Niko ne smije biti iznad zakona

Ambasade SAD, Engleske, Njemačke, Holandije, Španije, OHR i OEBS-a, reagovali su na otvoreno pismo  predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije.

Bosna i Hercegovina 07.06.2019 | 12:21
Niko ne smije biti iznad zakona
U zajedničkoj izjavi, ambasade navode da su zabrinute nakon nedavnih dešavanja u vezi VSTS-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTS-a.

Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava.

Putem izjave pozvali su VSTS i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Savjeta nalažu cjelovite i potpune istrage.

Zakon o VSTS-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTS-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Ustvari, funkcija predsjednika VSTS-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Takođe podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTS da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ruska ambasada neprijatno iznenađena stavom OHR-a.

Zanimljivo da je iz ruske ambasade Srni saopšteno da su neprijatno iznenađeni izjavom Кancelarije visokog predstavnika /OHR/ u vezi sa pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ i njegovog predsjednika.

Iz ruske Ambasade navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da "izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se 'riješi' pitanje".

"Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav", ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH i poručuju da je miješanje u rad pravosudnih organa u BiH neprihvatljivo.

Iz ruske Ambasade su pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je uputio poziv Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preduzme, kako je naveo, potrebne korake u vezi sa disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije.

Tegeltija je danas tim povodom ambasadorima zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da je Incko prekoračio mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima. 

(BN)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Dudig

07.06.2019 10:24

KOME ĆEŠ SE SAD ŽALITI - idi kući jado !

ODGOVORITE
Name

Komedija

07.06.2019 11:29

Opet mrtvo slovo na papiru. Kartel se toliko ukorijenio i uvezao da im nisu ravni ni na siciliji ili meksiku

Name

SALE SLOVENAC

07.06.2019 12:33

OVI NA BALKANU SU NAVIKLI NA CVRSTU RUKU . PRIMITIVNI, PODLI , ZLI.

Name

Zeki Press

07.06.2019 14:24

Dragi moji, nasi policajci su garancija da ce se pravda sprovesti u djelo, ja sam sigurna u to. Isto tako su svi nasi narodi i narodnosti spremni da podnesu teret digitalizacije svih struktura drustva, pocev od osnovnih skola pa do univerziteta - sve mora da postane digitalno. Ponosna sam na to da je i nasa vlast vec odavno digitalizovana: ima dva stanje- jedno sam ja, a drugo je nas bivsi predsjednik Dodik. Fakticki.

Name

E

07.06.2019 19:38

Pa zato narod nece na istok nego na zapad bjezi!!!a politicari i tajkuni zbog javnih i tajnih u Rusiju bogami tamo im je sigurna baza !Rusija cuva njihov kapityl pokradenivod naroda ! Taj rus u ymbasadi vrlo dobro to zna i te kako kilo zlata raginerija itd itd !:

Name

21-vek-vaskrsenje

07.06.2019 10:26

rusi malo prošetajte, štitite samo tajkunski dio RS ,

ODGOVORITE
Name

Ja

07.06.2019 13:42

Baš tako, taj istok nam uvijek prisjedne, a mi ludi za njim.

Name

Mišo

07.06.2019 14:29

Ruska politika se svodi na to da kontrira Zapadu što je očito i u slučaju saopštenja zapadnih ambasada i OHR.Sav svijet podržava borbu protiv korupcije i vladavinu prava, a ruska Amasada stala u odbranu VSTS i Tegeltije.

Name

Re

07.06.2019 14:37

Tolika Rusija, a samo 125 miliona Rusa? Ne može kad se narod pati zarad interesa tajkuna! Meni kao pravoslavcu je krivo zbog toga, ali je to istina.

Name

Pa

07.06.2019 19:34

Sav narod zna da Rusija i ruska demojratija stiti nase politicare i tajkune i cuva njihov licni kapital tamo vidimovto dobro a i osjetili smo to dobro !!kao i Srbija a rafinerija Brod sama o sebi govori sve bas

Name

Mila

07.06.2019 10:27

Bandu treba poskidati od Tegeltije pa do najnizeg.Nakrali se para od sirotinje pa se podupetili.Burle uvjek pjeva nemoze nam niko nista.A ja mislimda ce moci Burle i Tegeltija.

ODGOVORITE
Name

Ja jao

07.06.2019 11:26

Afere predsjednika VSTS, kao zamjenik tuzijoca u predmetu robna kuca Patrija u Prjedoru, nek se vidi šta je tad radijo Ljubi Gladovicu, paljenje spisa u osnovnom sudu u Banja Luci, i sad potkivanje. Postavlja se pitanje dokle tako. Treba da odgovara za sve neregularne radnje što je uradio ovom napacenom narodu u BiH. Napomena Ljubo Gladovic je pokusan ubiti 2005 godine u Zagrebu počinilac kao nepoznat.

Name

21-vek-vaskrsenje

07.06.2019 11:52

sve jedna prijava na nerad sudija Osnovnog suda Banja Luka, npr, Dragana Kovačević, su ostajale nijeme. Kod pomenute sudije parnična stranka dolazi na raspravu a zapisnik ovaj vrijedni sudija već napisala, pa kaže , ajd stoko potpiši. Mislim da su se građani Banja Luke već susetali sa nasilničkim ponašanjem sudije Dragane Kovačević, al joj se ništa nemože kao ni Slavici Slavnić, takođe nasilnom sudiji, jer su miljenice ćelavog.

Name

Dejan

07.06.2019 10:28

Narodu u RS nema ko pomoci ako nam ne pomogne zapad.Vucic je progutao Dodikovu pricu,usli su i kriminal zajedno.MTS kupi na nagovor Vucica zgradu od M.Radisica kriminalca i robijasa ali i kuma M.Dodika.Vlast ubija premlacuje nepodobne po spisku koji su napravili idioti iz obavjestajnih sluzbi Ceranic,Lukac i ostale budaletine....Narod se nasovno iseljava a kriminalci bliski vlsti rade sta god hoce jer im sud ne sudi tuzioci ne progone...ako zapad ne intervenise sve ce nas ili poboti ili protjerati iz RS kriminalci oko Dodika.

ODGOVORITE
Name

SVAKOM JE JASNO!!!

07.06.2019 10:32

Vidi se kako Ruska Federacija štiti KRIMINAL, te gdje svi kriminalci nalaze svoje KRAJNJE UTOČIŠTE!

ODGOVORITE
Name

za jasno

07.06.2019 10:47

pa zašto je drug član i drugarica predsjednica išlu u Rusiju , zbog sebe , a ne zbog nas . jel oni znaju šte će se desiti , pa pokušavaju da se zaštite

Name

Marko

07.06.2019 10:33

Ovo nije bilo od perioda inkvizicije!

ODGOVORITE
Name

Austrija

07.06.2019 11:18

Rusija ppdrzava ubistva kriminal u RS, iseljavanje,veci nam je prijatelj Zapad,nasi ljudi rade,milioni ljudi,lopovski Rusija

Name

Tabula raza

07.06.2019 10:39

Sad kontam.Incko je kriv,a ne Tegeltija!

ODGOVORITE
Name

TO BRAĆO

07.06.2019 10:49

Rusi, neka je samo kontra drugim Ambasadama. Pu mamu vam vašu, kako vas nije stid da podržavate kriminalce i lopove. U suštini ste i vi isti. Rafinerija, Ugljevik TE, eto i Litvanci su vašeg Soja, Alumina, Birač. Stvarno želite Srbskom narodu dobro, Aferim.

ODGOVORITE
Name

А

07.06.2019 12:58

На Западу ти цвјета поштење, је л да?

Name

075

07.06.2019 19:50

@TO BRAĆO Ti "Litvanci" su ruski tajkuni sa litvanskim, EU pasošima!

Name

XL

07.06.2019 11:08

PRAVOSUĐE JESTE NAJKRIVLJE ŠTO JE KOD NAS PRAVDA SAHRANJENA, PA SADA JADNI NOROD MORA DUBOKO DA ZAGAZI DA BI DOŠAO DO PRAVDE! PRAVDA ZA DAVIDA, PRAVDA ZA SVE NAS!!✊✊✊

ODGOVORITE
Name

USA

07.06.2019 11:27

Kada su ove zemlje protiv nekoga ,ja ga automatski podrzavam taman i da jeste kriv ,kada je Amerika i Britanija bila za neku pravdu smjesno samo interese gledaju.

ODGOVORITE
Name

Re USA

07.06.2019 14:15

Sjeti se svojih rijeci kad bude zatvorena rafinerija a dug od 2 milijarde padne na ledja tvoje porodice. Samo glavom kroz zid Srbine.

Name

Dijana

07.06.2019 11:47

Nas i Rusa trista miliona

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

07.06.2019 12:18

Jel ima jos kome da nije jasno koga i sta zastupa Rusija. Lopove , bezakonje i nered.

ODGOVORITE
Name

izraelac

07.06.2019 12:32

Rusi su presmješni... oni se furaju još na staljinistički komunizam... totalno prave Černobil od svake situacije... hahhahahaa koliko neozbiljni likovi, samo znaju za surovost i ratovanje...u tom su dobri

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

07.06.2019 12:33

Poštovani ...ambasadore Ruske Federacije,Ivancov ! Cijeneći i poštujući svu Vašu brigu za stanje u BiH i Republici Srpskoj, a u namjeri da doprinesete poštovanju zakona, očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, razumnom razvoju ove napaćene zemlje i njenog naroda, ...još jedno , iskreno, analizirajte i odbacite sve predrasude i " unaprijed formiran " stav da nije dok se "ne kaže iz Moskve"... imajte na umu da će te svojim stavom , koji na prvu ne uvažava činjenice, učiniti da i ovo ljubavi što postoji prema Ruskom narodu ...naprosto nestane. Činjenice kojih smo svi svjesni , a koje ne želite da vidite,reagujete ili sprečite, su proizvele potpun kolaps naftne industrije u RS , a time i njene privrede, života njenih građana , a investicije koje ste "obećavali " su na minimalnom nivou ...uzmimo samo činjenice oko izvoza voća , mesa i ostalih proizvoda u Rusiju, vašu i našu bratsku , zemlju...toliko su usložnjene da je sve ono što smo od vas očekivali , palo u vodu...bratski ste nam samo jer ste pravoslavni, ali sve drugo je gore nego sa USA i stoga bar budite toliko pošteni i uviđavni i ne zaustavite proces kojim je potrebno da se , kao prvi korak , lopovi iz pravosuđa sklone,kazne i zabrani im se bilo kakav javni rad, a zatim političar koji kradu šleperima, misleći isključivo i jedino na sebe i svoje porodice, kumove i bratiju koja im čuvaju leđa... Znamo da ste jako dobro informisani o svim događajima u javnom životu i ko vas o tome informiše, ali i zbog " bratske ,pravoslavne ljubavi"....budite čovjek i bar jednom,jasno i odlučno očitajte bukvicu onima s kojima se srećete i slikate , da kao nešto radite i kao da ste pijani svojom pojavom izluđujete i iskrivljujete sliku koju Srpski narod ima prema Braći Rusima ! S poštovanjem , živjela Republika Srpska i pošteni bratski Ruski NAROD!

ODGOVORITE
Name

re

07.06.2019 19:14

A Neda namještaj...čiji su to Rusi....ili ste svi lopovi,došli da nam "pomognete.."

Name

re

08.06.2019 09:11

Nefa.....

Name

A druge

07.06.2019 20:36

Gdje su ambasade Austrije, Italije, Francuske, Češke, Slovačke

ODGOVORITE
Name

Direkt

07.06.2019 23:20

Ne smije, ali opet bude, jer zakoni ove zemlje pogoduju kriminalcima.

ODGOVORITE