ЕП: ''Змајеви'' данас против Финске

У досадашњем току квалификација изабраници Роберта Просинечког тријумфовали над Јерменијом (2:1) И ремизирали са Грцима (2:2).  Квалификације за ЕУРО: Дербији у Турској и Грчкој! У најзанимљивијим мечевима дана Хрватска ће угостити Велс, БиХ гостује Финској, Грци дочекују ''азуре'', а Турци свјетске шампионе.

Фудбал 08.06.2019 | 15:13
ЕП: ''Змајеви'' данас против Финске
Сениорска фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине данас ће играти меч трећег кола квалификација за Европско првенство 2020. године против селекције Финске.

Утакмица ће бити одиграна у финском Тампереу, а селектор БиХ Роберт Просинечки за овај мече неће моћи рачунати на битну карику – везног играча италијанског Јувентуса Миралема Пјанићакоји је суспендован.

Након два кола бх. фудбалери имају учинак од побједе против Јерменије (2:1)и ремија с Грчком (2:2). У овом циклусу квалификација играће гостујуће мечеве против Финске и Италије три дана касније.

Финци играју чврст фудбал и показали су се као озбиљна екипа у Лиги нација. Просинечки истиче да су одиграли одличну утакмицу против Италије иако су поражени с 2:0, али ипак очекује побједу бх. тима.

"Одлична су репрезентација, показали су да знају играти против Италије и у Лиги нација. Знамо све о њима, гледали смо њихове утакмице, али вјерујем да смо ми бољи и да можемо уписати важну побједу", изјавио је Просинечки.

Утакмица у Тампереу почиње у 18:00 часова.

Просинечки без Пјанића, Крунића и Колашинца! У Џеку лежи спас... Босна и Херцеговина гостује Финској (18.00).

Играче Роберта Просинечког је мало делило од стоодстотног учинка после две уводне рунде квалификација за ЕУРО 2020. Просули су Змајеви предност од 2:0 на свом терену против Грчке, али Босну и Херцеговину краси уочљиви индивидуални квалитет, због чега се њене присталице надају пласману на смотру континенталне лите.

Дерби Групе Ј се игра у Атини између Грчке и Италије, али и сусрет у Тампереу је веома занимљив, с обзиром на то да Финска има велике амбиције. БиХ је свакако један од фаворита за пласман на ЕП и жели барем друго место, док је селекција са севера Европе забележила пораз и победу, а једини међусобни дуел ови ривали одиграли су још 2004. године када је БиХ победила 1:0.

Финска је у Лиги нација показала да је сада репрезентација на коју свакако треба обратити пажњу. Успели су пулени селектора Маркуа Канерве да буду први у групи, испред Мађарске и Грчке и то је свакако успех, али ту не желе да се зауставе. Имају добру прилику да преко Лиге нација изборе пласман на ЕУРО, а у квалификацијама ће покушати да изненаде. Нису успели у првом колу да се носе са Италијом, с тим да нису били ни лоши и поражени су са 2:0. У другом колу су на гостовању Јерменији славили истим резултатом, мада домаћин и није тако наиван ривал. За ово окупљање су отпали Лам, Хамалаинен и Јенсен.

БиХ никада није играла на европској смотри најбољих и жели најзад до тог подвига. Играли су врло добро у Лиги нација и освојили прво место испред Аустрије и Северне Ирске, али све снаге су сада усмерили на квалификације. Почели су слављем код куће против Јерменије, када баш и нису блистали. Фуриозних двадесетак минута су одиграли против Грчке у другом колу, такође на домаћем терену и водили су 2:0, али су касније пали и могу да буду срећни што је завршено 2:2. За овај сусрет Просинечки не може да рачуна на Миралема Пјанића, јер је искључен против Грка, а нема ни повређених Сеада Колашинца и Радета Крунића.

Након што је током јучерашњег дана у групама А, Б, Д, Ф и Г одиграно укупно дванаест утакмица трећег кола квалификација за пласман на Европско првенство 2020. године, данас ће на терен селекције из преосталих пет група (Ц, Е, Х, И и Ј).

Првог дана викенда одиграће се тринаест мечева, а највише се очекује од утакмица у Осијеку, Тампереу, Атини и Коњи. На стадиону "Градски врт" актуелни вицешампион свијета, који је у прва два кола уписао по побједу и пораз, дочекаће селекцију Велса, која је од старта квалификација одиграла само један меч (тријумф над Словачком 1:0).

На "Ратина" стадиону у Тампереу копља ће укрстити Финска и Босна и Херцеговина, која у овај окршај улази без једног од својих највећих адута Миралема Пјанића, који је искључен на мечу другог кола против Грчке играног 26. марта на стадиону "Билино поље" у Зеници.

Тадашњи ривал "змајева" данас ће на Олимпијском стадиону у Атини дочекати "азуре", који се "шепуре" на лидерској позицији групе Ј уз импозантну гол-разлику (8:0). "Шлагер" дана биће судар Турске и Француске, селекција које у прва два кола у групи Х нису испустиле ниједан бод.

ПАРОВИ И САТНИЦЕ

Група Ц:

ТАЛИН: Естонија – Сјеверна Ирска (18:00)

БОРИСОВ: Бјелорусија – Њемачка (20:45)

Табела: Сјеверна Ирска 6 (2), Њемачка 3 (1), Холандија 3 (2), Естонија 0 (1), Бјелорусија 0 (2).

Група Е:

ОСИЈЕК: Хрватска – Велс (15:00)

БАКУ: Азербејџан – Мађарска (18:00)

Табела: Словачка 3 (2), Велс 3 (1), Мађарска 3 (2), Хрватска 3 (2), Азербејџан 0 (1).

Група Х:

РЕЈКЈАВИК: Исланд – Албанија (15:00)

КИШИЊЕВ: Молдавија – Андора (18:00)

КОЊА: Турска – Француска (20:45)

Табела: Француска 6 (2), Турска 6 (2), Албанија 3 (2), Исланд 3 (2), Андора 0 (2), Молдавија 0 (2).

Група И:

САРАНСК: Русија – Сан Марино (18:00)

БРИСЕЛ: Белгија – Казахстан (20:45)

ГЛАЗГОВ: Шкотска – Кипар (20:45)

Табела: Белгија 6 (2), Русија 3 (2), Казахстан 3 (2), Кипар 3 (2), Шкотска 3 (2), Сан Марино 0 (2).

Група Ј:

ЈЕРЕВАН: Јерменија – Лихтенштајн (18:00)

ТАМПЕРЕ: Финска – Босна и Херцеговина (18:00)

АТИНА: Грчка – Италија (20:45)

Табела: Италија 6 (2), Грчка 4 (2), Босна и Херцеговина 4 (2), Финска 3 (2), Јерменија 0 (2), Лихенштајн 0 (2).

Извор: мондо.ба/Фена/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар