Neizvjesno hoće li biti sastanka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemački kancelar Angela Merkel razgovarati telefonom o Kosovu i Metohiji i pripremama za sastanak u Parizu, ali da je pitanje da li će do tog sastanka uopšte doći.

Republika Srpska 08.06.2019 | 10:54
Neizvjesno hoće li biti sastanka
"Neće ga ni biti ukoliko nema šanse da dođe do nekog popravljanja stanja, odnosno ako nema šanse da se ukinu takse", rekao je Dačić, ističući da će Srbija nastaviti dijalog onog trenutka kada prištinske vlasti ukinu takse.

On kaže da francuski predsjednik Emanuel Makron i Merkelova, ali ni Srbija, neće dozvoliti da ih premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj vuče za nos.

"Mi smo spremni na kompromis, hoćemo dogovor. Ako druga strana to ne želi, mi ne možemo da idemo protiv nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić.

On je naveo da će redovna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji proći u ponedjeljak, 10. juna u sjenci intervencije specijalnih policijskih snaga na sjeveru Kosova i Metohije, hapšenja i povređivanja dva pripadnika UNMIK-a.

"To će svakako izazvati polemiku među članovima Saveta bezbednosti UN", rekao je Dačić na konferenciji za novinare, poslije sastanka sa šefom diplomatije Južne Koreje Gang Gjong-hva.

On je podsjetio da se na dan sjednice, 10. juna, navršava 20 godina od donošenja Rezolucije 1244.

"Ovo je dobra prilika da se pogleda kakvi su problemi i šta je postignuto, ali i dalje postoje veliki, bezbednosni problemi. Srbija će izraziti želju za kompromisom", rekao je Dačić.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

08.06.2019 14:25

Vi se izborite da vam ukinu.takse i onda priznajte Kosovo i nek ona prikaza pocne gurati naocale i zube i pričati kako su oni uspjeli barem takse ukinuti,jer su mogli i njih imatii

ODGOVORITE