Inspektor osuđen na godinu zatvora

Sud BiH osudio je suspendovanog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darka Marčetića na godinu dana zatvora i pet godina zabrane obavljanja policijskih poslova, prenosi BIRN BiH.

Bosna i Hercegovina 07.06.2019 | 17:44
Inspektor osuđen na godinu zatvora
Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice kojim je predložena izrečena sankcija zbog zloupotrebe položaja i neovlaštenog odavanja ličnih podataka. Marčetiću je oduzeto i 3.500 evra nezakonito stečene imovinske koristi.
 
Marčetić je proglašen krivim da je u avgustu prošle godine uzeo 1.000 evra za zataškavanje pošiljke sa efedrinom i 50 grama indijske konopolje, koju je Arif Bilić iz Švajcarske poslao braći.

Marčetiću je, kako se navodi, pomogao Adnan Aličić, koji je braći Bilić rekao da će im pomoći inspektor. Hasan Bilić novac je predao Marčetiću, a on njemu robu.

On je proglašen krivim da je od braće Bilić iznudio još 2.500 evra za stopiranje postupaka koji se protiv trojice braće vode u Švajcarskoj i BiH. Kako se navodi u presudi, Marčetić je pristupio sistemu i pronašao podatke za Biliće, koristeći broj predmeta u kojem nisu osumnjičeni.

Arif Bilić je iz Švajcarske poslao novac, koji je Aličić predao Marčetiću.

Sudija Džemila Begović je kazala da je donesena odluka o oduzimanju novca, ali da nije bilo moguće da ovom presudom bude vraćen oštećenim pošto u spis nije uložen imovinskopravni zahtjev.

Kad je u pitanju visina sankcije, rekla je Begović, radi se o teškom krivičnom djelu i kazna zatvora od godine i petogodišnja zabrana obavljanja policijskih poslova je adekvatna ako se imaju u vidu olakšavajuće okolnosti koje su istakle stranke.

(BN/Radiosarajevo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xju

08.06.2019 03:21

AU MALE KAZNE VECE I OSTRIJE KAZNE

ODGOVORITE
Name

Milan

08.06.2019 11:03

Ovakvog nikada nebi osudio ako je uzeo bijednih hiljadu evra, jer je to mozda uradio da bi svojoj djeci kupio knjige za skoli ili mozda i on svoje dijete poslao na ekskurziju ili mozda i on svome djetu kupio lijepe patike ili trenerku kao i svaki roditelj koji to zeli svojoj djeci ali su razlicite mogucnosti. Medjutim kada neko uzme pare kao ovaj Pandza i od toga zeli da pravi scene u drzavi, njemu mu najprije dao 25 batina po turu pa onda u prdekanu.

ODGOVORITE