Obje strane da "malo popuste"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se do rešenja kosovskog pitanja može doći samo kompromisom i da ono mora biti takvo da obe strane "malo popuste".

Srbija 07.06.2019 | 15:21
Obje strane da "malo popuste"
Vučić je na panelu "Dijalog Beograd-Priština - ulaženje u srž", u okviru međunarodne konferencije "Globsec" u Bratislavi, naveo da Priština i Srbija imaju drugačija tumačenja o teritoriji Kosova.

Prema njegovim rečima, prištinske vlasti i albansko stanovništvo smatraju da Kosovo pripada njima, i da je nezavisna država, a prema srpskom Ustavu Kosovo je teritorija Srbije.

Tači je rekao da su takse uvedene protiv Srbije zbog našeg agresivnog ponašanja, a mi smo radili samo naš posao, a to je da se borimo protiv članstva Kosova u UNESKO i Interpol. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozili albanski anrod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Jedino pitanje je da se ne slažemo po pitanju statusa, i prema njima to je agresivno srpsko ponasanje“; rekao je on.

Vučić je negirao tvrdnje Tačija da se u Briselskom sporazumu nalazi odredba da Srbija neće da blokira Kosovo na putu ka članstvo u međunarodnim organizacijama, i dodao da je to nešto što se nalazilo u nacrtu, ali ne i u finalnom dokumentu.

Kako je podvukao u finalnom dokumentu se nalazi da obe strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i UNESKO i Interpola.

Podsetio je da je Tači nekada bio protiv taksi, koje su suprotne CEFTA sporazumu, koje je potpisala i Priština još 2006..

Ukazao je da Srbija ni nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost 2008. nije uvodila nikakve protivmere.

Oni su mislili da Srbija treba da podrži njihovu nezavisnost“, konstatovao je on.

Vučić je upitao, koliko će Pristsini biti potrebno, kada se ukinu takse, da ponovo razgovara, pošto je Beogard spreman da to odmah učini odmah po ukidanju taksi.

Mi smo spremni da počnemo da pregovaramo odmah. To sam rekao svojim građanima vise puta”, naglasio je on dodajući da je neophodno da i Priština pravi ustupke.

Ukazao je da kosovsko pitanje mora rešiti, ako ne danas zbog političke situacije, neki drugi će morati to da urade i naglasio da je rešenje moguće samo ako je kompromisno.

Vučić je, rekao da gde god da se održava skup na kojem se govori o kosovskom problemu, uvek se postavlja pitanje da li će doći do podele, razmene teritorija, i da svi pitaju da li će Beograd I Priština postiće sporazum.

Važnije od odgovaranja na pitanja koja prizeljkuju drugi, jeste da moramo to da rešimo zbog nas”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima u redu je da Nemci, Amerikanci i Rusi budu zainteresovani, ali ovo pitanje je od najvećeg značaja za nas koji živimo tamo, i važno je za nas šta ćemo da uradimo za svoju budućnost.

Rekao je da može da govori samo u ime Beograda, i da srpske vlasti čine sve da bi se postigao dogovor sa Prištinom, ali da nažalost do sada u tome nije bilo uspeha, a i sadašnja situacija nije najbolja.

“Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rešenje, ja sam prilično pesimističan, ali to ne znači da neću dati sve od sebe kao i svi drugi da održimo mir, stabilnost, a u isto vreme pokušamo da nađemo moguća rešenja”, podvukao je on.

Vučić je kazao da su, kada su dve strane počele da daju predloge, usledile osude od strane čitave međunarodne zajednice.

Ukazao je i da polovina sveta podržava nezavisnost Kosova, a druga polovina je nije priznala i nema nameru da to učini.

To znači da moramo mi da nađemo rešenje. Ako je politička situacija danas takva da ne možemo to da učinimo, neki u budućnosti moraće to da urade. Nadam se da će biti nekih hrabrih ljudi ne samo u Beogradu, već i Prištini da prihvate rešenja koja će biti kompromis, a ne koja će samo njima odgovarati“, objasnio je on.

„Rešenje mora biti takvo da obe strane nešto malo popuste. Ne može biti da Srbi moraju da priznaju beuzslovno nezavisnost. To se neće dogoditi“, podvukao je on.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Aco"svjetlo na kraju tunela "Mile

07.06.2019 16:06

Znači samo malo popustiš i eto!!!!Sve gotovo.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

07.06.2019 16:25

Sta bijaše od onolikog bukadzije da nece odstupiti ni milimetra ,haha

ODGOVORITE
Name

Jaffa

07.06.2019 16:38

Ucjenjen AV, sad mora da odradi šta mu se naredi! Na kraju će mu i pare oduzeti, iako misli da je pod njihovom zaštitom.

ODGOVORITE
Name

Vule

07.06.2019 16:39

Sve dok Amerikanci ne zategnu uzda kosovskim Albancima rješenja nema.Badava se Vučić oslanja na Ruse koji zaista jesu uz Srbiju, ali nemaju nikakvog uticaja na rješenje ovog gorućeg pitanja za Srbiju.

ODGOVORITE
Name

@Re

07.06.2019 17:27

A ZASTO je Kosovo "goruce" pitanje za Srbiju?? Srbija ima puno konkretnih pravih problema

Name

Minica

07.06.2019 17:25

Prvo medjisobno priznanje Republike Kosovo i Srbije pa tek onda pregovarati

ODGOVORITE
Name

B. J. S

07.06.2019 17:29

Neki dan si rekao da neces nikad ni po kojim uslovima priznati Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

07.06.2019 21:15

On vozi u kontra smjeru i čudi se danas priča jedno sutra drugo a sve se svodi kako ga priznati a da opet bude glavni pa priznaj ga više .

Name

jo

07.06.2019 20:27

To je vec reseno srbija mora priznat kosovo to trazi i rusija od srbije srbiha gubi jos i sandzak i oko Njega Mjesta Toje Podjela Istok Zapad

ODGOVORITE
Name

BOBA

08.06.2019 09:52

ISTI SCENARIJ U FEDERACIJI,RS I SRBIJI. ZATEGNI POVUCI ISPADE REPA.TO SU IGRE BEZ GRANICA.OSMIŠLJENI RIJALITI PROGRAM NA POLITIČKOJ SCENI.NAROD UŽIVA.HLJEBA I IGARA I NJIHOV JE SVIJET.SVE DRUGO JE NE BITNO.

ODGOVORITE