На Вучићу је да одлучи о Косову

На предсједнику Србије Александру Вучићу је да одлучи какав је интерес Србије када је ријеч о Косову и Метохији, каже замјеник директора задуженог за Европу и Русију у америчком Савјету за националну безбедност Џон Ерат, који додаје да су САД вољне да учествују на предстојећој конференцији у Паризу, али да то још није одређено.

 

Србија 08.06.2019 | 14:04
На Вучићу је да одлучи о Косову
Ерат је у интервјуу албанском сервису "Гласа Америке" казао да "са Србијом сарађује годинама" и да мисли "да је могуће ослонити се на њу".

- На предсједнику Вучићу је да одлучи шта је интерес Србије. Мислим да разуме значајне користи, које доноси наставак процеса приступања Србије Европској унији и бољитак, који је то донијело сусједним државама. И мислим да разумије да ће такав вид интеграције бити у корист грађана Србије - рекао је Ерат.

Он је оцијенио да је "на Вучићу да уравнотежи то са односима које развија са Русијом и другима".

- Кључно питање и разлог због ког имам наду у овај процес јесте то што је у интересу Србије да буде способна да ријеши спор са Косовом и успостави добре сусједске односе. Предсједник Вучић је то и рекао у државном парламенту прије неколико недеља. И мислим да се можемо поуздати у то да разумије гдје може остварити добробит. На владама у Београду и Приштини је да одлуче шта желе да раде са својом границом - навео је амерички дипломата.

Он је истакао да "не може бити промјене граница без сагласности људи којих се то тиче".

Ерат и у случају договора Београда и Приштине промјену постојеће административне границе Косова не види као реалан сценарио. За подјелу Косова, за коју подсјећа да је била актуелна још 2007. године током Ахтисаријевог процеса, он каже да је то било и остало глупост.

- Наша позиција, ако максимално поједноставимо, јесте да смо сагласни са било каквим споразумом, који постигну двије стране. Циљ је да буде постигнут споразум и да буду нормализовани односи. Нијемци на то гледају мало другачије. Али, на крају крајева, то је иста ствар јер, не видим како би у практичном смислу велика територијална размјена могла да буде прихватљива за обје стране. И то је кључно. САД подржавају принципе ОЕБС, укључујући и територијални интегритет - казао је Ерат за "Глас Америке".

(Тањуг) 
 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

милос

08.06.2019 12:27

А кад се распадне унија ста онда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

08.06.2019 13:04

Само што нисте засједе уцјењивали 20 год ко Србију.ипак су сусједи по националности ваши или који нису, то је мањина су вам се увлацили у дупе.

Name

слободни тесар

08.06.2019 14:26

Ево цитам по Србијанским медијима вец 20 година како се унија распада,али хајд сто ЕУ вец и Америка и Долар све оде у пропаст.Само сједите и цекајте пропаст ЕУ и Америке онда це Косово опет бити Србија.

Name

Газиместан 89те

08.06.2019 15:36

Ех да је главни говорник у то вријеме знао ста говори...

Name

Ре

08.06.2019 15:37

Француски интелектуалци су покренули иницијативу и петицију за повлачење признања Косова, коју би требало да упуте француској влади. Ваш потпис такође може помоћи, као и подјела овог линка, да њихова залагања имају јачу основу. Срамно је да се многи цвркућу о патриотизму, а до сада нису нашли ни за ово времена док дане и године проводе на друштвеним мрежама разглабајући о овој теми. хттпс://www.цханге.орг/п/гоувернемент-францаис-поур-дисцутер-ле-статут-ду-косово?сигнед=труе

Name

Све друго није валидно

08.06.2019 12:31

Па наравно да је на Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

08.06.2019 12:35

Иста мантра увјек, и Милосевиц вам је био гарант мира па заврси у прдекани додусе овог неби нико ни залио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вигемарк Марица

08.06.2019 14:24

О цему треба да се разговара, па Косово је Србија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуба Либре

08.06.2019 17:05

Не може један човјек одлучити о једном таквом питању нити у Србији нити било гдје у свијету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гергелy

08.06.2019 18:31

Како не мозе је ли сте га изабрали јесте,јели сте му дали демократски капацитет јесте,јесте му с тим дали да доноси одлуке у васе име јесте.И како онда не мозе да одлуцује.

Name

СРБИН

08.06.2019 19:23

И како сад да Вучић одлучује кад је Косово давно продано.Није га Вучић продао он само покушава да врати што год је могуће да се врати.Багро сад вам је добар онај ко га је продао а ови што би да га врате не ваљају,има ли икад ико Србину да ваља?

Name

Цуба Либре

08.06.2019 21:47

@Гаргелy То, о чему ти пишеш нема везе са демократијом, прочитај коју књигу, прошири мало знање.