Додик "окидач" за промјену Дејтона

- Додик практично постаје доказ да БиХ не може функционисати и постаће потенцијално опасни окидач за промјену Дејтонског споразума, што сматрам изузетно осјетљивом могућношћу и отварањем Пандорине кутије, која нас може вратити много уназад", упозорава бивши предсједник СДС и делегат у Дому народа Парламента БиХ Младен Босић.

Република Српска 06.06.2019 | 12:36
Додик "окидач" за промјену Дејтона
Делегат у Дому народа Парламента БиХ Младен Босић сматра да тренутна ситуација у БиХ може бити потенцијално изузетно опасна, јер постоји много могућих расплета.

"С једне стране, оваква ситуација одговара странкама које преговарају о формирању власти са становишта одржавања међусобних политичких тензија унутар БиХ. Све три странке, које учествују у преговорима, управо на тим основама граде своју политику и заснивају подршку бирача.

С друге стране, постоје много опасније ствари због неформирања власти, које могу довести до непредвидивих посљедица. Тога сам постао свјестан у Берлину кроз разговоре са представницима Бундестага. У тим разговорима, чланови њемачког парламента су у неколико наврата казали како је очигледно да БиХ не може функционисати и да је дошло вријеме за неки други Дејтон, неку другу структуру БиХ", упозорава Босић.

Према његовим ријечима, то је управо оно што поједини политички фактори у БиХ држе као своју стратешку позицију и стратешки циљ.

"Чини ми се да то има неке везе... Додик, који такође има улогу у креирању такве ситуације, заправо не види опасности које стоје иза тога по Републику Српску. Додик практично постаје доказ да ово не може функционисати и постаће потенцијално опасни окидач за промјену Дејтонског споразума, што сматрам изузетно осјетљивом могућношћу и отварањем Пандорине кутије, која нас може вратити много уназад", казао је Босић у интервјуу порталу Вијести.

Што се тиче избора Савјета министара, Босић каже да постоји више аспеката неформирања власти у БиХ.

"Један је уско-политички, шибицарски, а други може имати изузетно велике стратешке посљедице по будућност свих нас, не само у БиХ, него и у региона, у којем су неријешена многа питања, попут Косова. То је врло опасна ситуација", наглашава Босић и додаје да је потребно урадити све да се на легалан и легитиман начин формира нова власт.

"Додик и СНСД стално понављају да преговоре врше легитимни представници народа, те да је садашња конструкција власти на нивоу БиХ, у којој су СДС и ПДП, нелегитимна и да би разговори мимо СНСД-а били нелегитимни и неприхватљиви за РС. Он очигледно има амнезују око тих ствари, јер управо је СНСД са два посланика 1998. године формирао власт, а он постао премијер РС, у Скупштини која броји 83 посланика. Додик је заборавио и да је сасвим легитимно учествовао у власти Алијансе од 2001. године, када је СДС имао највећи број посланика, али је био избачен из власти на нивоу БиХ у којој су СНСД и ПДП.", подсјетио је Босић.

Каже да легалност и легитимитет било којег другог рјешења су неупитни и да треба размотрити све могућности, одвагати све посљедице и што је могуће прије формирати власт.

Босић наглашава да се намећу питања функционисања Парламента БиХ, с обзиром на то да је мимо изборних резултата, разним играма СНСД прибавио четири делегата у Дому народа БиХ и на тај начин омогућио алат потенцијалног блокирања доношења одлука Парламента БиХ.

"Но, формирање Савјета министара постављено је тако да је потребна парламентарна већина искључиво у Представничком дому, без одлуке Дома народа", каже Босић и додаје да би најлакше рјешење било да странке које тренутно преговарају о формирању власти схвате озбиљност и да ураде оно за што су их грађани бирали, а то није бојкотовање институција и кочење живота, већ представљање интереса грађана на најбољи начин.

Осврћући се на стање у СДС-у, Босић указује да постоји велика опасност да СДС постане минорна странка и дио прошлости, а не дио будућности.

"Све што се дешавало у протеклом периоду, почев од афере "два папка", те многобројних куповина и продаје посланичких мандата, нерегуларности избора и слично, упућује на ситуацију да је у СДС-у заиста било људи који су радили за супротну страну. Бојим се да их још увијек има".

Убијеђен је да ће СДС схватити шта је његова политичка функција, а то, како каже, никако не може бити да подржава и прати политику СНСД-а. чија политика је усмјерена прије свега на богаћење изузетно малог броја људи, који је концентрисан око врха СНСД-а, али и на недемократски систем, који сигурно није нешто што би СДС, као демократска структура, могао подржати.

"Постоји опасност од завођења од стране појединаца СДС-а да иду на трачнице СНСД-а, али надам се да ће те дилеме сахранити предстојећа Скупштина СДС-а и онај ко буде изабран за предсједника странке. За странку постоји велика опасност да, уколико крене тим путем, постане минорна странка и дио прошлости, а не дио будућности", казао је Босић.

Према његовим ријечима, неопходно што прије стабилизовати СДС, јер би он могао бити позитиван фактор, односно неко ко може указати и дати допринос рјешавању проблема који су евидентни.

Под добрим рјешењем сматра да је потребно избјећи унутарстранаку битку за предсједника СДС-а.

"Сви кандидати, као и сви чланови странке, свјесни су да је странка исцрпљена, те да би битка и подјеле око тога ко ће бити предсједник додатно умањиле шансе СДС-а да се врати на велику сцену.
Зато је велика одговорност на предложеним кандидатима, мада колико ми је познато још нису формално предложени према Статуту странке, да међусобно постигну договор и консензус, те да се на Скупштину странке иде са једним кандидатом, као јасном поруком да СДС окреће лист од унутарстраначких препуцавања и борби, чиме се бави дуго времена, ка борби за своје политичке идеје, промјену друштвених односа и боље сутра за људе који одлуче да остану живјети овдје, јер ће то бити главна битка - како овдје створити перспективу да је могуће нормално живјети и да не морате ићи у иностранство у потрази за хљебом".

Мишљења је да је могуће то постићи и да они који говоре да то није могуће и да је потребно више кандидата, можда чак прижељкују даље обрачуне унутар странке и њено даље дијељење.

"Е то је оно што је опасно и што би желио и Додик и остали противници СДС-а да се деси, те што су они успјешно артикулисали у претходном периоду. Наиме, странка се умјесто политиком, бавила сама собом и односима између својих функционера", казао је Босић.

БН ТВ

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

залуд

06.06.2019 10:42

Све је дзаба. Паметне људе нико не слуса. Овај цовјек је увијек глас разума. Дзаба. Заслијепљеност и среброљубље су преузели Додика и његов резим и нема назад. Потпуно лудило. Кољу вола због киле меса и да би сацували опљацкане милијарде. Додикова камарила је огромна. Незасита. Незајазљива. Спремна на сваку зртву. Дејтон је колатерална стета. Све за спас властите главе. Коју неце од Фоче спасти. То му је пројектовао покојни Крсмановиц. ВИП целија је једна, а њих је на стотине. Харакири над Републиком Српском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

06.06.2019 11:03

Наравно да је џаба јер је МЕСАР направио систем којим МОБИНГОМ над својим грађанима обезбјешује себи владавину. Има више начина како се тај мобинг спроводи. Први начин је да се радници у државној служби и јавним предузећима уцјене да гласају за њега под пријетњом пребацивања на лошија радна мјеста или пак отказа. Други, најновији, је да се власници приватних фирми који запошљавају више стотина радника присиле да уђу на изборну листу СНСДа под пријетњом укидања разних бенифиција или чак затварањем тих фирми. Када их постави на изборне листе онда од њих тражи да исто тако присиле своје раднике (са члановима њихових породица) да гласају за те власнике тих фирми а то се спроведе на већ познати начин, прво се покраду (наштампају) гласачки листичи и тако празне се подијеле тим власницима фирми а остало се зна, да не понављам. Треће, Додик купује медије (АТВ и сл), подмићује ГЛУПЕ пензионере, купује ПАПКЕ из опозиције... И најважније уталио се и са странцима, тако да сва та Босићева приче , на жалост, нема никаквог ефекта.

Name

Ре

06.06.2019 17:30

СТВАРИ СУ МНОГО КОМПЛЕКСНИЈЕ НЕГО ЛИ ДОДИК МИСЛИ ДА МОЗЕ УЗ НЕКАКВА ОБЕЦАЊА ОНИХ КОИМА САМО ОДГОВАРА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА И ВЛАСТИТИ ИНТЕРЕСИ НА МЕДЈУНАРОДНОЈ СЦЕНИ. Једно је сигурно сваку дестабилизација ће платити Дејтонског кршење договора Србије Хрватске и БиХ. Сто јасно писе у Дејтону и гарантом НАТОа да се у том случају враћа устав БиХ из 90 тих. Додик треба да зна да су таквим ангажманом бришу ентитети границе БиХ преузме Нато а све унутрашње институције под један кров или под оморике

Name

Милан

06.06.2019 10:48

Стета сто овај цовјек није кандидат за предсједника Српске демократске странке јер је искусни дипломата и политицар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахате индивидуе

06.06.2019 13:09

Босић је био птрдсједник СДС-а и повукао се ради своје одговорности. Ова власт није крива клими у овој странци, искључиви кривци су главни одбор странке, именом и презименом, деценијама познати појединци, односно њихова незајажљивост за парама, лична бахатост и безобразлук, као и нелојалност према странци, која их је од никога направила да су "неко". Изнад свега је папкарење којим су се одређени закитили, други лобирају и спремају се за тај чин, углавном је изгледа на цијени вјера за вечеру, односно за хрпу пара, коју за живота не могу потрошити... Одговорност према бирачима, односно народу, ови и овакви, никада нису ни имали.

Name

Срета-штета

06.06.2019 14:28

Штета што је овај политичар прешао из Брчког у Сарајево јер мислим да би у Брчком дао значајан допринос за развој града. Сарајево није добило ништа, а Брчко изгубило перспективног политичара.....

Name

Сократ

06.06.2019 11:00

Наравно да је ситуација опасна. Годинама гурање прљавих ствари под тепих! Захтјев за правдом, како казе ПзД, "за све нас" је веома опсасан јер имамо доста тога за расцисцавање у највисим политицким круговима, који бас због тога зеле или тоталну опструкцију или амнестију за сав до сада уцињен криминал. Цијена папака це бити висока, Босицу, овако или онако.. Слиједе велики потреси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуниша

06.06.2019 11:00

Како очекивати од људи који се нису борили за Републику Српску да је чувају? Неком рат неком брат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На муци се познају јунаци!

06.06.2019 11:04

Па Босиц-у, ста Ви предлазете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре на муци се.познају јунаци

06.06.2019 12:38

А није ти јасно? Треба ли да ти се нацрта ?

Name

Освит

06.06.2019 13:06

Својим политицким дјеловањем,залазуци се прије свега за модеранСДС који припада Европским народњацким партијама а Босну и Херцеговину и Републику Српску као дио породице Европских народа госп. Босиц је јасно указао како треба и која геополитицка опредељења насе земље требају бити.Потврда његове политике су сада вец ријеке градана које емигрирају на запад.Свака друга политика у конацници мозе имати епилог Срби преко Урала,јер је оно преко Карпата изгубљено за оне који сањају нове Византије призводе расколе у Хрисцанству и призивајуци туде славе стварају непријатеље у свом окрузењу.А ко набраја непријатеље а не пријатеље не мозе се надати доброј будуцности.

Name

РЕ на муци се познају јунаци

06.06.2019 15:59

Предлаже да се прихвати "грађанска" бејха и сви други пред предлози који долазе из Сарајева.

Name

РС

06.06.2019 11:09

Ми це мо изгубити РС ради њега,или блаза опција изгубити елементе дрзавности које сада имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

06.06.2019 13:00

Вала ако опстаје или ако пада РС ради једног човјека па макар то био и Додик дабогда је и не било

Name

ре РС

06.06.2019 14:39

"елементи државности" шта је то? јел се то једе? ..није ништа, па то имају све регије, кантони, покрајине, аутономије...у свим сложеним европским државама, па и националним као што је Њемачка. БиХ никада неће бити унитарна држава, то је лаж и флоскула, унитаризам је давно превазиђен, РС је унитарни ентитет и плус од једног човјека све институције узурпиране и резултат је данашње стање. "елементи државности", ја бих волио имати "добре елементе за живот" а теби "елементи државности" дајем на поклон, нема од њих ништа, Мишљења сам да РС никада није слабије стојала и да је у тоталној кризи, Формирање власти не значи ништа, то можда има значаја за Бају и снсд-овце, "обичном" народу не значи ништа.

Name

Ре РС

06.06.2019 16:44

Ако је РС спала да је један цовјек цува а то је Миле,нека онда пропадне.Писе јој се ионако лоса будуцност.

Name

Ре рс

06.06.2019 17:16

Подрзавам, ако је ова рс оно сто рудоња цува, јеб.с ту рс, нека је носе додјавола и сав криминални накот у њој.

Name

!!!

06.06.2019 11:17

тако је гдине Босицу! Сад показите своју интелектуалну велицину, помозите народу, СДСу и једином исправном избору гдину Говедарици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

06.06.2019 13:01

Једном га је он устоличио па шта још тражиш од њега?

Name

Неко из далека

06.06.2019 11:20

Овај човијек је један од ријетких на политичкој сцени РС, од кога нешто можеш чути паметно. Штета што то народ није препознао, али можда још није касно или смо већ дошли до тачке када нема повратка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

06.06.2019 11:21

треба да се вратимо уназад бар 50 година, тад је било боље... него сад са тим национализмима... нико не зна државу да води

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиле

06.06.2019 11:23

Ови из секте само знају да се деру на митинзима. Нпр. Милица Марковиц,зена се само дере. Ми,Република Српска,остали, издајници,потурице,зло је то висе слусати.Пуна им уста РС. Лопинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

06.06.2019 12:11

ДОДИК СЕ БОРИ ЗА РС КОЛИКО И БАКИР ОН САМО БРИНЕ КАКО ЛОВУ САЧУВАТИ И ШТА СА ЊОМ АКО ЗАГУСТИ ЗАТО ОН ОДА ПО СВЈЕТУ САМ СЕ ПОЗОВЕ И ТРАЖИ ГДЈЕ СМЈЕСТИТИ ЛОВУ

Name

Ре Пиле

06.06.2019 16:46

Деру се и прицају оно сто народ дусевно храни а они то дебело наплацују.

Name

Стокић

06.06.2019 11:54

Парадокс! Освоји један човјек 300 000+ гласова за првог човјека РС, добије повјерење чак и људи који не воле његову странку, повјерење апстинената (попут мене), покраду му ко зна колико десетина хиљада гласова, прода га и изда ко све не, а онда га нападну са свих страна и противници (преко медија), али и "његови", јер је "исувише млад", "није ништа урадио" (за свега двије године, уз све њих који "коче" да уради), "јер је странка направила најлошији резултат с њим на челу". Добро, а какав је лично он резултат направио? Какве вриједности је он промовисао? И зашто вам толико смета тај Закон о испитивању поријекла имовине на коме једино он толико инсистира? Зашто само он инсистира? Нешто ми ту не штима, нешто се не уклапа. Не знам зашто је свима толико стало да баш њега (јер сви остали политичари фантастично раде свој посао, ми смо сви одушевљени, нико не планира да сели из РС) замијене? Знам, али правим се да не знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2019 12:33

Браво

Name

Симеон

06.06.2019 12:12

Слажем се са свим што износи господин Босић....он је у праву 100 посто !! Само стоји чињеница да народ не слуша шта он говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

06.06.2019 12:36

Зато сто глупи народ воли да цује квази националистицку политику МД.Пуна му уста РС. Рс не стити ДМ вец Дејтонску споразум. Само то неписмени народ не схвата.

Name

Тале

06.06.2019 15:39

Не знам кога це изабрати на сљедецој скупстини СДС,али сам сигуран да су Вукотине сансе изнимно танке.Нема капацитет и тога су сви у СДС-у свјесни.А слабо има ста да некоме материјално понуди или перспективу за материјалне добитке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

06.06.2019 16:42

Господине Тале Вуката Говедарица има највеци капацитет а то је његово постење И искрен став према проблемима овог друства па мало ли је. За остале је то јако недостизно.

Name

Познавалац

06.06.2019 15:55

Босић полази од криве претпоставке - да Додик покушава одржати РС. Додик ради управо што од њега његови налогодавци траже - припрема терен за уништење РС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Говедарица

06.06.2019 21:08

је мозда постен то јос незнамо али да би досао до врхунца мора да има срце као мектиц и да стане пред народ. Ово сто ради мектиц то треба да ради говедарица. Залосно опозиција цека да јој неко на тацни донесе и преда власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

07.06.2019 06:37

Свако мудар и рационалан, размишља и о томе. Бурле и Бисерка немају појма о чему причаш, јер су им пуна уста стабилне Српске. О томе не размишљају ни они који су у фазону усе, насе и подасе. Узму 100 КМ пред изборе, али ипак унука посавјетују да стане у ред пред Словенску амбасаду. Лоше нам се пише, јер смо осим наших аутократа и као народ постали нула.

ОДГОВОРИТЕ