Advokati u Brčkom i dalje u štrajku

Protestu brčanskih pravnika, započetom prije oko dva mjeseca, ne nazire se kraj. Traže da se ova djelatnost izuzme iz fiskalizacije, kao i u ostatku BiH.

Bosna i Hercegovina 08.06.2019 | 08:09
Advokati u Brčkom i dalje u štrajku
Štrajk advokata u Brčko distriktu, koji je započeo 26. aprila ove godine zbog uvođenja fiskalnih kasa u advokatskim kancelarijama potrajaće, budući da lokalna vlast skoro ništa ne čini kako bi se to stanje razriješilo, izjavio je Milenko Marjanović, član Protestnog odbora, koji su formirali advokati u Brčkom.

- Još u decembru prošle godine tražili smo razgovor sa čelnim ljudima u brčanskoj Skupštini, kako bismo upozorili da Zakon o fiskalnim sistemima Brčko distrikta BiH dovodi u neravnopravan položaj advokate iz Brčkog u odnosu na naše kolege u entitetima i da direktno zadire u suštinu advokatske profesije i narušava odnos između advokata i klijenata. Nažalost, poslanici brčanske Skupštine nisu želeli da čuju naše argumente i kase su uvedene, što nije slučaj u ostalom dijelu BiH. Uvođenje kasa advokatima protivi se i Veće advokatskih komora i pravnih društava Evrope (CCPE), a u suprotnosti je i sa preporukama Saveta Evrope i UN - precizirao je Marjanović.

On ističe da je supervizor za Brčko Majkl Skenlan prije nekoliko dana boravio u Brčkom i da se u razgovorima sa zvaničnicima Distrikta založio za izjednačavanje uslova za obavljanje advokatske prakse brčanskim advokatima sa kolegama iz ostatka BiH.

- Hoće li poslanici brčanskog parlamenta na sjednici zakazanoj za sredu 12. jun ponuditi rešenje koje je nama prihvatljivo ili će se ova agonija nastaviti, videćemo - rekao je Marjanović.

On smatra da se pitanje ukidanja fiskalnih kasa advokatima može rešiti izmenama Pravilnika, koje treba da predloži brčanska Direkcija za finansije, a na koje saglasnost mora da da Vlada Brčko distrikta.

- Već postoji mogućnost u odredbama postojećeg Pravilnika da se advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije - naglašava Marjanović.

PRETI KOLAPS

Kako nezvanično saznajemo, i Visoki sudski i tužilački savjet BiH već na prvoj sednici tražiće da se ovaj problem obustave rada brčanskih advokata riješi, kako ne bi došlo do kolapsa pravosuđa u Brčkom.

(Večernje novosti)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Адвокат

08.06.2019 07:25

Деремо и онако народ па ајде сад и државу, само бјежати одавде панк уживају у својој творевини.

ODGOVORITE
Name

Halo,halo

08.06.2019 07:26

Sto da se izjednačiti sa BiH kad ste vi Distrikt? Ako će sve biti isto šta će vam distrikt onda. A osim toga šta su to Advokati pa da budu izuzeti od drugih privrednika,a vrte debele pare i bogate se na ledjima sirotinje.

ODGOVORITE