Научници одредили горњу границу људске издржљивости

Амерички научници су открили горњу границу људске издржљивости - тада је потрошња енергије 2,5 пута већа од основног метаболизма.

Здравље 07.06.2019 | 15:58
Научници одредили горњу границу људске издржљивости
Научници су истраживали спортисте који се баве екстремним спортовима и који су пет месеци трчали широм САД.

Људи су, по тако високој граници, јединствени међу приматима. То је нешто што смо наследили од ловаца током два милиона година, сматрају научници, преноси научни часопис Сајенс адвансиз.

У тексту се напомиње да се граница људске издржљивости мери у односу на основни метаболизам - реч је о количини калорија које организам сагорева у минуту, да би функционисало у мировању.

Професор еволуционе антропологије са Универзитета Дјук Херман Понцер, поставио је горњу границу на 2,5 пута већу потрошњу калорија од основне.

У екстремним дисциплинама попут триатлона или маратона људи могу да повећају потрошњу енергије пет или чак и 10 пута изнад метаболичке потрошње у мировању, али само накратко.

Научници су пратили пет мушкараца и једну жену током трчања по САД, када су они претрчали око пет хиљада километара од Лос Анђелеса до Вашингтона. Сви су губили на тежини и трошили унутрашњу енергију брже него што су је надокнађивали.

Научници су забележили да људи могу да произведу око 4.000 калорија дневно, које могу да потроше. Тркачи су уносили осам литара воде дневно и трошили око 6.000 калорија.

Ако трошите више од 4.000 калорија губите сваки дан на тежини, тако да то дугорочно није одрживо, објашњавају научници.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар