Обје стране да "мало попусте"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране "мало попусте".

Србија 07.06.2019 | 15:21
Обје стране да "мало попусте"
Вучић је на панелу "Дијалог Београд-Приштина - улажење у срж", у оквиру међународне конференције "Глобсец" у Братислави, навео да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Косова.

Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, и да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије.

Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у УНЕСКО и Интерпол. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозили албански анрод. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понасање“; рекао је он.

Вучић је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланство у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

Како је подвукао у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и УНЕСКО и Интерпола.

Подсетио је да је Тачи некада био против такси, које су супротне ЦЕФТА споразуму, које је потписала и Приштина још 2006..

Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. није уводила никакве противмере.

Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност“, констатовао је он.

Вучић је упитао, колико ће Пристсини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Беогард спреман да то одмах учини одмах по укидању такси.

Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима висе пута”, нагласио је он додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке.

Указао је да косовско питање мора решити, ако не данас због политичке ситуације, неки други ће морати то да ураде и нагласио да је решење могуће само ако је компромисно.

Вучић је, рекао да где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд И Приштина постиће споразум.

Важније од одговарања на питања која призељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас”, нагласио је он.

Према његовим речима у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо, и важно је за нас шта ћемо да урадимо за своју будућност.

Рекао је да може да говори само у име Београда, и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

“Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења”, подвукао је он.

Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од стране читаве међународне заједнице.

Указао је и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати“, објаснио је он.

„Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају беузсловно независност. То се неће догодити“, подвукао је он.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ацо"свјетло на крају тунела "Миле

07.06.2019 14:06

Значи само мало попустиш и ето!!!!Све готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

07.06.2019 14:25

Ста бијаше од оноликог букадзије да неце одступити ни милиметра ,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.06.2019 14:38

Уцјењен АВ, сад мора да одради шта му се нареди! На крају ће му и паре одузети, иако мисли да је под њиховом заштитом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

07.06.2019 14:39

Све док Американци не затегну узда косовским Албанцима рјешења нема.Бадава се Вучић ослања на Русе који заиста јесу уз Србију, али немају никаквог утицаја на рјешење овог горућег питања за Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Ре

07.06.2019 15:27

А ЗАСТО је Косово "горуце" питање за Србију?? Србија има пуно конкретних правих проблема

Name

Миница

07.06.2019 15:25

Прво медјисобно признање Републике Косово и Србије па тек онда преговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Ј. С

07.06.2019 15:29

Неки дан си рекао да нецес никад ни по којим условима признати Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

07.06.2019 19:15

Он вози у контра смјеру и чуди се данас прича једно сутра друго а све се своди како га признати а да опет буде главни па признај га више .

Name

јо

07.06.2019 18:27

То је вец ресено србија мора признат косово то трази и русија од србије србиха губи јос и сандзак и око Њега Мјеста Тоје Подјела Исток Запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.06.2019 07:52

ИСТИ СЦЕНАРИЈ У ФЕДЕРАЦИЈИ,РС И СРБИЈИ. ЗАТЕГНИ ПОВУЦИ ИСПАДЕ РЕПА.ТО СУ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА.ОСМИШЉЕНИ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ.НАРОД УЖИВА.ХЉЕБА И ИГАРА И ЊИХОВ ЈЕ СВИЈЕТ.СВЕ ДРУГО ЈЕ НЕ БИТНО.

ОДГОВОРИТЕ