Na Vučiću je da odluči o Kosovu

Na predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću je da odluči kakav je interes Srbije kada je riječ o Kosovu i Metohiji, kaže zamjenik direktora zaduženog za Evropu i Rusiju u američkom Savjetu za nacionalnu bezbednost Džon Erat, koji dodaje da su SAD voljne da učestvuju na predstojećoj konferenciji u Parizu, ali da to još nije određeno.

 

Srbija 08.06.2019 | 14:04
Na Vučiću je da odluči o Kosovu
Erat je u intervjuu albanskom servisu "Glasa Amerike" kazao da "sa Srbijom sarađuje godinama" i da misli "da je moguće osloniti se na nju".

- Na predsjedniku Vučiću je da odluči šta je interes Srbije. Mislim da razume značajne koristi, koje donosi nastavak procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i boljitak, koji je to donijelo susjednim državama. I mislim da razumije da će takav vid integracije biti u korist građana Srbije - rekao je Erat.

On je ocijenio da je "na Vučiću da uravnoteži to sa odnosima koje razvija sa Rusijom i drugima".

- Ključno pitanje i razlog zbog kog imam nadu u ovaj proces jeste to što je u interesu Srbije da bude sposobna da riješi spor sa Kosovom i uspostavi dobre susjedske odnose. Predsjednik Vučić je to i rekao u državnom parlamentu prije nekoliko nedelja. I mislim da se možemo pouzdati u to da razumije gdje može ostvariti dobrobit. Na vladama u Beogradu i Prištini je da odluče šta žele da rade sa svojom granicom - naveo je američki diplomata.

On je istakao da "ne može biti promjene granica bez saglasnosti ljudi kojih se to tiče".

Erat i u slučaju dogovora Beograda i Prištine promjenu postojeće administrativne granice Kosova ne vidi kao realan scenario. Za podjelu Kosova, za koju podsjeća da je bila aktuelna još 2007. godine tokom Ahtisarijevog procesa, on kaže da je to bilo i ostalo glupost.

- Naša pozicija, ako maksimalno pojednostavimo, jeste da smo saglasni sa bilo kakvim sporazumom, koji postignu dvije strane. Cilj je da bude postignut sporazum i da budu normalizovani odnosi. Nijemci na to gledaju malo drugačije. Ali, na kraju krajeva, to je ista stvar jer, ne vidim kako bi u praktičnom smislu velika teritorijalna razmjena mogla da bude prihvatljiva za obje strane. I to je ključno. SAD podržavaju principe OEBS, uključujući i teritorijalni integritet - kazao je Erat za "Glas Amerike".

(Tanjug) 
 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

milos

08.06.2019 12:27

A kad se raspadne unija sta onda?

ODGOVORITE
Name

M

08.06.2019 13:04

Samo što niste zasjede ucjenjivali 20 god ko Srbiju.ipak su susjedi po nacionalnosti vaši ili koji nisu, to je manjina su vam se uvlacili u dupe.

Name

slobodni tesar

08.06.2019 14:26

Evo citam po Srbijanskim medijima vec 20 godina kako se unija raspada,ali hajd sto EU vec i Amerika i Dolar sve ode u propast.Samo sjedite i cekajte propast EU i Amerike onda ce Kosovo opet biti Srbija.

Name

Gazimestan 89te

08.06.2019 15:36

Eh da je glavni govornik u to vrijeme znao sta govori...

Name

Re

08.06.2019 15:37

Francuski intelektualci su pokrenuli inicijativu i peticiju za povlačenje priznanja Kosova, koju bi trebalo da upute francuskoj vladi. Vaš potpis takođe može pomoći, kao i podjela ovog linka, da njihova zalaganja imaju jaču osnovu. Sramno je da se mnogi cvrkuću o patriotizmu, a do sada nisu našli ni za ovo vremena dok dane i godine provode na društvenim mrežama razglabajući o ovoj temi. https://www.change.org/p/gouvernement-francais-pour-discuter-le-statut-du-kosovo?signed=true

Name

Sve drugo nije validno

08.06.2019 12:31

Pa naravno da je na Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Jami

08.06.2019 12:35

Ista mantra uvjek, i Milosevic vam je bio garant mira pa zavrsi u prdekani doduse ovog nebi niko ni zalio

ODGOVORITE
Name

Vigemark Marica

08.06.2019 14:24

O cemu treba da se razgovara, pa Kosovo je Srbija!

ODGOVORITE
Name

Cuba Libre

08.06.2019 17:05

Ne može jedan čovjek odlučiti o jednom takvom pitanju niti u Srbiji niti bilo gdje u svijetu...

ODGOVORITE
Name

Gergely

08.06.2019 18:31

Kako ne moze je li ste ga izabrali jeste,jeli ste mu dali demokratski kapacitet jeste,jeste mu s tim dali da donosi odluke u vase ime jeste.I kako onda ne moze da odlucuje.

Name

SRBIN

08.06.2019 19:23

I kako sad da Vučić odlučuje kad je Kosovo davno prodano.Nije ga Vučić prodao on samo pokušava da vrati što god je moguće da se vrati.Bagro sad vam je dobar onaj ko ga je prodao a ovi što bi da ga vrate ne valjaju,ima li ikad iko Srbinu da valja?

Name

Cuba Libre

08.06.2019 21:47

@Gargely To, o čemu ti pišeš nema veze sa demokratijom, pročitaj koju knjigu, proširi malo znanje.