Адвокати у Брчком и даље у штрајку

Протесту брчанских правника, започетом прије око два мјесеца, не назире се крај. Траже да се ова дјелатност изузме из фискализације, као и у остатку БиХ.

Босна и Херцеговина 08.06.2019 | 08:09
Адвокати у Брчком и даље у штрајку
Штрајк адвоката у Брчко дистрикту, који је започео 26. априла ове године због увођења фискалних каса у адвокатским канцеларијама потрајаће, будући да локална власт скоро ништа не чини како би се то стање разријешило, изјавио је Миленко Марјановић, члан Протестног одбора, који су формирали адвокати у Брчком.

- Још у децембру прошле године тражили смо разговор са челним људима у брчанској Скупштини, како бисмо упозорили да Закон о фискалним системима Брчко дистрикта БиХ доводи у неравноправан положај адвокате из Брчког у односу на наше колеге у ентитетима и да директно задире у суштину адвокатске професије и нарушава однос између адвоката и клијената. Нажалост, посланици брчанске Скупштине нису желели да чују наше аргументе и касе су уведене, што није случај у осталом дијелу БиХ. Увођење каса адвокатима противи се и Веће адвокатских комора и правних друштава Европе (ЦЦПЕ), а у супротности је и са препорукама Савета Европе и УН - прецизирао је Марјановић.

Он истиче да је супервизор за Брчко Мајкл Скенлан прије неколико дана боравио у Брчком и да се у разговорима са званичницима Дистрикта заложио за изједначавање услова за обављање адвокатске праксе брчанским адвокатима са колегама из остатка БиХ.

- Хоће ли посланици брчанског парламента на сједници заказаној за среду 12. јун понудити решење које је нама прихватљиво или ће се ова агонија наставити, видећемо - рекао је Марјановић.

Он сматра да се питање укидања фискалних каса адвокатима може решити изменама Правилника, које треба да предложи брчанска Дирекција за финансије, а на које сагласност мора да да Влада Брчко дистрикта.

- Већ постоји могућност у одредбама постојећег Правилника да се адвокатска дјелатност изузме из фискализације - наглашава Марјановић.

ПРЕТИ КОЛАПС

Како незванично сазнајемо, и Високи судски и тужилачки савјет БиХ већ на првој седници тражиће да се овај проблем обуставе рада брчанских адвоката ријеши, како не би дошло до колапса правосуђа у Брчком.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Адвокат

08.06.2019 07:25

Деремо и онако народ па ајде сад и државу, само бјежати одавде панк уживају у својој творевини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало,хало

08.06.2019 07:26

Сто да се изједначити са БиХ кад сте ви Дистрикт? Ако ће све бити исто шта ће вам дистрикт онда. А осим тога шта су то Адвокати па да буду изузети од других привредника,а врте дебеле паре и богате се на ледјима сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ