Нико не смије бити изнад закона

Амбасаде САД, Енглеске, Њемачке, Холандије, Шпаније, ОХР и ОЕБС-а, реаговали су на отворено писмо  предсједника Високог судског и тужилачког савјета Милана Тегелтије.

Босна и Херцеговина 07.06.2019 | 12:21
Нико не смије бити изнад закона
У заједничкој изјави, амбасаде наводе да су забринуте након недавних дешавања у вези ВСТС-а, а посебно одлуке првостепене дисциплинске комисије у вези наводног непримјереног понашања предсједника ВСТС-а.

Нико не смије бити изнад закона. Ово посебно важи за припаднике правосуђа, чији је интегритет предуслов за очување владавине права.

Путем изјаве позвали су ВСТС и правосудне институције да испитају одговорност сваког носиоца правосудне функције за којег постоје наводи да је починио прекршај. Наводи о непримјереном понашању или корупцији против чланова Савјета налажу цјеловите и потпуне истраге.

Закон о ВСТС-у не предвиђа некажњивост. Напротив, јасно предвиђа многе могућности према којим би предсједник ВСТС-а могао бити сматран одговорним, укључујући дисциплинске поступке. Уствари, функција предсједника ВСТС-а захтијева чак и строжије придржавање етичких принципа који регулишу понашање судија и тужилаца будући да сноси велику одговорност у очувању непристраности и независности правосуђа у цијелој земљи.

Пропуст у придржавању професионалних стандарда заправо угрожава независност правосуђа. Такође подрива рад професионалних и моралних судија и тужилаца који испуњавају ове високе стандарде. Охрабрујемо ВСТС да испуни своју законску функцију и осигура да сви чланови буду одговорни људима у БиХ, наводи се у заједничкој изјави.

Руска амбасада непријатно изненађена ставом ОХР-а.

Занимљиво да је из руске амбасаде Срни саопштено да су непријатно изненађени изјавом Канцеларије високог представника /ОХР/ у вези са покушајима поткопавања угледа правосудних тијела БиХ, односно Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ и његовог предсједника.

Из руске Амбасаде наводе да је ОХР, умјесто да подржи независност ових институција, одлучио да "изврши притисак на органе власти суверене БиХ путем бахатог мијешања у њихов рад и наметања властитог виђења како да се 'ријеши' питање".

"Сматрамо такво понашање неодговорним. ОХР је обавезан да износи ставове цијеле међународне заједнице, а не њених појединих чланова по свом избору или свој властити став", истичу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ и поручују да је мијешање у рад правосудних органа у БиХ неприхватљиво.

Из руске Амбасаде су позвали сва правосудна тијела БиХ да на одговоран, професионалан и независан начин, без страха од уплитања извана, обављају своју дјелатност, прописану Уставом и законодавством.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче је упутио позив Високом судском и тужилачком савјету БиХ да предузме, како је навео, потребне кораке у вези са дисциплинским поступком против Милана Теглетије.

Тегелтија је данас тим поводом амбасадорима земаља чланица Савјета за спровођење мира у БиХ упутио отворено писмо у којем је упозорио да је Инцко прекорачио мандат и овлаштења која има сходно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима, као и додатним документима. 

(БН)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Дудиг

07.06.2019 10:24

КОМЕ ЋЕШ СЕ САД ЖАЛИТИ - иди кући јадо !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комедија

07.06.2019 11:29

Опет мртво слово на папиру. Картел се толико укоријенио и увезао да им нису равни ни на сицилији или мексику

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

07.06.2019 12:33

ОВИ НА БАЛКАНУ СУ НАВИКЛИ НА ЦВРСТУ РУКУ . ПРИМИТИВНИ, ПОДЛИ , ЗЛИ.

Name

Зеки Пресс

07.06.2019 14:24

Драги моји, наси полицајци су гаранција да це се правда спровести у дјело, ја сам сигурна у то. Исто тако су сви наси народи и народности спремни да поднесу терет дигитализације свих структура друства, поцев од основних скола па до универзитета - све мора да постане дигитално. Поносна сам на то да је и наса власт вец одавно дигитализована: има два стање- једно сам ја, а друго је нас бивси предсједник Додик. Фактицки.

Name

Е

07.06.2019 19:38

Па зато народ неце на исток него на запад бјези!!!а политицари и тајкуни због јавних и тајних у Русију богами тамо им је сигурна база !Русија цува њихов капитyл покраденивод народа ! Тај рус у yмбасади врло добро то зна и те како кило злата рагинерија итд итд !:

Name

21-век-васкрсење

07.06.2019 10:26

руси мало прошетајте, штитите само тајкунски дио РС ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.06.2019 13:42

Баш тако, тај исток нам увијек присједне, а ми луди за њим.

Name

Мишо

07.06.2019 14:29

Руска политика се своди на то да контрира Западу што је очито и у случају саопштења западних амбасада и ОХР.Сав свијет подржава борбу против корупције и владавину права, а руска Амасада стала у одбрану ВСТС и Тегелтије.

Name

Ре

07.06.2019 14:37

Толика Русија, а само 125 милиона Руса? Не може кад се народ пати зарад интереса тајкуна! Мени као православцу је криво због тога, али је то истина.

Name

Па

07.06.2019 19:34

Сав народ зна да Русија и руска демојратија стити насе политицаре и тајкуне и цува њихов лицни капитал тамо видимовто добро а и осјетили смо то добро !!као и Србија а рафинерија Брод сама о себи говори све бас

Name

Мила

07.06.2019 10:27

Банду треба поскидати од Тегелтије па до најнизег.Накрали се пара од сиротиње па се подупетили.Бурле увјек пјева немозе нам нико ниста.А ја мислимда це моци Бурле и Тегелтија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја јао

07.06.2019 11:26

Афере предсједника ВСТС, као замјеник тузијоца у предмету робна куца Патрија у Прједору, нек се види шта је тад радијо Љуби Гладовицу, паљење списа у основном суду у Бања Луци, и сад поткивање. Поставља се питање докле тако. Треба да одговара за све нерегуларне радње што је урадио овом напаценом народу у БиХ. Напомена Љубо Гладовиц је покусан убити 2005 године у Загребу починилац као непознат.

Name

21-век-васкрсење

07.06.2019 11:52

све једна пријава на нерад судија Основног суда Бања Лука, нпр, Драгана Ковачевић, су остајале нијеме. Код поменуте судије парнична странка долази на расправу а записник овај вриједни судија већ написала, па каже , ајд стоко потпиши. Мислим да су се грађани Бања Луке већ сусетали са насилничким понашањем судије Драгане Ковачевић, ал јој се ништа неможе као ни Славици Славнић, такође насилном судији, јер су миљенице ћелавог.

Name

Дејан

07.06.2019 10:28

Народу у РС нема ко помоци ако нам не помогне запад.Вуциц је прогутао Додикову прицу,усли су и криминал заједно.МТС купи на наговор Вуцица зграду од М.Радисица криминалца и робијаса али и кума М.Додика.Власт убија премлацује неподобне по списку који су направили идиоти из обавјестајних слузби Цераниц,Лукац и остале будалетине....Народ се насовно исељава а криминалци блиски влсти раде ста год хоце јер им суд не суди тузиоци не прогоне...ако запад не интервенисе све це нас или поботи или протјерати из РС криминалци око Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВАКОМ ЈЕ ЈАСНО!!!

07.06.2019 10:32

Види се како Руска Федерација штити КРИМИНАЛ, те гдје сви криминалци налазе своје КРАЈЊЕ УТОЧИШТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за јасно

07.06.2019 10:47

па зашто је друг члан и другарица предсједница ишлу у Русију , због себе , а не због нас . јел они знају ште ће се десити , па покушавају да се заштите

Name

Марко

07.06.2019 10:33

Ово није било од периода инквизиције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

07.06.2019 11:18

Русија ппдрзава убиства криминал у РС, исељавање,веци нам је пријатељ Запад,наси људи раде,милиони људи,лоповски Русија

Name

Табула раза

07.06.2019 10:39

Сад контам.Инцко је крив,а не Тегелтија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТО БРАЋО

07.06.2019 10:49

Руси, нека је само контра другим Амбасадама. Пу маму вам вашу, како вас није стид да подржавате криминалце и лопове. У суштини сте и ви исти. Рафинерија, Угљевик ТЕ, ето и Литванци су вашег Соја, Алумина, Бирач. Стварно желите Србском народу добро, Аферим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.06.2019 12:58

На Западу ти цвјета поштење, је л да?

Name

075

07.06.2019 19:50

@ТО БРАЋО Ти "Литванци" су руски тајкуни са литванским, ЕУ пасошима!

Name

07.06.2019 11:08

ПРАВОСУЂЕ ЈЕСТЕ НАЈКРИВЉЕ ШТО ЈЕ КОД НАС ПРАВДА САХРАЊЕНА, ПА САДА ЈАДНИ НОРОД МОРА ДУБОКО ДА ЗАГАЗИ ДА БИ ДОШАО ДО ПРАВДЕ! ПРАВДА ЗА ДАВИДА, ПРАВДА ЗА СВЕ НАС!!✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

07.06.2019 11:27

Када су ове земље против некога ,ја га аутоматски подрзавам таман и да јесте крив ,када је Америка и Британија била за неку правду смјесно само интересе гледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре УСА

07.06.2019 14:15

Сјети се својих ријеци кад буде затворена рафинерија а дуг од 2 милијарде падне на ледја твоје породице. Само главом кроз зид Србине.

Name

Дијана

07.06.2019 11:47

Нас и Руса триста милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

07.06.2019 12:18

Јел има јос коме да није јасно кога и ста заступа Русија. Лопове , безакоње и неред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

07.06.2019 12:32

Руси су пресмјешни... они се фурају још на стаљинистички комунизам... тотално праве Чернобил од сваке ситуације... хаххахахаа колико неозбиљни ликови, само знају за суровост и ратовање...у том су добри

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

07.06.2019 12:33

Поштовани ...амбасадоре Руске Федерације,Иванцов ! Цијенећи и поштујући сву Вашу бригу за стање у БиХ и Републици Српској, а у намјери да допринесете поштовању закона, очувању Дејтонског мировног споразума, разумном развоју ове напаћене земље и њеног народа, ...још једно , искрено, анализирајте и одбаците све предрасуде и " унапријед формиран " став да није док се "не каже из Москве"... имајте на уму да ће те својим ставом , који на прву не уважава чињенице, учинити да и ово љубави што постоји према Руском народу ...напросто нестане. Чињенице којих смо сви свјесни , а које не желите да видите,реагујете или спречите, су произвеле потпун колапс нафтне индустрије у РС , а тиме и њене привреде, живота њених грађана , а инвестиције које сте "обећавали " су на минималном нивоу ...узмимо само чињенице око извоза воћа , меса и осталих производа у Русију, вашу и нашу братску , земљу...толико су усложњене да је све оно што смо од вас очекивали , пало у воду...братски сте нам само јер сте православни, али све друго је горе него са УСА и стога бар будите толико поштени и увиђавни и не зауставите процес којим је потребно да се , као први корак , лопови из правосуђа склоне,казне и забрани им се било какав јавни рад, а затим политичар који краду шлеперима, мислећи искључиво и једино на себе и своје породице, кумове и братију која им чувају леђа... Знамо да сте јако добро информисани о свим догађајима у јавном животу и ко вас о томе информише, али и због " братске ,православне љубави"....будите човјек и бар једном,јасно и одлучно очитајте буквицу онима с којима се срећете и сликате , да као нешто радите и као да сте пијани својом појавом излуђујете и искривљујете слику коју Српски народ има према Браћи Русима ! С поштовањем , живјела Република Српска и поштени братски Руски НАРОД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2019 19:14

А Неда намјештај...чији су то Руси....или сте сви лопови,дошли да нам "помогнете.."

Name

ре

08.06.2019 09:11

Нефа.....

Name

А друге

07.06.2019 20:36

Гдје су амбасаде Аустрије, Италије, Француске, Чешке, Словачке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.06.2019 23:20

Не смије, али опет буде, јер закони ове земље погодују криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ