Инспектор осуђен на годину затвора

Суд БиХ осудио је суспендованог инспектора Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарка Марчетића на годину дана затвора и пет година забране обављања полицијских послова, преноси БИРН БиХ.

Босна и Херцеговина 07.06.2019 | 17:44
Инспектор осуђен на годину затвора
Суд је прихватио споразум о признању кривице којим је предложена изречена санкција због злоупотребе положаја и неовлаштеног одавања личних података. Марчетићу је одузето и 3.500 евра незаконито стечене имовинске користи.
 
Марчетић је проглашен кривим да је у августу прошле године узео 1.000 евра за заташкавање пошиљке са ефедрином и 50 грама индијске конопоље, коју је Ариф Билић из Швајцарске послао браћи.

Марчетићу је, како се наводи, помогао Аднан Аличић, који је браћи Билић рекао да ће им помоћи инспектор. Хасан Билић новац је предао Марчетићу, а он њему робу.

Он је проглашен кривим да је од браће Билић изнудио још 2.500 евра за стопирање поступака који се против тројице браће воде у Швајцарској и БиХ. Како се наводи у пресуди, Марчетић је приступио систему и пронашао податке за Билиће, користећи број предмета у којем нису осумњичени.

Ариф Билић је из Швајцарске послао новац, који је Аличић предао Марчетићу.

Судија Џемила Беговић је казала да је донесена одлука о одузимању новца, али да није било могуће да овом пресудом буде враћен оштећеним пошто у спис није уложен имовинскоправни захтјев.

Кад је у питању висина санкције, рекла је Беговић, ради се о тешком кривичном дјелу и казна затвора од године и петогодишња забрана обављања полицијских послова је адекватна ако се имају у виду олакшавајуће околности које су истакле странке.

(БН/Радиосарајево)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Xју

08.06.2019 03:21

АУ МАЛЕ КАЗНЕ ВЕЦЕ И ОСТРИЈЕ КАЗНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.06.2019 11:03

Оваквог никада неби осудио ако је узео биједних хиљаду евра, јер је то мозда урадио да би својој дјеци купио књиге за сколи или мозда и он своје дијете послао на екскурзију или мозда и он своме дјету купио лијепе патике или тренерку као и сваки родитељ који то зели својој дјеци али су разлиците могуцности. Медјутим када неко узме паре као овај Пандза и од тога зели да прави сцене у дрзави, њему му најприје дао 25 батина по туру па онда у прдекану.

ОДГОВОРИТЕ