Finale Lige nacija: Portugal ili Holandija?

Portugal neporažen pred domaćim navijačima skoro pet godina, Holandija izgubila samo tri od posljednje 21 utakmice van svoje zemlje.  Finale najjačeg ešalona - evropski vladar na povratnika! Večeras na programu završni susret A divizije Lige nacija između Portugalije i Holandije (20. 45, TV Sportklub 2).

Fudbal 09.06.2019 | 14:07
Finale Lige nacija: Portugal ili Holandija?
Oči fudbalske javnosti Starog kontinenta biće večeras usmjerene ka stadionu Dragao u Portu, gdje će biti donesena odluka o osvajaču premijernog izdanja UEFA Lige nacija. U borbi za trofej, koplja će ukrstiti aktuelni evropski šampion Portugal i Holandija, koja je propustila posljednja dva velika takmičenja, ali i koja je kroz pomenuto takmičenje evropske kuće fudbala dokazala da se vraća na velika vrata.

Posljednji značajan rezultat na kontinentalnim i planetarnim smotrama fudbala "lale" su napravile 2014. godine, kada su na Svjetskom prvenstvu održanom u Brazilu, u borbi za treće mjesto, nadigrale domaćina koji nije uspio da se oporavi od čak i danas šokantnog polufinalnog poraza od kasnijeg svjetskog vladara Njemačke.

Uslijedila su, potom, dva razočaravajuća kvalifikaciona ciklusa: "narandžasti" prvo nisu uspjeli da izbore nastup na Evropskom prvenstvu 2016. godine, zauzevši tek četvrto mjesto u A grupi, iza Češke, Islanda i Turske. Odjeknuo je holandski neuspjeh Evropom i svijetom jer se znalo da će to biti prvi završni turnir još od 1984. godine na kojem neće učestvovati, ali i prvo veliko takmičenje koje propuštaju još od Svjetskog kupa 2002. godine održanog u Japanu i Južnoj Koreji.

A šta tek reći za kvalifikacije za posljednji Mondijal održan u Rusiji... Holanđani su, takođe, igrajući u grupi A upisali šest pobjeda, jedan remi i tri poraza, postigli čak i više pogodaka od prvoplasiranog tima u grupi Francuske, ali im je i to bilo nedovoljno da se domognu bar baraža: u doigravanje je kao drugoplasirana ekipa otišla Švedska zbog boljeg omjera postignutih i primljenih golova (Švedska 26:9, Holandija 21:12).

Ipak, da je kriza daleko iza Holanđana i da su ponovo u vrhu evropskog i svjetskog fudbala, dokazalo je, kako rekosmo, dosadašnje takmičenje u Ligi nacija. Holandija je bila u najtežoj grupi, zajedno sa Francuzima i Njemcima, ali su u takvoj konkurenciji uspjeli da osvoje prvo mjesto i izbore nastup u plej-ofu, odnosno borbi za prvi, istorijski trofej. Na tom putu, već su uzeli mjeru Englezima (3:1 nakon produžetka).

Na drugoj strani, Portugal je u trećoj grupi elitne divizije osvojio prvo mjesto ispred Italije koja se, poput Holandije i propuštenog SP 2018. godine, vraća na vrh i sigurnim korakom kroz kvalifikacije krči put ka plasmanu na EURO 2020, dok je treće mjesto u ovoj grupi Lige nacija zauzeo poljski nacionalni tim. U polufinalu, podsjetimo, Portugal je nadigrao Švajcarce uz briljantnu partiju Kristijana Ronalda, koji je postigao sva tri gola u pomenutoj pobjedi.

Nema nikakve dileme da nas svakako očekuje fudbalski rat, ali i spektakl, pogotovo uzevši u obzir određene statističke podatke. Naime, Portugal pred domaćom publikom nije poražen na posljednjih 13 utakmica, odnosno od 7. septembra 2014. godine i neuspjeha u duelu sa Albanijom (0:1), dok su Holanđani poraženi na samo tri od posljednje 21 utakmice odigrane van njihove zemlje.

Finalna utakmica Lige nacija počinje u 20:45 časova, dok se Englezi i Švajcarci u borbi za bronzu sastaju od 15:00 časova na stadionu u Gimaraešu.

Premijerno izdanje takmičenja pod okriljem UEFA došlo je do kraja. Barem što se tiče onog najjačeg ešalona, A divizije. Finale prvog izdanja Lige nacija donosi dvoboj Portugalije i povratnika na veliku scenu - Holandije. Koliko je momcima iz zemlje klompi i vetrenjača stalo da naprave uspeh jasno ilustruje podatak da su propustili poslednja dva velika takmičenja. Voljni momenat ima i Portugalija, iako je aktuelni prvak Starog kontinenta, jer ima priliku da dođe do još jednog pehara, i to pred svojom publikom na stadionu Dragao (20.45, TV Sportklub 2).

Portugalija je igrala dosta dobro u grupnoj fazi Lige nacija i osvojila je prvo mesto ispred Italije, ali kvalifikacije za plasman na EP nije dobro počela. Igrali izabranici Fernanda Santoša dva meča na domaćem terenu sa najvećim konkurentima u grupi, Ukrajinom i Srbijom i oba duela su završena nerešeno. Očekivali su naravno dve pobede i tako bi sebi već trasirali put kao plasmanu na evropsku smotru najboljih selekcija, što se od branioca titule i očekuje. Kada su već tu podbacili, onda su naravno sve snage usmerili na završnicu Lige nacija i opet imaju prednost domaćeg terena koju nisu iskoristili u pomenutim utakmicama. U polufinalu protiv Švajcarske jesu, međutim, bilo je mnogo teže nego što konačnih 3:1 svedoče. Imale su Sajdžije svoje prilike i dugo je bilo 1:1, ali Portugalci imaju Kristijana Ronalda, koji je još jednom bio igrač odluke. Postigao je sva tri gola i posebno zablistao u završnici kada se utakmica odlučivala. Najveći gubitak iz tog susreta je povreda štopera Pepea, koga večeras neće biti u sastavu.

Holanđani su objektivno imali daleko teži zadatak u polufinalu, s tim da ova selekcija nema tu prednost domaćeg terena kao Portugalija. Još jednom su pokazali da su se vratili u sam fudbalski vrh, jer su uspeli da savladaju Englesku, reprezentaciju koja je igrala polufinale Mundijala u Rusiji i koja je bila vrlo dobra u grupnoj fazi Lige nacija, kao i na početku kvalifikacija. I Lale su zablistale u Ligi nacija, pa su preko Francuske i Nemačke došle na ovu završnicu, ali su ih Panceri savladali u Amsterdamu na startu kvalifikacionog ciklusa i to je malo pokvarilo atmosferu u ekipi. Imaju momci selektora Ronalda Kumana i trijumf nad Belorusijom, koja je bila sasvim očekivana, dok je protiv Engleske u polufinalu viđena vrlo neizvesna borba. Najpre su Holanđani primili gol i to posle velike greške štopera de Lihta, koji je inače imao sjajnu sezonu u Ajaksu. Očito je i njega stigao umor, kao i većinu ostalih igrača, međutim, selektor Kuman je odlučio na teren da pošalje i Liverpulov tandem, van Dajka i Vajnalduma. De Liht se iskupio za grešku postigavši izjednačujući gol, a onda su Holanđani u produžecima koristili greške rivala za postizanje još dva gola.

PORTUGALIJA - HOLANDIJA (20.45, TV Sportklub 2)

Stadion: Dragao
Sudija: Alberto Undijano Maljenko (Španija)

Portugal (4-4-2): Patrisio – Semedo, Fonte, Dijas, Gereiro – Karvaljo, Neves, Fernandes, Bernardo Silva – Ronaldo, Feliks.

Holandija (4-2-3-1): Silesen – Dumfris, de Liht, van Dajk, Blind – de Jong, van de Bek – Bergvajn, Vajnaldum, Babel – Depaj.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar