EP: Hrvatska slavila u derbiju, Island bolji od Albanije!

Prvi mečevi subotnjeg programa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. doneli su pobede domaćina, Hrvati slavili "kod kuće", Island održava korak sa Turskom i Francuskom.  Gde se izgubio tim sa Mundijala? Opet muka Hrvata! U Osijeku, ipak, savladan Vels - 2:1.

Fudbal 08.06.2019 | 17:15
EP: Hrvatska slavila u derbiju, Island bolji od Albanije!
Kvalifikacije za predstojeći šampionat Evrope nastavljene su danas, a u terminu od 15 časova Hrvatska je na domaćem terenu pobedila Vels u jednom od derbija dana rezultatom 2:1, dok su fudbaleri Islanda trijumfovali nad Albanijom minimalnim rezultatom 1:0.

U utakmici igranoj u Osijeku, domaći su uspeli da se izdignu nakon poraza od Mađarske u prethodnom kvalifikacionom duelu i nadigrali "Ostrvljane" budući da su tokom čitavog susreta bili bolji rival.

Od prvog minuta su izabranici Zlatka Dalića bolje ušli u meč i već u 17. minutu došli do prednosti nakon lepe akcije i odlične oštre lopte Ivana Perišića koju je štoper gostiju Džejms Lorens poslao u svoju mrežu.

Do 2:0 došlo je na samom početku drugog poluvremena, kada je upravo krilni fudbaler Intera u 47. minutu postigao pogodak iz lagane pozicije, minut nakon što je njegovom timu poništen još jedan gol.

Konačan rezultat postavio je rezervista Dejvid Bruks kada je u njegov udarac sa ivice kaznenog prostora "zakačio" Domagoja Vidu i promenio putanju lopte koja je prevarila golmana Livakovića.  

Reprezentacija Hrvatske se ovom pobedom makar na kratko osamila na čelu grupe E sa tri boda više od Slovačke i Velsa, od kojeg su se sada zasigurno "odlepili". Oni su nakon ove utakmice završili ovaj prozor kvalifikacija budući da su u narednom kolu slobodni i igraće prijateljsku utakmicu sa selekcijom Tunisa.

Vels će sledeći meč igrati u utorak na domaćem terenu protiv reprezentacije Mađarske koja će danas od 18 časova gostovati Azerbejdžanu u drugom meču ove grupe, dok je Slovačka slobodna u ovom kolu.

Nije to onaj tim sa Mundijala. Tad je imao i naklonost Fortune, ali je igrao brže, kompaktnije, smislenije, dok se u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope muči. Svaki put. Jedva je preokretom savladao Azerbejdđan u Zagrebu, poražen je u Budimpešti, a da dosta toga ne štima u reprezentaciji Hrvatske pokazao je i susret trećeg kola Grupe E.

Iako su Vatreni slavili 2:1, ostao je utisak da su na kraju drhatli za bodove i da su tri boda osvojili teže nego što rezultat pokazuje, iako su igrački nadvisili selekciju sa Ostrva.

Junak pobede Hrvata bio je Ivan Perišić. Krilni napadač Intera leteo je terenom Gradskog vrta u Osijeku i minijaturama oduševio oko 17.000 gledalaca, među kojima je bila i prva dama države, Kolinda Grabar Kitarović. Perišić je najpre u 17. minutu probio po desnoj strani, u nameri da proigra Andreja Kramarića pogodio Džejmija Lorensa, a štoper Anderlehta prosledio loptu u sopstvenu mrežu, da bi početkom drugog dela opet bio u glavnoj ulozi i kaznio još jednu haotičnu intervenciju saelekcije Rajana GigsaDovoljno za njegov čak sedmi pogodak u Osijeku i, delovalo je, „zaključanu utakmicu“.

Pogotovo što je igrački Hrvatska ostavila bolji utisak i stvorila još nekoliko šansi, ali nije uspela da je realizuje i onda je upala u problem. Pravo niotkuda pojavio se Dejvid Bruks i u 77. minutu prepolovio zaostatak, pokušavao je udarcima sa distance Geret Bejl, a možda i najbolje šanse na meču propustio je Hari Vilson. Ona u prvom delu, pri rezultatu 0:0 mogla je da šokira domaću publiku, a u nadoknadi je njegov pokušaj osujetio golman Dominik Livaković.

U drugom duelu između Islanda i Albanije, domaćin je slavio rezultatom 1:0, a do pogotka koji za njih znači tri boda došli su već u 22. minutu preko Johana Gudmundsona. Do kraja utakmice obe ekipe su imale svoje prilike, ali nije došlo do promene rezultata.

Island je pobedom održao korak sa Turskom i Francuskom koje će svoj meč odigrati večeras od 20:45. Sve tri ekipe trenutno imaju po šest bodova, ali Islanđani usled današnjeg meča imaju odigranu utakmicu više od rivala.

Oni će u utorak dočekati reprezentaciju sa Bosfora, dok će reprezentacija Albanije istog dana igrati na domaćem terenu sa Moldavijom.

Grupa E

Hrvatska - Vels 2:1 (1:0)
/Lorens 17. ag, Perišić 48 - Bruks 77/

Azerbejdžan - Mađarska 18:00

TABELA: Hrvatska (+1) 6, Slovačka 3, Vels 3, Mađarska 3, Azerbejdžan (-1) 0

Grupa H

Island - Albanija 1:0 (1:0)
/Gudmundson 22/

Moldavija - Andora 18:00
Turska - Francuska 20:45

TABELA: Francuska 6, Turska 6, Island (+1) 6, Albanija (+1) 3, Andora 0, Moldavija 0

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar