Неизвјесно хоће ли бити састанка

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће предсједник Србије Александар Вучић и њемачки канцелар Ангела Меркел разговарати телефоном о Косову и Метохији и припремама за састанак у Паризу, али да је питање да ли ће до тог састанка уопште доћи.

Република Српска 08.06.2019 | 10:54
Неизвјесно хоће ли бити састанка
"Неће га ни бити уколико нема шансе да дође до неког поправљања стања, односно ако нема шансе да се укину таксе", рекао је Дачић, истичући да ће Србија наставити дијалог оног тренутка када приштинске власти укину таксе.

Он каже да француски предсједник Емануел Макрон и Меркелова, али ни Србија, неће дозволити да их премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај вуче за нос.

"Ми смо спремни на компромис, хоћемо договор. Ако друга страна то не жели, ми не можемо да идемо против националних и државних интереса", рекао је Дачић.

Он је навео да ће редовна сједница Савјета безбједности УН о ситуацији на Косову и Метохији проћи у понедјељак, 10. јуна у сјенци интервенције специјалних полицијских снага на сјеверу Косова и Метохије, хапшења и повређивања два припадника УНМИК-а.

"То ће свакако изазвати полемику међу члановима Савета безбедности УН", рекао је Дачић на конференцији за новинаре, послије састанка са шефом дипломатије Јужне Кореје Ганг Гјонг-хва.

Он је подсјетио да се на дан сједнице, 10. јуна, навршава 20 година од доношења Резолуције 1244.

"Ово је добра прилика да се погледа какви су проблеми и шта је постигнуто, али и даље постоје велики, безбедносни проблеми. Србија ће изразити жељу за компромисом", рекао је Дачић.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

08.06.2019 14:25

Ви се изборите да вам укину.таксе и онда признајте Косово и нек она приказа поцне гурати наоцале и зубе и причати како су они успјели барем таксе укинути,јер су могли и њих иматии

ОДГОВОРИТЕ