Tegeltija traži zaštitu od Incka

Povod za ovo moje otvoreno pismo je jučerašnje saopštenje Visokog predstavnika za BiH gospodina Valentina Incka, koje se odnosi direktno na mene i postupak u kojem učestvujem kao tużena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca, naveo je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, jedan od aktera afere "Potkivanje".  

Bosna i Hercegovina 07.06.2019 | 10:46
Tegeltija traži zaštitu od Incka
Njegovo pismo ambasadorima zemalja članica PIK-a, koje je objavio N1, prenosimo u cijelosti:

"Nemam namjeru govoriti o samom slučaju, sem istaći da je prvostepenom odlukom disciplinske komisije VSTS-a BiH, tužba protiv mene odbačena u proceduri propisanoj Zakonom o VSTS-u BiH.

Prinuđen sam da Vam se obratim ovim otvorenim pismom u cilju zašitite mojih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak.

Suštinsko ugrożavanje mojih gore navedenih prava posmatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava, prouzrokovala je nažalost, jučerašnja izjava Visokog predstavnika za BIH, gospodina Valentina Inzka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.

Prije nego što elaboriram ovu moju tvrdnju, dozvolite mi da naglasim da sam odmah po saznanju za disciplinsku tużbu, uzeo godišnji odmor te prepustio vođenje institucije dvjema potpredsjednicama kako ne bih učestvovao u radu VSTS-a BiH dok se VSTS BiH kroz odgovarajući postupak ne izjasni o disciplinskoj tužbi.

Argumente koji su, po mom mišljenju, relevantni za odlučivanje, sam iznio javno jer nisam imao priliku drugačije, očekujući da disciplinska komisija razmotri cjelokupan slučaj u svim njegovim aspektima kako argumente tužioca tako i argumente tužene strane, a što je prirodno i svojstveno kontradiktornom postupku bez kojeg nema pravičnog suđenja.

Moji su argumenti od suštinskog značaja za samu odluku, jer se bave statusnim pitanjima koji su ključni za razumjevanje i ocjenu čitavog događaja, mog učešća u njemu i donošenje odluke.

Prvostepena komsija VSTS-a BiH je donoseći odluku zauzela po istom pitanju stav i donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe.

Rok za podnošenje žalbe traje a strane u postupku treba da ocjene da li prihvataju stav i argumentaciju prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH te se eventualno odluče za podnošenje żalbe.

Juče, dana 6. juna 2019. godine gospodin Valentin Incko je izdao saopštenje povodom prvostepene odluke disciplinske komisije VSTS-a BiH te svojim izjavama istovremeno sugerisao:

1. Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH.

2. Cijenio valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH u konkretnom slučaju.

3. Sugerisao drugostepenoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostepenom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku u konkretnom slučaju.

S obzirom na autoritet Visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlašenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH) mogu značajno uticati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana.

Na ovaj način gospodin Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene.

Podsjećam da disciplinski postupak prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ima karakter suđenja i da njega mora voditi nepristrasan tribunal (u ovom slučaju disciplinska komisija VSTS-a BiH), koji mora slobodno tumačiti zakone bez bilo kakvih intervencija i pritisaka bilo koje druge vlasti.

Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, niije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumjeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH.

Skrećući Vam na ovaj način pażnju na ovu situaciju koja ugrożava ne samo moja prava, nego i koncept vladavine prava u BiH, zamolio bih Vas da ovo pitanje raspravite na sjednici Vijeća za implementaciju mira, te da ukoliko nađete dovoljno osnova i potebe, o ovom problemu izvjestite i Savjet Bezbjednosti Ujedinjenih nacija", naveo je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH.

Šta je saopštila Kancelarija visokog predstavnika

Visoki predstavnik je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koja je odbila primjenu odredaba zakona o VSTS-u na jednog člana tog Savjeta. Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima VSTS-a, poručili su juče iz OHR-a.

Iz Kancelarije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je navedeno da je "takva situacija neprihvatljiva", tim prije što zakon predviđa suspendovanje člana Savjeta, ukoliko je taj član suspendovan kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Savjeta.

- Sudije i tužioci koji su imenovani u Savjet predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Savjeta upravo zato što su sudije ili tužioci i zato im se prosuđuje prema standardima propisanima zakonom o VSTS-u.

Visoki predstavnik apeluje na VSTS da preduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju.

On je takođe pozvao nadležne vlasti da nastave sa revizijom zakona kako bi se osiguralo da VSTS u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija, saopšteno je u OHR-u.

(BN)

Komentari / 68

Ostavite komentar
Name

007

07.06.2019 08:50

Sledeci potez visokog prestavnika su BONSKA OVLASTENJA.....

ODGOVORITE
Name

VALTER

07.06.2019 09:11

Što se više vadi sve dublje tone!Priznaj Milanče i dušu spasi.Lakše će ti biti!

Name

Da

07.06.2019 09:11

I sa stokom se tako i mora. Kad nismo normalan narod i sami ne rjesavamo na ulici stvari, treba nam neko sa strane da radi za nas. I nek poskida sve. Sve govna.

Name

Direkt

07.06.2019 09:22

Nema OHR vise petlju za to, ali bilo bi dobro da djeluje prema Tegeltiji, Dodiku i Lukacu.

Name

Pitanje za. g. Tegeltiju:

07.06.2019 09:23

Zasto ste Vi g. Tegeltija oslobodili pretraga osumnjicene za ucesce u ubistvi Dragicevic-a, a one koji su davali lazne iskaze o slucaju (pojedinci iz MUP-a) oslobodili svake odgovornosti? Zasto Vi ne radite posao za koji ste placeni i kada cete odgovarati za "propuste" u radu, a i za korupciju u pravosudju?

Name

Psiholog

07.06.2019 09:24

Nemojte svi na milana zar nije krivda uz simbolicnu naknadu prebacena na tog pandzu a ako ima dusu mogao bi naplatiti i za dusevnu bol

Name

BOZE PRAVDE 007

07.06.2019 09:25

T bi bilo i normalno jer poslije svega Mile je trebao da podnese ostavku U BIH vrhuski nema moralnih likova sve goli coban Bez skrupula otimaju novac od stada

Name

Prvo obaveze pa onda prava!!

07.06.2019 09:26

Tegeltija, zasto protjerujete ljude koji hoce pravdu za svoje ubijeno dijete? Zasto tuzilastvo ne objavi grupi PzD stanje u obradi slucaja Dragicevic? Zasto nema transparentnosti, koji su to ljudi iz vlasti umjesani u slucaj?

Name

Dejan

07.06.2019 09:27

Ma sta se ubjedjujete s tim Tegeltijom,uhapsite ga idmah.Ko je on?Sta je on umislio da je???Hapsi kriminalca i zastitnika svih krominalaca u BiH.

Name

MK

07.06.2019 10:31

MA ODAKLE MU OBRAZ VISE SRAMOTA JEDNA PA ONI SA SVOJIM NERADOM ILI RADOM POTKIVANJA KRSE SVA LJUDSKA PRAVA OVOG NARODA JER NERADE U INTERESU NARODA VEC NA SVOM LICNOM BOGACENJU.NAROD TREBA TAKVU TUZBU DA POSALJE A NE VI POTKIVACI.

Name

re

07.06.2019 10:52

SUTRA OKUPLJANJE I POTKIVANJE KONJA ISPRED VSTV-a

Name

Mihajlo

07.06.2019 11:00

Vi lopovi imate pravo na sve, a mi obicni smrtnici ni pravo na zivot. Fuj.

Name

Bluka

07.06.2019 21:10

duvaj i ti i taj sto ga spominjes

Name

E DA

07.06.2019 08:51

STA TI JE SILA..I VLAST..AL ME CUDI KOJE ORAHE U DZEPU IMA INCKO PA IH NE POSKIDA U SEKUNDI..IMA BONSKA OVLASTENJA..STA SE KURCI OVAJ CELAVI PICOPJEVAC..

ODGOVORITE
Name

re

07.06.2019 09:50

a ti mrcino bi nešto na silu pa prošla su ta vremena sugo

Name

Re

07.06.2019 10:01

Istoj Centrali pripadaju, napraviće farsu od svega, njima ništa neće da fali, a nama po starom!

Name

...RE

07.06.2019 10:10

PA OVO SAD VEĆ POSTAJE ŠPANSKA SERIJA!UMJESTO DA KAO SVUGDJE U SVIJETU ČOVJEK PODNESE OSTAVKU ON JOŠ TRAŽI ZAŠTITU!SMJENJUJ GA ODMAH!

Name

Logika

07.06.2019 08:52

Pa zar Ti Milane nisi na odmoru?

ODGOVORITE
Name

Kakav odmor

07.06.2019 09:44

Od cega da odmara..od nerada i lova u mutnom

Name

pravo

07.06.2019 13:24

Suština je da se ovo razvlači do godišnjih odmora...a onda...puj pike... Ako je po zakonu, da bude disciplinski organ nepristrasan, onda se mora formirati drugi, a ne onaj koje je birao potkovani,,,tako bi bilo da ima prava. I to od lica, koja nisu u vstv.

Name

NAROD

07.06.2019 08:55

A GDJE SMO MI - KO ĆE NAS ZAŠTITITI OD VAS !

ODGOVORITE
Name

Rum plocica

07.06.2019 16:38

Nas ce zastiti opozicija izjavama koliko su zabrinuti. Sam se stiti prijatelju. Nema druge.

Name

Sadnabarev

07.06.2019 08:55

Oj Milanče dat' pitam,da li David i njegovi roditelji imaju pravo na objektivan i nepristrasan postupak od struke koju ti predvodiš???

ODGOVORITE
Name

trtmrt

07.06.2019 08:56

kad budes u zatvoru i vratio sto si nezakonito dobio u novcu onda je pravda zadovoljena. moja porodica je dugo godina u pravosudju bila u pravoj drzavi. znam sta pricam. ssad te frka...jbg..trebao si paziti poz iz EU

ODGOVORITE
Name

Vuk

07.06.2019 09:00

Pravdaj se ženi, javnosti ne moraš svi znaju pravu istinu...a i ona bi ti rekla ćuti Milane molim te zajebao si stvar...

ODGOVORITE
Name

Trt

07.06.2019 09:03

Ja mislio ovaj na G.O.

ODGOVORITE
Name

PzT

07.06.2019 09:09

Ovaj Tegeltija kao tjera sada nekakvu pravdu? Kakav licemjer i drski kriminalcic! Incko treba da ga smjeni odmah, po hitnom postupku.

ODGOVORITE
Name

Mucavac

07.06.2019 09:14

Fer? Kakva je to riječ? Jedan sudija da se tako izražava?

ODGOVORITE
Name

POTKUJ ME CARE

07.06.2019 09:19

Pošten si Milane jabuko sa grane ko svaka dlaka na tvojoj ćeli. U prevodu OBRAZA NEMAŠ A GUZICI SE NE BIJIŠ

ODGOVORITE
Name

prpa

07.06.2019 09:21

Manipulatore jedan kako te nije sramota da se uopšte javiš, a kamo li da svima poznate činjenice opstruišeš i premetanjem riječi i termina tražiš izlaza za svoje kriminalne poslove. Uplitanje je po tebi što čovjek pokušava da stvar vrati u kolotečinu kako bi se provno postupilo, a i sam kažeš da je Incko glavni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pa kako onda glavni tumač nema pravo da komentariše, bleferu jedan. Kako ispravno i po Zakonu radio tako ti Bog pomogao. Tako zdravo bio. Ti, Jukićka i Tadićka ste rak rana ovoga društva, pogani jedna. Sve je pokradeno i masa ubitstava, a Vi i dalje nijedan slučaj niste otkrili ni presudili i još i pljačkate i vi. male su vam plate bagro.

ODGOVORITE
Name

Sadnabarev

07.06.2019 09:24

Oj Milanče dat' pitam,da li David i njegovi roditelji imaju pravo na objektivan i nepristrasan postupak o8d struke koju ti predvodiš???Ima li njih u pomenutoj povelji o ljudskim pravima?

ODGOVORITE
Name

Orhid

07.06.2019 09:26

Vodeci covjek zvanicno najkorumpiranijeg pravosudja u Evropi trazi zastitu Visokog predstavnika. Dobar vic, nema sta.

ODGOVORITE
Name

Kos

07.06.2019 09:27

Pravda za Milana ! Idemo do kraja !

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

07.06.2019 09:32

Još jedan od razloga da odeš....! Jer i ako "nisi" dio te priče, a ni jednim postupkom u formi operativnosti i istinitosti u rešavanju slučajeva iz domena vaše nadležnosti ,VSTV, nisi doveo njegovu operativnost....misliš li da je samo vama plata važna,a rezultati nula....! Istina,koliko god bolna bila ,mora biti jedna i ista za sve....a ne kurvanje i presipanje iz "šupljeg u prazno" ,a upravo to vi svi radite....a što da ne kad su plate"mašala"....zato morate otići,pravda će doći,kad tad,kako tako,a vas biti neće u toj priči...!!.! Jer ste obična smeća istorije ovih naroda!

ODGOVORITE
Name

Boki

07.06.2019 09:32

Narod traži zaštitu od korumpiranog Tegeltije.

ODGOVORITE
Name

MARKO

07.06.2019 09:39

NAJVEĆI KRIVAC JE UPRAVO INSKO I SAMO INSKO

ODGOVORITE
Name

Znaj

07.06.2019 09:42

Ma katastrofa!!!

ODGOVORITE
Name

Koja

07.06.2019 09:42

sprdnja . Ovi se čak sprdaju i sa državom i zapadnim demokratijama.

ODGOVORITE
Name

Za Tegeltiju

07.06.2019 09:51

Ubi se majmune ,,,,nemoj sramotiti porodicu i djecu da neko pruz prst u njih

ODGOVORITE
Name

Mico Sokolac

07.06.2019 09:54

Koji ste vi olosi mame vam ga vase..

ODGOVORITE
Name

BL

07.06.2019 10:00

Kako Tegeltiju nije sramota da se uopšte oglašava! Treba smjeniti cijeli VSTS na čelu sa ovim Kapom. Oni su Cosa Nostra BiH, i od njih sve počinje. Očistiti ih i dovesti časne sudije. Od toga početi!

ODGOVORITE
Name

guz

07.06.2019 10:00

Smjeniti sve ,Milana,Ruzicu,Gorana...

ODGOVORITE
Name

izraelac

07.06.2019 10:05

što se mene tiče ja bi Tegeltiju pustio nekažnjeno al da sam dadne ostavku i svojevoljno potpiše... realno vanparnična nagodba zbog rušenja ugleda i skandala.. i zdravo doviđenja putuj igumane đe god želiš...

ODGOVORITE
Name

Magnet

07.06.2019 12:27

Magarče nas sa svih strana, sa svih nivoa, prave nas ludim, prijete, ugnjetavaju... Sve je ovo dio psihološkog pritiska da se poklopimo, ili bježimo vani, nema treće opcije. Neće on nikad dati ostavku, zato trazi da mu visoki pomogne da ostane, jer je kao sve montaža na pravdi Boga. Ovde je ona, "Ne vjerujte svojim očima i ušima, vjerujte meni". Kako nas potcjenjuju, ovo je dno licemjerstva.

Name

U

07.06.2019 10:07

pravu si najbolje ces biti zasticen ako te inzko smijeni obratio si se na pravu adresu.

ODGOVORITE
Name

Kum Vlado

07.06.2019 10:09

Kume Mića, ne sekiraj se puno. Otjeraćemo Inzka, ti ostaješ. Ne može nam niko ništa!

ODGOVORITE
Name

Kum Mića kumu Vladi

07.06.2019 10:41

Kumašine, traži ti sebi drugog kuma, straa me nešto...

Name

JOVAN C.

07.06.2019 11:48

Spavate li mirno, kume Vlado i kume Milane, pa ako ostane bez funkcija pa gdje cete onda, ni jedna vas baba a kamoli treba nece vise pogledati

Name

Bane

07.06.2019 13:04

Šta radi kum u sudu? Osim što uzima platu

Name

NN

07.06.2019 10:16

pa ovi strane diplomate su ista bagra ko i Tegeltija i ostali

ODGOVORITE
Name

neznam

07.06.2019 10:16

kako si takav mutav dosao na takvu funkciju to je u startu bio zlocin prema pravosudju.

ODGOVORITE
Name

Mitar

07.06.2019 10:21

Ko će čelo zaštititi nas obićne smrtnike od vas bahatih po strančkoj funkciji postavljenih sudaca i tužitelja.

ODGOVORITE
Name

Tegeltija ,tačno po paragrafu .................

07.06.2019 10:40

Tegetija je primjenio tačno zakone i sistem koje je međunarodni faktor napravio u BiH.Oni su stvorili pravosudnog monstruma koji uništava građane BiH!Zar bi se pojavio xx sudija,xx tužilac ,xx VSTS da mu neko to nije omogućio.

ODGOVORITE
Name

M

07.06.2019 11:29

Stoko jedna bez obraza

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

07.06.2019 12:04

Ovi su se oteli kontroli ko raspuštena djeca tata dodik vše nema kontrole nad njima ovo je velika nada za obične poštene građane.

Name

SRB in

07.06.2019 11:54

Ne podržavam Incka , ali bih ga rado vidio da potpiše smjenu ovog nikogovića , koji je umislio da je nedodirljiv . Umjesto da je sam podnio ostavku, on se bori a ostali kolege ga štite. Krajnje je vrijeme da i sudije počnu nekome odgovarati. PA nisu svete krave, da kad ih se god načepi i dokaže , oni se pozivaju na Sud i nepoštivanje sudstva. Fuj

ODGOVORITE
Name

Glumatanje

07.06.2019 15:38

Ni ja ne podržavam Incka. Ništa ne radi za masne pare. Što ne koristi bonska ovlašćenja? Može ga smaći kad poželi, ali neće.

Name

Banjalucanin

07.06.2019 12:00

Hapsite majmuna celavog on je odgovoran i za paljenje dokaza u osnovnom sudu u Banja luci druzi se sa najvecim kriminalcima smece seosko

ODGOVORITE
Name

guz

07.06.2019 12:00

Tegeltija,Dodik,Stevandic,Lukac,Cvijanovic,Vasic,Kosarac....vode RS u nestanak.

ODGOVORITE
Name

Insomnija

07.06.2019 12:58

Uhvatila ga nesanica.Zlo se nadvilo nad lagodni zivot,pun lazi i kriminala.Stida nemas,da imas ne bi se oglasavao,ali oglasavas se,jer mozda vise neces prikrivati i skrivati,paliti dokaze.Mrtvoj djeci ne das njihovu pravdu,ni svijeca im se ne smije upaliti,a tvoja piju pticije mlijeko.Sa onim ko te tu postavio,sanjaces humke nevine djece kojq su pobijena na pravdi Boga.Amin.

ODGOVORITE
Name

Е

07.06.2019 13:10

После свих ових догађаја о ћели ја сам донио закључак следећи: да је негативан у свему овоме јесте, али и сви ови што сад ко бајаги тјерају некакву правду преко њега е они су још црњи од ћела 100%.

ODGOVORITE
Name

E,E

07.06.2019 16:01

Bas tako nekako , sto hocu reci od lopova ima veci lopov ,i jos kad bi stvarno shvatili da se ne moze izbjeci zapisanom pravili sa kojim dolazimo na svijet, kako radio tako ceti se i vratiti pitanje je samo trenutka .

Name

Luka

07.06.2019 20:13

Fuj, Fuj, Fuj

ODGOVORITE
Name

BL

08.06.2019 07:07

“Potkuj me care, znaš da ih volim!”

ODGOVORITE
Name

Terbunia

08.06.2019 13:42

Podrška Tegeltiji !

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

08.06.2019 14:21

Ovakvi kao Tegeltija su u Titovo doba čuvali ovce ili bili na Golom otoku. Sad nema mačke, pa miševi, poput Dodika, Bakira i Čovića kolo vode.

ODGOVORITE
Name

Incko?

10.06.2019 07:54

"Vrana vrani oci ne kopa", kaze stara narodna. Incko ce ga zastititi, jer su isti. Zato se SVOME i obraca.NA ISTOME SU ZADATKU.

ODGOVORITE
Name

ZEZAM SE

10.06.2019 08:47

Pandžo Pandžo Bog zna šta uradi ovim finim i da se krije iza njega CRNI PANDŽO

ODGOVORITE