Сафин: Новак може да престигне Федерера!

Бивши број један светског тениса, Рус Марат Сафин, ових дана такође борави на Ролан Гарсоу.

Тенис 06.06.2019 | 15:03
Сафин: Новак може да престигне Федерера!
Са руским тенисером, који је овде у Паризу пре 17 година стигао до полуфинала, имали смо прилике да разговарамо на дружењу са легендама тениса.

Сафин је, као и многи други, уверен да најбољи тенисер света Новак Ђоковић има велике изгледе да у догледно време стигне рекорд Роџера Федерера од 20 Гренд слем титула.

На питање, како види завршницу и ко би могао да победи, био је јасан.

"Зна се да се Рафа и Новак највише питају о титули. Такође, верујем да Новак може да стигне Федерера по броју великих титула. Сигуран сам, заиста. Пред њим је још доста година и прилика. Колико му је, 32? Свакако да ће све зависити од његовог здравља, али ако овако настави да игра, могао би да игра лако и до 40. године“, тврди Сафин.

Сафин је рекао и да не брине како ће бити у свету тениса када се повуку чланови велике тројке.

„Будућност је светла. Имамо Зверева, Хачанова, Медведева, Циципаса, биће то веома интересантна времена када се Роџер, Рафа и Новак повуку. Доћи ће и неки нови играчи, биће то сасвим друга прича", каже Марат.

Сафин каже и да не мора да брине ко ће га наследити када је реч о тенисерима из његове земље. Неки су се већ афирмисали.

„Не знам, нисам размишљао на тај начин ко ми је наследник. Хачанов је добар, Медведев такође, сигуран сам да ће и Андреј Рубљов ће за годину две бити онај прави. Не бринем за сада, руски тенис тренутно веома добро стоји."

За Ђоковића и Надала, који су по многима највећи фаворити за трофеј, каже да још нису рекли све што имају.

"Убеђен сам да ће Ђоковић и Надал бити у врху још неколико година, као што је то случај са Роџером Федерером сада. Мислим да играју сви веома добро, и делују ми тренутно да су недодирљиви", додао је Сафин.

Марат је један од играча који је део оног великог руског таласа који је запљуснуо свет тениса пре двадесет и више година. Тада је кренула "инвазија са истока", и много је добрих играча, не само из Русије већ уопште истока Европе и Балкана, ступило на велику сцену. Марат зна зашто су сви успели.

„Мислим да смо тако успешни зато што смо гладнији успеха. Западни свет је такав, овде сви имају много новца, тако да деца немају мотивацију да се боре и играју. Ми на истоку се увек мучимо са новцем, тако да смо и са те стране посебно мотивисани. Тако је то, одувек смо били сиромашнији, за нас је велики турнир увек прилика. Разумете ме, зар не? Са Французима, Американцима, увек је другачија прича. Нама је тенис увек прилика да побегнемо од беде. Отуда смо мотивисанији више од Француза, Италијана, Американаца и осталих са запада", закључио је Сафин.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар