Париска револуција, спреман пројекат „ПСЖ 2.0“!

Враћа се Леонардо! Први циљ је Де Лихт, па рехабилитација везног реда! Све под директивом Насера ал Келаифија лично!

Фудбал 06.06.2019 | 23:46
Париска револуција, спреман пројекат „ПСЖ 2.0“!
Сан навијача Пари Сен Жермена се остварио, Леонардо се враћа на место успеха и спреман је да организује нову револуцију на Парку принчева!

Готово ниоткуда италијански трансфер гуру Ђанлука ди Марцио лансирао је сензационалну вест о Леонардовом повратку у Париз шест година после нимало пријатног растанка с клубом, у моменту када је служио тринаестомесечну суспензију због тога што је одгурнуо судију на мечу против Валенсијана! 

Све се досад радило у строгој тајности, под директивом првог човека Светаца Насера ал Келаифија. Ипак, најзаслужнији за то што се Бразилац враћа у срце Француске је власник Пари сен Жермена, шеик Тамим бин Хамад ал Тани, са којим је Леонардо био врло близак током његовог првог мандата на месту спортског директора. Он је инсистирао на томе да се уради све како би се Леонардо одлучио за ПСЖ, пре свих осталих. И, то му је успело!

Сада више нема ни трунке дилеме, своје дане у клубу одбројао је Антеро Енрике и тако плаћа данак катастрофално одрађеном прелазном року на зиму, када је испустио практично завршен трансфер Френкија де Јонга – потписао за Барселону – и што Томасу Тухелу није успео да обезбеди ниједно жељено појачање у везном реду, већ му је на крају довео Ленарда Паредеса за преко 40.000.000 евра, а Аргентинац се убрзо показао као велики промашај... Осим тога, ушао је у отворени сукоб с клупском легендом Тијагом Мотом, тренутно запосленим као тренер омладинске селекције ПСЖ, због интервјуа који је бивши капитен дао без његове дозволе. У овом тренутку ПСЖ ради све да што безболније раскине уговор са Португалцем, који сигурно неће остати на тренутној позицији.

Како јавља можда и најпоузданији француски извор, радио Монте Карло, посао ће и званично бити објављен почетком наредне седмице, док се утаначе сви детаљи сарадње. Леонарду ће највероватније бити додељена улога спортског, а можда чак и генералног директора Пари Сен Жермена и то је једна од „ситница“ на којим се тренутно ради. Леонардова свита одржала је низ састанака недуго пошто је раскинута сарадња с Миланом и како се може чути, само се чека зелено светло да се заврши овај трансфер. Клупски челници га у Паризу чекају за викенд, када ће све бити и завршено.

Некадашњи бразилски репрезентативац, који се боље снашао у директорској фотељи него у тренерској улози, један је до родоначелника велике револуције по доласку мултимилијардерске компаније QСИ на чело клуба у лето 2011. године. Захваљујући њему ПСЖ је успео да направи праву експлозију на фудбалском тржишту и доведе низ великих појачања. Прво је био Хавијер Пасторе, тада плаћен 42.000.000 евра Палерму, а шест месеци касније на Парк принчева дошао је тандем Тијаго Мота – Максвел! Прва велика суперзвезда новог Пари Сен Жермена био је Златан Ибрахимовић, који је у Париз стигао лета 2012. године за 24.000.000 евра. У пакету с њим дошао је и данашњи капитен Светаца Тијаго Силва, за тада огромних 42.000.000 евра.

С Ибрахимовићем и Силвом Пари Сен Жермен отпочео је прву велику револуцију, а у клубу су дошли касније и Марко Верати, Лукас Моура, Езекијел Лавеци, Дејвид Бекам... И Леонардо је у сваком од тих послова оставио лични печат, а поготово у довођењу Маркињоса и Единсона Каванија на лето 2013. и они су практично били његови опроштајни поклони за клуб.

У свом другом мандату у Пари Сен Жермену Леонардо ће имати пуне руке посла. Као први, основни и главни циљ постављено је да ПСЖ по сваку цену отме Барселони капитена Ајакса Матијса де Лихта, који је већ виђен на стадиону Камп Ноу уз свог дугогодишњег пријатеља Френкија де Јонга.

Међутим, то ће морати да уради строго водећи рачуна о финансијском фер-плеју, пошто је клуб под будном присмотром инспекције. То значи да ће у Паризу бити одређених промена и у саставу. Још после болне елиминације од Манчестер јунајтеда у осмини финала Лиге шампиона помињало се да ће клуб напуститиЈулијан Дракслер, Тома Меније, Лејван Курзава, Кристофер Нкунку, а да би њиховим стопама могли да крену и Паредес, Кимпембе, Чупо Мотинг... Због тога треба очекивати ПСЖ који ће опет прштати на летњој пијаци.

Због свега тога Леонардо ће имати још један важан задатак, а то је да пронађе адекватна појачања у везном реду – што пре! Клуб није успео да нађе адекватну замену за Тијага Моту и дуго је муку мучио с овим задатком. То је требало да буде Де Јонг, али се посао изјаловио због Антерове ноншалантности. У међувремену клуб је доспео у огромне проблеме с уговором Адријена Рабиоа, који ће на лето отићи без обештећења, посрамљен јер практично није имао никакву улогу прошле сезоне и добар део исте је провео у раду с млађим категоријама...

Ако се заиста испостави да ће и Паредес паковати кофере, то значи да ће ПСЖ морати да ангажује бар два велика појачања, али о именима се тренутно не расправља. Сетимо се да је Томас Тухел желео Рената Санчеса, Абдулаја Дукуреа, Идрису Геја, Максимилиајна Егештајна, Жоаоа Марија... Можда се клуб опет активира по питању неког с ове листе.

Навијачи очекују много тога од пројекта „ПСЖ 2.0“, а пре свега да Леонардо клубу врати стари сјај и коначно га оспособи да буде конкурентан у нападу на Лигу шампиона. Јер, откако је он отишао 2013. ПСЖ није успео да оде ни корак даље од фазе коју је достигао с њим у команди - четвртфинале ЛШ. Последње три сезоне ПСЖ је елиминисан у осмини финала, због чега су се чак повеле озбиљне приче да шеик Тамим бин Хамад ал Тани жели да направи радикални рез и скреше буџет клубу и у догледно време оде из истог. Али, очигледно је да сада од тога нема ништа и да ће сва пажња бити усмерена ка даљем развоју клуба ка коначном циљу - европском трону. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар