца титуле и очекује. Када су већ ту подбацили, онда су наравно све снаге усмерили на завршницу Лиге нација и опет имају предност домаћег терена коју нису искористили у поменутим утакмицама. У полуфиналу против Швајцарске јесу, међутим, било је много теже него што коначних 3:1 сведоче. Имале су Сајџије своје прилике и дуго је било 1:1, али Португалци имају Кристијана Роналда, који је још једном био играч одлуке. Постигао је сва три гола и посебно заблистао у завршници када се утакмица одлучивала. Највећи губитак из тог сусрета је повреда штопера Пепеа, кога вечерас неће бити у саставу.

Холанђани су објективно имали далеко тежи задатак у полуфиналу, с тим да ова селекција нема ту предност домаћег терена као Португалија. Још једном су показали да су се вратили у сам фудбалски врх, јер су успели да савладају Енглеску, репрезентацију која је играла полуфинале Мундијала у Русији и која је била врло добра у групној фази Лиге нација, као и на почетку квалификација. И Лале су заблистале у Лиги нација, па су преко Француске и Немачке дошле на ову завршницу, али су их Панцери савладали у Амстердаму на старту квалификационог циклуса и то је мало покварило атмосферу у екипи. Имају момци селектора Роналда Кумана и тријумф над Белорусијом, која је била сасвим очекивана, док је против Енглеске у полуфиналу виђена врло неизвесна борба. Најпре су Холанђани примили гол и то после велике грешке штопера де Лихта, који је иначе имао сјајну сезону у Ајаксу. Очито је и њега стигао умор, као и већину осталих играча, међутим, селектор Куман је одлучио на терен да пошаље и Ливерпулов тандем, ван Дајка и Вајналдума. Де Лихт се искупио за грешку постигавши изједначујући гол, а онда су Холанђани у продужецима користили грешке ривала за постизање још два гола.

ПОРТУГАЛИЈА - ХОЛАНДИЈА (20.45, ТВ Спортклуб 2)

Стадион: Драгао
Судија: Алберто Ундијано Маљенко (Шпанија)

Португал (4-4-2): Патрисио – Семедо, Фонте, Дијас, Гереиро – Карваљо, Невес, Фернандес, Бернардо Силва – Роналдо, Феликс.

Холандија (4-2-3-1): Силесен – Думфрис, де Лихт, ван Дајк, Блинд – де Јонг, ван де Бек – Бергвајн, Вајналдум, Бабел – Депај.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар