Pariska revolucija, spreman projekat „PSŽ 2.0“!

Vraća se Leonardo! Prvi cilj je De Liht, pa rehabilitacija veznog reda! Sve pod direktivom Nasera al Kelaifija lično!

Fudbal 06.06.2019 | 23:46
Pariska revolucija, spreman projekat „PSŽ 2.0“!
San navijača Pari Sen Žermena se ostvario, Leonardo se vraća na mesto uspeha i spreman je da organizuje novu revoluciju na Parku prinčeva!

Gotovo niotkuda italijanski transfer guru Đanluka di Marcio lansirao je senzacionalnu vest o Leonardovom povratku u Pariz šest godina posle nimalo prijatnog rastanka s klubom, u momentu kada je služio trinaestomesečnu suspenziju zbog toga što je odgurnuo sudiju na meču protiv Valensijana! 

Sve se dosad radilo u strogoj tajnosti, pod direktivom prvog čoveka Svetaca Nasera al Kelaifija. Ipak, najzaslužniji za to što se Brazilac vraća u srce Francuske je vlasnik Pari sen Žermena, šeik Tamim bin Hamad al Tani, sa kojim je Leonardo bio vrlo blizak tokom njegovog prvog mandata na mestu sportskog direktora. On je insistirao na tome da se uradi sve kako bi se Leonardo odlučio za PSŽ, pre svih ostalih. I, to mu je uspelo!

Sada više nema ni trunke dileme, svoje dane u klubu odbrojao je Antero Enrike i tako plaća danak katastrofalno odrađenom prelaznom roku na zimu, kada je ispustio praktično završen transfer Frenkija de Jonga – potpisao za Barselonu – i što Tomasu Tuhelu nije uspeo da obezbedi nijedno željeno pojačanje u veznom redu, već mu je na kraju doveo Lenarda Paredesa za preko 40.000.000 evra, a Argentinac se ubrzo pokazao kao veliki promašaj... Osim toga, ušao je u otvoreni sukob s klupskom legendom Tijagom Motom, trenutno zaposlenim kao trener omladinske selekcije PSŽ, zbog intervjua koji je bivši kapiten dao bez njegove dozvole. U ovom trenutku PSŽ radi sve da što bezbolnije raskine ugovor sa Portugalcem, koji sigurno neće ostati na trenutnoj poziciji.

Kako javlja možda i najpouzdaniji francuski izvor, radio Monte Karlo, posao će i zvanično biti objavljen početkom naredne sedmice, dok se utanače svi detalji saradnje. Leonardu će najverovatnije biti dodeljena uloga sportskog, a možda čak i generalnog direktora Pari Sen Žermena i to je jedna od „sitnica“ na kojim se trenutno radi. Leonardova svita održala je niz sastanaka nedugo pošto je raskinuta saradnja s Milanom i kako se može čuti, samo se čeka zeleno svetlo da se završi ovaj transfer. Klupski čelnici ga u Parizu čekaju za vikend, kada će sve biti i završeno.

Nekadašnji brazilski reprezentativac, koji se bolje snašao u direktorskoj fotelji nego u trenerskoj ulozi, jedan je do rodonačelnika velike revolucije po dolasku multimilijarderske kompanije QSI na čelo kluba u leto 2011. godine. Zahvaljujući njemu PSŽ je uspeo da napravi pravu eksploziju na fudbalskom tržištu i dovede niz velikih pojačanja. Prvo je bio Havijer Pastore, tada plaćen 42.000.000 evra Palermu, a šest meseci kasnije na Park prinčeva došao je tandem Tijago Mota – Maksvel! Prva velika superzvezda novog Pari Sen Žermena bio je Zlatan Ibrahimović, koji je u Pariz stigao leta 2012. godine za 24.000.000 evra. U paketu s njim došao je i današnji kapiten Svetaca Tijago Silva, za tada ogromnih 42.000.000 evra.

S Ibrahimovićem i Silvom Pari Sen Žermen otpočeo je prvu veliku revoluciju, a u klubu su došli kasnije i Marko Verati, Lukas Moura, Ezekijel Laveci, Dejvid Bekam... I Leonardo je u svakom od tih poslova ostavio lični pečat, a pogotovo u dovođenju Markinjosa i Edinsona Kavanija na leto 2013. i oni su praktično bili njegovi oproštajni pokloni za klub.

U svom drugom mandatu u Pari Sen Žermenu Leonardo će imati pune ruke posla. Kao prvi, osnovni i glavni cilj postavljeno je da PSŽ po svaku cenu otme Barseloni kapitena Ajaksa Matijsa de Lihta, koji je već viđen na stadionu Kamp Nou uz svog dugogodišnjeg prijatelja Frenkija de Jonga.

Međutim, to će morati da uradi strogo vodeći računa o finansijskom fer-pleju, pošto je klub pod budnom prismotrom inspekcije. To znači da će u Parizu biti određenih promena i u sastavu. Još posle bolne eliminacije od Mančester junajteda u osmini finala Lige šampiona pominjalo se da će klub napustitiJulijan Draksler, Toma Menije, Lejvan Kurzava, Kristofer Nkunku, a da bi njihovim stopama mogli da krenu i Paredes, Kimpembe, Čupo Moting... Zbog toga treba očekivati PSŽ koji će opet prštati na letnjoj pijaci.

Zbog svega toga Leonardo će imati još jedan važan zadatak, a to je da pronađe adekvatna pojačanja u veznom redu – što pre! Klub nije uspeo da nađe adekvatnu zamenu za Tijaga Motu i dugo je muku mučio s ovim zadatkom. To je trebalo da bude De Jong, ali se posao izjalovio zbog Anterove nonšalantnosti. U međuvremenu klub je dospeo u ogromne probleme s ugovorom Adrijena Rabioa, koji će na leto otići bez obeštećenja, posramljen jer praktično nije imao nikakvu ulogu prošle sezone i dobar deo iste je proveo u radu s mlađim kategorijama...

Ako se zaista ispostavi da će i Paredes pakovati kofere, to znači da će PSŽ morati da angažuje bar dva velika pojačanja, ali o imenima se trenutno ne raspravlja. Setimo se da je Tomas Tuhel želeo Renata Sančesa, Abdulaja Dukurea, Idrisu Geja, Maksimiliajna Egeštajna, Žoaoa Marija... Možda se klub opet aktivira po pitanju nekog s ove liste.

Navijači očekuju mnogo toga od projekta „PSŽ 2.0“, a pre svega da Leonardo klubu vrati stari sjaj i konačno ga osposobi da bude konkurentan u napadu na Ligu šampiona. Jer, otkako je on otišao 2013. PSŽ nije uspeo da ode ni korak dalje od faze koju je dostigao s njim u komandi - četvrtfinale LŠ. Poslednje tri sezone PSŽ je eliminisan u osmini finala, zbog čega su se čak povele ozbiljne priče da šeik Tamim bin Hamad al Tani želi da napravi radikalni rez i skreše budžet klubu i u dogledno vreme ode iz istog. Ali, očigledno je da sada od toga nema ništa i da će sva pažnja biti usmerena ka daljem razvoju kluba ka konačnom cilju - evropskom tronu. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar