ЕП: Хрватска славила у дербију, Исланд бољи од Албаније!

Први мечеви суботњег програма квалификација за Европско првенство 2020. донели су победе домаћина, Хрвати славили "код куће", Исланд одржава корак са Турском и Француском.  Где се изгубио тим са Мундијала? Опет мука Хрвата! У Осијеку, ипак, савладан Велс - 2:1.

Фудбал 08.06.2019 | 17:15
ЕП: Хрватска славила у дербију, Исланд бољи од Албаније!
Квалификације за предстојећи шампионат Европе настављене су данас, а у термину од 15 часова Хрватска је на домаћем терену победила Велс у једном од дербија дана резултатом 2:1, док су фудбалери Исланда тријумфовали над Албанијом минималним резултатом 1:0.

У утакмици играној у Осијеку, домаћи су успели да се издигну након пораза од Мађарске у претходном квалификационом дуелу и надиграли "Острвљане" будући да су током читавог сусрета били бољи ривал.

Од првог минута су изабраници Златка Далића боље ушли у меч и већ у 17. минуту дошли до предности након лепе акције и одличне оштре лопте Ивана Перишића коју је штопер гостију Џејмс Лоренс послао у своју мрежу.

До 2:0 дошло је на самом почетку другог полувремена, када је управо крилни фудбалер Интера у 47. минуту постигао погодак из лагане позиције, минут након што је његовом тиму поништен још један гол.

Коначан резултат поставио је резервиста Дејвид Брукс када је у његов ударац са ивице казненог простора "закачио" Домагоја Виду и променио путању лопте која је преварила голмана Ливаковића.  

Репрезентација Хрватске се овом победом макар на кратко осамила на челу групе Е са три бода више од Словачке и Велса, од којег су се сада засигурно "одлепили". Они су након ове утакмице завршили овај прозор квалификација будући да су у наредном колу слободни и играће пријатељску утакмицу са селекцијом Туниса.

Велс ће следећи меч играти у уторак на домаћем терену против репрезентације Мађарске која ће данас од 18 часова гостовати Азербејџану у другом мечу ове групе, док је Словачка слободна у овом колу.

Није то онај тим са Мундијала. Тад је имао и наклоност Фортуне, али је играо брже, компактније, смисленије, док се у квалификацијама за Првенство Европе мучи. Сваки пут. Једва је преокретом савладао Азербејдђан у Загребу, поражен је у Будимпешти, а да доста тога не штима у репрезентацији Хрватске показао је и сусрет трећег кола Групе Е.

Иако су Ватрени славили 2:1, остао је утисак да су на крају дрхатли за бодове и да су три бода освојили теже него што резултат показује, иако су играчки надвисили селекцију са Острва.

Јунак победе Хрвата био је Иван Перишић. Крилни нападач Интера летео је тереном Градског врта у Осијеку и минијатурама одушевио око 17.000 гледалаца, међу којима је била и прва дама државе, Колинда Грабар Китаровић. Перишић је најпре у 17. минуту пробио по десној страни, у намери да проигра Андреја Крамарића погодио Џејмија Лоренса, а штопер Андерлехта проследио лопту у сопствену мрежу, да би почетком другог дела опет био у главној улози и казнио још једну хаотичну интервенцију саелекције Рајана ГигсаДовољно за његов чак седми погодак у Осијеку и, деловало је, „закључану утакмицу“.

Поготово што је играчки Хрватска оставила бољи утисак и створила још неколико шанси, али није успела да је реализује и онда је упала у проблем. Право ниоткуда појавио се Дејвид Брукс и у 77. минуту преполовио заостатак, покушавао је ударцима са дистанце Герет Бејл, а можда и најбоље шансе на мечу пропустио је Хари Вилсон. Она у првом делу, при резултату 0:0 могла је да шокира домаћу публику, а у надокнади је његов покушај осујетио голман Доминик Ливаковић.

У другом дуелу између Исланда и Албаније, домаћин је славио резултатом 1:0, а до поготка који за њих значи три бода дошли су већ у 22. минуту преко Јохана Гудмундсона. До краја утакмице обе екипе су имале своје прилике, али није дошло до промене резултата.

Исланд је победом одржао корак са Турском и Француском које ће свој меч одиграти вечерас од 20:45. Све три екипе тренутно имају по шест бодова, али Исланђани услед данашњег меча имају одиграну утакмицу више од ривала.

Они ће у уторак дочекати репрезентацију са Босфора, док ће репрезентација Албаније истог дана играти на домаћем терену са Молдавијом.

Група Е

Хрватска - Велс 2:1 (1:0)
/Лоренс 17. аг, Перишић 48 - Брукс 77/

Азербејџан - Мађарска 18:00

ТАБЕЛА: Хрватска (+1) 6, Словачка 3, Велс 3, Мађарска 3, Азербејџан (-1) 0

Група Х

Исланд - Албанија 1:0 (1:0)
/Гудмундсон 22/

Молдавија - Андора 18:00
Турска - Француска 20:45

ТАБЕЛА: Француска 6, Турска 6, Исланд (+1) 6, Албанија (+1) 3, Андора 0, Молдавија 0

Извор: мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар