EP: ''Zmajevi'' danas protiv Finske

U dosadašnjem toku kvalifikacija izabranici Roberta Prosinečkog trijumfovali nad Jermenijom (2:1) I remizirali sa Grcima (2:2).  Kvalifikacije za EURO: Derbiji u Turskoj i Grčkoj! U najzanimljivijim mečevima dana Hrvatska će ugostiti Vels, BiH gostuje Finskoj, Grci dočekuju ''azure'', a Turci svjetske šampione.

Fudbal 08.06.2019 | 15:13
EP: ''Zmajevi'' danas protiv Finske
Seniorska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će igrati meč trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv selekcije Finske.

Utakmica će biti odigrana u finskom Tampereu, a selektor BiH Robert Prosinečki za ovaj meče neće moći računati na bitnu kariku – veznog igrača italijanskog Juventusa Miralema Pjanićakoji je suspendovan.

Nakon dva kola bh. fudbaleri imaju učinak od pobjede protiv Jermenije (2:1)i remija s Grčkom (2:2). U ovom ciklusu kvalifikacija igraće gostujuće mečeve protiv Finske i Italije tri dana kasnije.

Finci igraju čvrst fudbal i pokazali su se kao ozbiljna ekipa u Ligi nacija. Prosinečki ističe da su odigrali odličnu utakmicu protiv Italije iako su poraženi s 2:0, ali ipak očekuje pobjedu bh. tima.

"Odlična su reprezentacija, pokazali su da znaju igrati protiv Italije i u Ligi nacija. Znamo sve o njima, gledali smo njihove utakmice, ali vjerujem da smo mi bolji i da možemo upisati važnu pobjedu", izjavio je Prosinečki.

Utakmica u Tampereu počinje u 18:00 časova.

Prosinečki bez Pjanića, Krunića i Kolašinca! U Džeku leži spas... Bosna i Hercegovina gostuje Finskoj (18.00).

Igrače Roberta Prosinečkog je malo delilo od stoodstotnog učinka posle dve uvodne runde kvalifikacija za EURO 2020. Prosuli su Zmajevi prednost od 2:0 na svom terenu protiv Grčke, ali Bosnu i Hercegovinu krasi uočljivi individualni kvalitet, zbog čega se njene pristalice nadaju plasmanu na smotru kontinentalne lite.

Derbi Grupe J se igra u Atini između Grčke i Italije, ali i susret u Tampereu je veoma zanimljiv, s obzirom na to da Finska ima velike ambicije. BiH je svakako jedan od favorita za plasman na EP i želi barem drugo mesto, dok je selekcija sa severa Evrope zabeležila poraz i pobedu, a jedini međusobni duel ovi rivali odigrali su još 2004. godine kada je BiH pobedila 1:0.

Finska je u Ligi nacija pokazala da je sada reprezentacija na koju svakako treba obratiti pažnju. Uspeli su puleni selektora Markua Kanerve da budu prvi u grupi, ispred Mađarske i Grčke i to je svakako uspeh, ali tu ne žele da se zaustave. Imaju dobru priliku da preko Lige nacija izbore plasman na EURO, a u kvalifikacijama će pokušati da iznenade. Nisu uspeli u prvom kolu da se nose sa Italijom, s tim da nisu bili ni loši i poraženi su sa 2:0. U drugom kolu su na gostovanju Jermeniji slavili istim rezultatom, mada domaćin i nije tako naivan rival. Za ovo okupljanje su otpali Lam, Hamalainen i Jensen.

BiH nikada nije igrala na evropskoj smotri najboljih i želi najzad do tog podviga. Igrali su vrlo dobro u Ligi nacija i osvojili prvo mesto ispred Austrije i Severne Irske, ali sve snage su sada usmerili na kvalifikacije. Počeli su slavljem kod kuće protiv Jermenije, kada baš i nisu blistali. Furioznih dvadesetak minuta su odigrali protiv Grčke u drugom kolu, takođe na domaćem terenu i vodili su 2:0, ali su kasnije pali i mogu da budu srećni što je završeno 2:2. Za ovaj susret Prosinečki ne može da računa na Miralema Pjanića, jer je isključen protiv Grka, a nema ni povređenih Seada Kolašinca i Radeta Krunića.

Nakon što je tokom jučerašnjeg dana u grupama A, B, D, F i G odigrano ukupno dvanaest utakmica trećeg kola kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine, danas će na teren selekcije iz preostalih pet grupa (C, E, H, I i J).

Prvog dana vikenda odigraće se trinaest mečeva, a najviše se očekuje od utakmica u Osijeku, Tampereu, Atini i Konji. Na stadionu "Gradski vrt" aktuelni vicešampion svijeta, koji je u prva dva kola upisao po pobjedu i poraz, dočekaće selekciju Velsa, koja je od starta kvalifikacija odigrala samo jedan meč (trijumf nad Slovačkom 1:0).

Na "Ratina" stadionu u Tampereu koplja će ukrstiti Finska i Bosna i Hercegovina, koja u ovaj okršaj ulazi bez jednog od svojih najvećih aduta Miralema Pjanića, koji je isključen na meču drugog kola protiv Grčke igranog 26. marta na stadionu "Bilino polje" u Zenici.

Tadašnji rival "zmajeva" danas će na Olimpijskom stadionu u Atini dočekati "azure", koji se "šepure" na liderskoj poziciji grupe J uz impozantnu gol-razliku (8:0). "Šlager" dana biće sudar Turske i Francuske, selekcija koje u prva dva kola u grupi H nisu ispustile nijedan bod.

PAROVI I SATNICE

Grupa C:

TALIN: Estonija – Sjeverna Irska (18:00)

BORISOV: Bjelorusija – Njemačka (20:45)

Tabela: Sjeverna Irska 6 (2), Njemačka 3 (1), Holandija 3 (2), Estonija 0 (1), Bjelorusija 0 (2).

Grupa E:

OSIJEK: Hrvatska – Vels (15:00)

BAKU: Azerbejdžan – Mađarska (18:00)

Tabela: Slovačka 3 (2), Vels 3 (1), Mađarska 3 (2), Hrvatska 3 (2), Azerbejdžan 0 (1).

Grupa H:

REJKJAVIK: Island – Albanija (15:00)

KIŠINJEV: Moldavija – Andora (18:00)

KONJA: Turska – Francuska (20:45)

Tabela: Francuska 6 (2), Turska 6 (2), Albanija 3 (2), Island 3 (2), Andora 0 (2), Moldavija 0 (2).

Grupa I:

SARANSK: Rusija – San Marino (18:00)

BRISEL: Belgija – Kazahstan (20:45)

GLAZGOV: Škotska – Kipar (20:45)

Tabela: Belgija 6 (2), Rusija 3 (2), Kazahstan 3 (2), Kipar 3 (2), Škotska 3 (2), San Marino 0 (2).

Grupa J:

JEREVAN: Jermenija – Lihtenštajn (18:00)

TAMPERE: Finska – Bosna i Hercegovina (18:00)

ATINA: Grčka – Italija (20:45)

Tabela: Italija 6 (2), Grčka 4 (2), Bosna i Hercegovina 4 (2), Finska 3 (2), Jermenija 0 (2), Lihenštajn 0 (2).

Izvor: mondo.ba/Fena/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar