Тегелтија тражи заштиту од Инцка

Повод за ово моје отворено писмо је јучерашње саопштење Високог представника за БиХ господина Валентина Инцка, које се односи директно на мене и поступак у којем учествујем као туżена страна по подигнутој дисциплинској тужби Канцеларије дисциплинског тужиоца, навео је предсједник Високог судског и тужилачког вијећа Милан Тегелтија, један од актера афере "Поткивање".  

Босна и Херцеговина 07.06.2019 | 10:46
Тегелтија тражи заштиту од Инцка
Његово писмо амбасадорима земаља чланица ПИК-а, које је објавио Н1, преносимо у цијелости:

"Немам намјеру говорити о самом случају, сем истаћи да је првостепеном одлуком дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ, тужба против мене одбачена у процедури прописаној Законом о ВСТС-у БиХ.

Принуђен сам да Вам се обратим овим отвореним писмом у циљу зашитите мојих права загарантованих Европском конвенцијом о заштити људских права и основних слобода и универзалном декларацијом о људским правима Уједињених нација, које предвиђају право на непристрасан суд и фер и правичан поступак.

Суштинско угроżавање мојих горе наведених права посматрано кроз генерални контекст принципа владавине права, проузроковала је нажалост, јучерашња изјава Високог представника за БИХ, господина Валентина Инзка којом је прекорачио свој мандат и овлаштења која има сходно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима, као и додатним документима.

Прије него што елаборирам ову моју тврдњу, дозволите ми да нагласим да сам одмах по сазнању за дисциплинску туżбу, узео годишњи одмор те препустио вођење институције двјема потпредсједницама како не бих учествовао у раду ВСТС-а БиХ док се ВСТС БиХ кроз одговарајући поступак не изјасни о дисциплинској тужби.

Аргументе који су, по мом мишљењу, релевантни за одлучивање, сам изнио јавно јер нисам имао прилику другачије, очекујући да дисциплинска комисија размотри цјелокупан случај у свим његовим аспектима како аргументе тужиоца тако и аргументе тужене стране, а што је природно и својствено контрадикторном поступку без којег нема правичног суђења.

Моји су аргументи од суштинског значаја за саму одлуку, јер се баве статусним питањима који су кључни за разумјевање и оцјену читавог догађаја, мог учешћа у њему и доношење одлуке.

Првостепена комсија ВСТС-а БиХ је доносећи одлуку заузела по истом питању став и донијела одлуку о одбацивању дисциплинске тужбе.

Рок за подношење жалбе траје а стране у поступку треба да оцјене да ли прихватају став и аргументацију првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ те се евентуално одлуче за подношење żалбе.

Јуче, дана 6. јуна 2019. године господин Валентин Инцко је издао саопштење поводом првостепене одлуке дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ те својим изјавама истовремено сугерисао:

1. Канцеларији дисциплинског тужиоца да поднесе жалбу на одлуку првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ.

2. Цијенио ваљаност правног тумачења дисциплинске одлуке првостепене дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ у конкретном случају.

3. Сугерисао другостепеној дисциплинској комисији да у евентуалном другостепеном поступку по евентуалној жалби донесе другачију одлуку у конкретном случају.

С обзиром на ауторитет Високог представника у БиХ и његову улогу у правном систему, те овлашења која има, јасно је да овакве сугестије (које излазе изван мандата Високог представника за БиХ) могу значајно утицати на дисциплински поступак, процес одлучивања и саму одлуку у предмету у којем сам ја један од учесника као тужена страна.

На овај начин господин Инзко је угрозио моје право на фер и непристрасан поступак и фер и непристрасно тумачење закона од стране независног и непристрасног органа који га примјењује у конкретној ситуацији која се односи на мене.

Подсјећам да дисциплински поступак према ставу Европског суда за људска права у Стразбуру има карактер суђења и да њега мора водити непристрасан трибунал (у овом случају дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ), који мора слободно тумачити законе без било каквих интервенција и притисака било које друге власти.

Високи представник за БиХ је коначни тумач Дејтонског мировног споразума, али ни по Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима ни према додатним документима из Бона, ниије овлаштен уплитати се у текуће поступке пред надлежним судовима и трибуналима у БиХ, што подразумјева и дисциплинске комисије ВСТС-а БиХ.

Скрећући Вам на овај начин паżњу на ову ситуацију која угроżава не само моја права, него и концепт владавине права у БиХ, замолио бих Вас да ово питање расправите на сједници Вијећа за имплементацију мира, те да уколико нађете довољно основа и потебе, о овом проблему извјестите и Савјет Безбједности Уједињених нација", навео је Милан Тегелтија, предсједник ВСТВ-а БиХ.

Шта је саопштила Канцеларија високог представника

Високи представник је изненађен одлуком дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета која је одбила примјену одредаба закона о ВСТС-у на једног члана тог Савјета. Ова одлука пружа у пракси некажњивост свим члановима ВСТС-а, поручили су јуче из ОХР-а.

Из Канцеларије Високог представника у Босни и Херцеговини је наведено да је "таква ситуација неприхватљива", тим прије што закон предвиђа суспендовање члана Савјета, уколико је тај члан суспендован као судија, а чак предвиђа и посебно рјешење за предсједника Савјета.

- Судије и тужиоци који су именовани у Савјет представљају судску и тужилачку струку. Они су чланови Савјета управо зато што су судије или тужиоци и зато им се просуђује према стандардима прописанима законом о ВСТС-у.

Високи представник апелује на ВСТС да предузме потребне кораке како би исправило ову ситуацију и поново изградило повјерење јавности у ову круцијалну институцију.

Он је такође позвао надлежне власти да наставе са ревизијом закона како би се осигурало да ВСТС у будућности може радити као независна и стручна институција, саопштено је у ОХР-у.

(БН)

Коментари / 68

Оставите коментар
Name

007

07.06.2019 10:50

Следеци потез високог преставника су БОНСКА ОВЛАСТЕЊА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЛТЕР

07.06.2019 11:11

Што се више вади све дубље тоне!Признај Миланче и душу спаси.Лакше ће ти бити!

Name

Да

07.06.2019 11:11

И са стоком се тако и мора. Кад нисмо нормалан народ и сами не рјесавамо на улици ствари, треба нам неко са стране да ради за нас. И нек поскида све. Све говна.

Name

Директ

07.06.2019 11:22

Нема ОХР висе петљу за то, али било би добро да дјелује према Тегелтији, Додику и Лукацу.

Name

Питање за. г. Тегелтију:

07.06.2019 11:23

Засто сте Ви г. Тегелтија ослободили претрага осумњицене за уцесце у убистви Драгицевиц-а, а оне који су давали лазне исказе о слуцају (појединци из МУП-а) ослободили сваке одговорности? Засто Ви не радите посао за који сте плацени и када цете одговарати за "пропусте" у раду, а и за корупцију у правосудју?

Name

Психолог

07.06.2019 11:24

Немојте сви на милана зар није кривда уз симболицну накнаду пребацена на тог пандзу а ако има дусу могао би наплатити и за дусевну бол

Name

БОЗЕ ПРАВДЕ 007

07.06.2019 11:25

Т би било и нормално јер послије свега Миле је требао да поднесе оставку У БИХ врхуски нема моралних ликова све голи цобан Без скрупула отимају новац од стада

Name

Прво обавезе па онда права!!

07.06.2019 11:26

Тегелтија, засто протјерујете људе који хоце правду за своје убијено дијете? Засто тузиластво не објави групи ПзД стање у обради слуцаја Драгицевиц? Засто нема транспарентности, који су то људи из власти умјесани у слуцај?

Name

Дејан

07.06.2019 11:27

Ма ста се убједјујете с тим Тегелтијом,ухапсите га идмах.Ко је он?Ста је он умислио да је???Хапси криминалца и заститника свих кроминалаца у БиХ.

Name

МК

07.06.2019 12:31

МА ОДАКЛЕ МУ ОБРАЗ ВИСЕ СРАМОТА ЈЕДНА ПА ОНИ СА СВОЈИМ НЕРАДОМ ИЛИ РАДОМ ПОТКИВАЊА КРСЕ СВА ЉУДСКА ПРАВА ОВОГ НАРОДА ЈЕР НЕРАДЕ У ИНТЕРЕСУ НАРОДА ВЕЦ НА СВОМ ЛИЦНОМ БОГАЦЕЊУ.НАРОД ТРЕБА ТАКВУ ТУЗБУ ДА ПОСАЉЕ А НЕ ВИ ПОТКИВАЦИ.

Name

ре

07.06.2019 12:52

СУТРА ОКУПЉАЊЕ И ПОТКИВАЊЕ КОЊА ИСПРЕД ВСТВ-а

Name

Михајло

07.06.2019 13:00

Ви лопови имате право на све, а ми обицни смртници ни право на зивот. Фуј.

Name

Блука

07.06.2019 23:10

дувај и ти и тај сто га спомињес

Name

Е ДА

07.06.2019 10:51

СТА ТИ ЈЕ СИЛА..И ВЛАСТ..АЛ МЕ ЦУДИ КОЈЕ ОРАХЕ У ДЗЕПУ ИМА ИНЦКО ПА ИХ НЕ ПОСКИДА У СЕКУНДИ..ИМА БОНСКА ОВЛАСТЕЊА..СТА СЕ КУРЦИ ОВАЈ ЦЕЛАВИ ПИЦОПЈЕВАЦ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2019 11:50

а ти мрцино би нешто на силу па прошла су та времена суго

Name

Ре

07.06.2019 12:01

Истој Централи припадају, направиће фарсу од свега, њима ништа неће да фали, а нама по старом!

Name

...РЕ

07.06.2019 12:10

ПА ОВО САД ВЕЋ ПОСТАЈЕ ШПАНСКА СЕРИЈА!УМЈЕСТО ДА КАО СВУГДЈЕ У СВИЈЕТУ ЧОВЈЕК ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ ОН ЈОШ ТРАЖИ ЗАШТИТУ!СМЈЕЊУЈ ГА ОДМАХ!

Name

Логика

07.06.2019 10:52

Па зар Ти Милане ниси на одмору?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав одмор

07.06.2019 11:44

Од цега да одмара..од нерада и лова у мутном

Name

право

07.06.2019 15:24

Суштина је да се ово развлачи до годишњих одмора...а онда...пуј пике... Ако је по закону, да буде дисциплински орган непристрасан, онда се мора формирати други, а не онај које је бирао потковани,,,тако би било да има права. И то од лица, која нису у вств.

Name

НАРОД

07.06.2019 10:55

А ГДЈЕ СМО МИ - КО ЋЕ НАС ЗАШТИТИТИ ОД ВАС !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рум плоцица

07.06.2019 18:38

Нас це застити опозиција изјавама колико су забринути. Сам се стити пријатељу. Нема друге.

Name

Саднабарев

07.06.2019 10:55

Ој Миланче дат' питам,да ли Давид и његови родитељи имају право на објективан и непристрасан поступак од струке коју ти предводиш???

ОДГОВОРИТЕ
Name

тртмрт

07.06.2019 10:56

кад будес у затвору и вратио сто си незаконито добио у новцу онда је правда задовољена. моја породица је дуго година у правосудју била у правој дрзави. знам ста прицам. ссад те фрка...јбг..требао си пазити поз из ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

07.06.2019 11:00

Правдај се жени, јавности не мораш сви знају праву истину...а и она би ти рекла ћути Милане молим те зајебао си ствар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

07.06.2019 11:03

Ја мислио овај на Г.О.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПзТ

07.06.2019 11:09

Овај Тегелтија као тјера сада некакву правду? Какав лицемјер и дрски криминалциц! Инцко треба да га смјени одмах, по хитном поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муцавац

07.06.2019 11:14

Фер? Каква је то ријеч? Један судија да се тако изражава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОТКУЈ МЕ ЦАРЕ

07.06.2019 11:19

Поштен си Милане јабуко са гране ко свака длака на твојој ћели. У преводу ОБРАЗА НЕМАШ А ГУЗИЦИ СЕ НЕ БИЈИШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

прпа

07.06.2019 11:21

Манипулаторе један како те није срамота да се уопште јавиш, а камо ли да свима познате чињенице опструишеш и преметањем ријечи и термина тражиш излаза за своје криминалне послове. Уплитање је по теби што човјек покушава да ствар врати у колотечину како би се провно поступило, а и сам кажеш да је Инцко главни тумач Дејтонског мировног споразума. Па како онда главни тумач нема право да коментарише, блеферу један. Како исправно и по Закону радио тако ти Бог помогао. Тако здраво био. Ти, Јукићка и Тадићка сте рак рана овога друштва, погани једна. Све је покрадено и маса убитстава, а Ви и даље ниједан случај нисте открили ни пресудили и још и пљачкате и ви. мале су вам плате багро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саднабарев

07.06.2019 11:24

Ој Миланче дат' питам,да ли Давид и његови родитељи имају право на објективан и непристрасан поступак о8д струке коју ти предводиш???Има ли њих у поменутој повељи о људским правима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орхид

07.06.2019 11:26

Водеци цовјек званицно најкорумпиранијег правосудја у Европи трази заститу Високог представника. Добар виц, нема ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кос

07.06.2019 11:27

Правда за Милана ! Идемо до краја !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

07.06.2019 11:32

Још један од разлога да одеш....! Јер и ако "ниси" дио те приче, а ни једним поступком у форми оперативности и истинитости у решавању случајева из домена ваше надлежности ,ВСТВ, ниси довео његову оперативност....мислиш ли да је само вама плата важна,а резултати нула....! Истина,колико год болна била ,мора бити једна и иста за све....а не курвање и пресипање из "шупљег у празно" ,а управо то ви сви радите....а што да не кад су плате"машала"....зато морате отићи,правда ће доћи,кад тад,како тако,а вас бити неће у тој причи...!!.! Јер сте обична смећа историје ових народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.06.2019 11:32

Народ тражи заштиту од корумпираног Тегелтије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

07.06.2019 11:39

НАЈВЕЋИ КРИВАЦ ЈЕ УПРАВО ИНСКО И САМО ИНСКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

07.06.2019 11:42

Ма катастрофа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која

07.06.2019 11:42

спрдња . Ови се чак спрдају и са државом и западним демократијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Тегелтију

07.06.2019 11:51

Уби се мајмуне ,,,,немој срамотити породицу и дјецу да неко пруз прст у њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо Соколац

07.06.2019 11:54

Који сте ви олоси маме вам га васе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.06.2019 12:00

Како Тегелтију није срамота да се уопште оглашава! Треба смјенити цијели ВСТС на челу са овим Капом. Они су Цоса Ностра БиХ, и од њих све почиње. Очистити их и довести часне судије. Од тога почети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

07.06.2019 12:00

Смјенити све ,Милана,Рузицу,Горана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

07.06.2019 12:05

што се мене тиче ја би Тегелтију пустио некажњено ал да сам дадне оставку и својевољно потпише... реално ванпарнична нагодба због рушења угледа и скандала.. и здраво довиђења путуј игумане ђе год желиш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магнет

07.06.2019 14:27

Магарче нас са свих страна, са свих нивоа, праве нас лудим, пријете, угњетавају... Све је ово дио психолошког притиска да се поклопимо, или бјежимо вани, нема треће опције. Неће он никад дати оставку, зато трази да му високи помогне да остане, јер је као све монтажа на правди Бога. Овде је она, "Не вјерујте својим очима и ушима, вјерујте мени". Како нас потцјењују, ово је дно лицемјерства.

Name

У

07.06.2019 12:07

праву си најбоље цес бити застицен ако те инзко смијени обратио си се на праву адресу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум Владо

07.06.2019 12:09

Куме Мића, не секирај се пуно. Отјераћемо Инзка, ти остајеш. Не може нам нико ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум Мића куму Влади

07.06.2019 12:41

Кумашине, тражи ти себи другог кума, страа ме нешто...

Name

ЈОВАН Ц.

07.06.2019 13:48

Спавате ли мирно, куме Владо и куме Милане, па ако остане без функција па гдје цете онда, ни једна вас баба а камоли треба неце висе погледати

Name

Бане

07.06.2019 15:04

Шта ради кум у суду? Осим што узима плату

Name

НН

07.06.2019 12:16

па ови стране дипломате су иста багра ко и Тегелтија и остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

07.06.2019 12:16

како си такав мутав досао на такву функцију то је у старту био злоцин према правосудју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

07.06.2019 12:21

Ко ће чело заштитити нас обићне смртнике од вас бахатих по странчкој функцији постављених судаца и тужитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегелтија ,тачно по параграфу .................

07.06.2019 12:40

Тегетија је примјенио тачно законе и систем које је међународни фактор направио у БиХ.Они су створили правосудног монструма који уништава грађане БиХ!Зар би се појавио xx судија,xx тужилац ,xx ВСТС да му неко то није омогућио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

07.06.2019 13:29

Стоко једна без образа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

07.06.2019 14:04

Ови су се отели контроли ко распуштена дјеца тата додик вше нема контроле над њима ово је велика нада за обичне поштене грађане.

Name

СРБ ин

07.06.2019 13:54

Не подржавам Инцка , али бих га радо видио да потпише смјену овог никоговића , који је умислио да је недодирљив . Умјесто да је сам поднио оставку, он се бори а остали колеге га штите. Крајње је вријеме да и судије почну некоме одговарати. ПА нису свете краве, да кад их се год начепи и докаже , они се позивају на Суд и непоштивање судства. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глуматање

07.06.2019 17:38

Ни ја не подржавам Инцка. Ништа не ради за масне паре. Што не користи бонска овлашћења? Може га смаћи кад пожели, али неће.

Name

Бањалуцанин

07.06.2019 14:00

Хапсите мајмуна целавог он је одговоран и за паљење доказа у основном суду у Бања луци друзи се са највецим криминалцима смеце сеоско

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

07.06.2019 14:00

Тегелтија,Додик,Стевандиц,Лукац,Цвијановиц,Васиц,Косарац....воде РС у нестанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инсомнија

07.06.2019 14:58

Ухватила га несаница.Зло се надвило над лагодни зивот,пун лази и криминала.Стида немас,да имас не би се огласавао,али огласавас се,јер мозда висе нецес прикривати и скривати,палити доказе.Мртвој дјеци не дас њихову правду,ни свијеца им се не смије упалити,а твоја пију птиције млијеко.Са оним ко те ту поставио,сањацес хумке невине дјеце којq су побијена на правди Бога.Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

07.06.2019 15:10

После свих ових догађаја о ћели ја сам донио закључак следећи: да је негативан у свему овоме јесте, али и сви ови што сад ко бајаги тјерају некакву правду преко њега е они су још црњи од ћела 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е,Е

07.06.2019 18:01

Бас тако некако , сто хоцу реци од лопова има веци лопов ,и јос кад би стварно схватили да се не мозе избјеци записаном правили са којим долазимо на свијет, како радио тако цети се и вратити питање је само тренутка .

Name

Лука

07.06.2019 22:13

Фуј, Фуј, Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.06.2019 09:07

“Поткуј ме царе, знаш да их волим!”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тербуниа

08.06.2019 15:42

Подршка Тегелтији !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

08.06.2019 16:21

Овакви као Тегелтија су у Титово доба чували овце или били на Голом отоку. Сад нема мачке, па мишеви, попут Додика, Бакира и Човића коло воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инцко?

10.06.2019 09:54

"Врана врани оци не копа", казе стара народна. Инцко це га заститити, јер су исти. Зато се СВОМЕ и обраца.НА ИСТОМЕ СУ ЗАДАТКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЗАМ СЕ

10.06.2019 10:47

Панџо Панџо Бог зна шта уради овим финим и да се крије иза њега ЦРНИ ПАНЏО

ОДГОВОРИТЕ