Милиони се сливају у страначке касе

Политичке партије у БиХ потрошиле су прошле године из буџета са свих нивоа власти 18,1 милион марака на које имају законско право, док се процјењује да је износ који из буџета извлаче нелегално знатно већи.  

Босна и Херцеговина 08.06.2019 | 19:27
Милиони се сливају у страначке касе
У политичком систему, заснованом на представничкој демократији, политичке странке имају изузетно велик утицај на процесе одлучивања, па се као значајно питање поставља питање начина њиховог финансирања. Јавна је тајна да постоје многи начини на које политичке партије могу да дођу до новца из јавних буџета, а стручњаци су те „погодности“ већ назвали сивом зоном финансирања политичких партија.

Због свега тога нису ријетки случајеви да су партије пријављиване ЦИК-у због кршења Закона о финансирању политичких партија БиХ.

С обзиром на то да се у БиХ воде једне од најскупљих политичких кампања, стручњаци који годинама прате рад политичких партија кажу да се тешко може ући у њихове рачуне и да остаје само нагађати колико се новца пребацује и троши током године.

СДА предњачи

По добијеним буџетским средствима предњаче СДА са 3,1 милион КМ, а слиједе СНСД са 1,6 милиона, те СББ и СДП БиХ са око 1,5 милиона КМ. Међутим, то је само онај дио за који се зна.

В.д. извршног директора ТИ БиХ Ивана Корајлић каже да је, поред тих примања, велики проблем што постоји много начина да странке извуку још новца из јавних бужета на нелегалне начине.

– Уговори који поједине фирме скалпају са органима извршне власти вриједе озбиљне износе и поставља се питање да ли дио тог новца долази до политичких партија, јер је то пракса која се најчешће користи за нелегално финансирање странака – објашњава Корајлићева.

Додаје да нико не може знати колики проценат новца странке приме и потроше у кешу, јер то све иде мимо политичких токова.

– Закон им и даље омогућава да добијају новац у кешу. Да не говоримо о томе да се огроман дио рада политичких странака финансира директним злоупотребама буџетских средстава, кроз рад институција, јавних предузећа, и то посебно у периоду предизборне кампање, гдје се новац који се издваја из институција и предузећа заправо користе за страначке сврхе – објаснила је она.

Сматра да има много неправилности и када су у питању страначке чланарине.

– У странкама има људи за које је упитно да су били у могућности дати толико новца колико је наведено. Постоји могућност да се и кроз то новац који је добијен на други начин представља као донација физичког лица. Има странака које сваке године пријаве приходе из чланарина, а не пријаве ниједну донацију физичког лица, не пише чак ни број чланова, а није наведено ни колике су чланарине – сматра Корајлићева.

Да је финансирање политичких партија велика сива зона у којој нико не зна колико се новца обрне сматра и политичка аналитичарка Тања Топић.

– Доста тога се не зна јер је чињеница да нису транспарентни. Једни транспарентан вид је оно што припада странкама из буџета, али ова сива зона је непознаница. Чланарина је врло занемарив дио из којих се финансирају партије и мислим да добар дио чланова не плаћа чланарину за политичку партију – сматра Топићева.

Објашњава да добар дио новца долази од приватних фирми, које им тако унапријед плаћају услуге које ће имати доком године.

– Фирме странкама унапријед плате то да на конкурсима и тендерима имају погодности при склапању послова који се финансирају из јавних буџета, тако да странке и на тај начин изваче новац – објаснила је она.

Додаје да су тврдње да странке зараде милиона од чланарина само мазање очију јавности.

– Ако је то тако и ако се прикупе милиони од чланарине зашто није транспарентно, зашто не објаве колико има чланова и колико ко даје – упитала је Топићева.

Ограничења

Када је у питању финансирање, политичка партија се може финансирати из чланарине, добровољних прилога, издавачке дјелатности, продаје пропагандног материјала и организовања партијских манифестација, прихода од имовине у власништву партије, из буџета свих нивоа и евентуално од добити предузећа у власништву странке.

Међутим, за новчане прилоге постоје ограничења: физичке лице током једне године странци може да донира највише 10.000 КМ, члан странке до 14.000 КМ, а правна лица до 50.000 КМ.

За 13 година милион за казне

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине је од 2005. до 2018. изрекла укупно 1.062.820 КМ на име новчаних казни партијама због кршења Закона о финансирању политичких партија у БиХ. Тај податак се налази у приручнику за финансирање политичке кампање и политичких партија који је ЦИК издала у сусрет општим изборима у БиХ 7. октобра 2018.

Циљ је да се политичким актерима скрене пажње које су дозвољени, а који недозвољени начини финансирања, како би избјегли плаћање казни.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Зиво блато

08.06.2019 17:50

Какав је то скарадан закон. Из будјета треба да добију сви исто. Таквим законом се купују гласаци, даје могуцност криминалцима на власти, који и онако из јавних предузеца извлаце огроман новац за те сврхе да лагодно побјwдјују, пљацкају и ниста не раде у корист друства. Ту немозе бири говора ни о каквим демократским изборима,напротив, саврсwн нацин дуге владавине сваке власти, па и ове која нас је толико уназадила на овим просторима.Апсурд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мос Мислит

08.06.2019 20:09

"Легално" узимас лову за паламудјење. Хебо те, јес овде добро.

Name

Владајуци клан

08.06.2019 20:27

Сви продају неку маглу да мазну паре. Ми се једино разликујемо у томе сто нам је увијек мало

Name

Министар

08.06.2019 20:44

Ма закон којим "легално" добијају новац није проблем. И истина је да се велики нивац слива од цланарина. Функционери дају цланарине. Проблем је у новцу који се не види. Новац од крминала.

Name

Коментар

08.06.2019 21:58

Говна.

Name

Ре министар

09.06.2019 08:53

Цланарина под знацима навода.

Name

Марко Поло ПД

08.06.2019 18:41

Пола мени, а пола теби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

08.06.2019 20:43

То су све лоповске секте. Нажалост у БиХ је направљен лоповски и фашистички систем пљачке, корупције и непотизма на штету грађана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дх

09.06.2019 04:39

фуј криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

адодоа

09.06.2019 07:33

Закон о финансирању политичких странака је био потребан када се из једнопартијског система прешло на вишепартијски систем. Пошто је код нас успостављен вишепартијски систем нема потребе да држава и даље финансира странке - партије. Исте имају своје чланове и нека се финансирају од чланарине. Она странка којој треба више пара лијепо повећа чланарину и ето лове. Финансирати политичке странке у држави каква је наша је највећа глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

09.06.2019 07:56

фуј и фуј......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.06.2019 08:55

Ту је по свој прилици и дио моје украдене пензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

09.06.2019 10:11

УЗЕЛИ СТЕ И ВЛАДАЈТЕ ХУНТО. ОСТА ВАМ КАМЕН, ИСЈЕЧЕНА ШУМА ДА ИМ ЛАЖЕТЕ. ПОЛИЦИЈОМ ПТИНЕТИТЕ ЊИМА. НАМА НЕЋЕЋЕТЕ. ФУКАРЕ СВИ СТЕ ИСТИ ЛОПОВИ УЗ ПОМОЋ СРБИЈЕ. СРАМ ВАС БИЛО.

Name

Зар не!?

09.06.2019 12:26

Па ваљда је јасно да градјани плацају цланарину за све те странке. Из будјета?

ОДГОВОРИТЕ