Dodik "okidač" za promjenu Dejtona

- Dodik praktično postaje dokaz da BiH ne može funkcionisati i postaće potencijalno opasni okidač za promjenu Dejtonskog sporazuma, što smatram izuzetno osjetljivom mogućnošću i otvaranjem Pandorine kutije, koja nas može vratiti mnogo unazad", upozorava bivši predsjednik SDS i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Republika Srpska 06.06.2019 | 12:36
Dodik "okidač" za promjenu Dejtona
Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić smatra da trenutna situacija u BiH može biti potencijalno izuzetno opasna, jer postoji mnogo mogućih raspleta.

"S jedne strane, ovakva situacija odgovara strankama koje pregovaraju o formiranju vlasti sa stanovišta održavanja međusobnih političkih tenzija unutar BiH. Sve tri stranke, koje učestvuju u pregovorima, upravo na tim osnovama grade svoju politiku i zasnivaju podršku birača.

S druge strane, postoje mnogo opasnije stvari zbog neformiranja vlasti, koje mogu dovesti do nepredvidivih posljedica. Toga sam postao svjestan u Berlinu kroz razgovore sa predstavnicima Bundestaga. U tim razgovorima, članovi njemačkog parlamenta su u nekoliko navrata kazali kako je očigledno da BiH ne može funkcionisati i da je došlo vrijeme za neki drugi Dejton, neku drugu strukturu BiH", upozorava Bosić.

Prema njegovim riječima, to je upravo ono što pojedini politički faktori u BiH drže kao svoju stratešku poziciju i strateški cilj.

"Čini mi se da to ima neke veze... Dodik, koji takođe ima ulogu u kreiranju takve situacije, zapravo ne vidi opasnosti koje stoje iza toga po Republiku Srpsku. Dodik praktično postaje dokaz da ovo ne može funkcionisati i postaće potencijalno opasni okidač za promjenu Dejtonskog sporazuma, što smatram izuzetno osjetljivom mogućnošću i otvaranjem Pandorine kutije, koja nas može vratiti mnogo unazad", kazao je Bosić u intervjuu portalu Vijesti.

Što se tiče izbora Savjeta ministara, Bosić kaže da postoji više aspekata neformiranja vlasti u BiH.

"Jedan je usko-politički, šibicarski, a drugi može imati izuzetno velike strateške posljedice po budućnost svih nas, ne samo u BiH, nego i u regiona, u kojem su neriješena mnoga pitanja, poput Kosova. To je vrlo opasna situacija", naglašava Bosić i dodaje da je potrebno uraditi sve da se na legalan i legitiman način formira nova vlast.

"Dodik i SNSD stalno ponavljaju da pregovore vrše legitimni predstavnici naroda, te da je sadašnja konstrukcija vlasti na nivou BiH, u kojoj su SDS i PDP, nelegitimna i da bi razgovori mimo SNSD-a bili nelegitimni i neprihvatljivi za RS. On očigledno ima amnezuju oko tih stvari, jer upravo je SNSD sa dva poslanika 1998. godine formirao vlast, a on postao premijer RS, u Skupštini koja broji 83 poslanika. Dodik je zaboravio i da je sasvim legitimno učestvovao u vlasti Alijanse od 2001. godine, kada je SDS imao najveći broj poslanika, ali je bio izbačen iz vlasti na nivou BiH u kojoj su SNSD i PDP.", podsjetio je Bosić.

Kaže da legalnost i legitimitet bilo kojeg drugog rješenja su neupitni i da treba razmotriti sve mogućnosti, odvagati sve posljedice i što je moguće prije formirati vlast.

Bosić naglašava da se nameću pitanja funkcionisanja Parlamenta BiH, s obzirom na to da je mimo izbornih rezultata, raznim igrama SNSD pribavio četiri delegata u Domu naroda BiH i na taj način omogućio alat potencijalnog blokiranja donošenja odluka Parlamenta BiH.

"No, formiranje Savjeta ministara postavljeno je tako da je potrebna parlamentarna većina isključivo u Predstavničkom domu, bez odluke Doma naroda", kaže Bosić i dodaje da bi najlakše rješenje bilo da stranke koje trenutno pregovaraju o formiranju vlasti shvate ozbiljnost i da urade ono za što su ih građani birali, a to nije bojkotovanje institucija i kočenje života, već predstavljanje interesa građana na najbolji način.

Osvrćući se na stanje u SDS-u, Bosić ukazuje da postoji velika opasnost da SDS postane minorna stranka i dio prošlosti, a ne dio budućnosti.

"Sve što se dešavalo u proteklom periodu, počev od afere "dva papka", te mnogobrojnih kupovina i prodaje poslaničkih mandata, neregularnosti izbora i slično, upućuje na situaciju da je u SDS-u zaista bilo ljudi koji su radili za suprotnu stranu. Bojim se da ih još uvijek ima".

Ubijeđen je da će SDS shvatiti šta je njegova politička funkcija, a to, kako kaže, nikako ne može biti da podržava i prati politiku SNSD-a. čija politika je usmjerena prije svega na bogaćenje izuzetno malog broja ljudi, koji je koncentrisan oko vrha SNSD-a, ali i na nedemokratski sistem, koji sigurno nije nešto što bi SDS, kao demokratska struktura, mogao podržati.

"Postoji opasnost od zavođenja od strane pojedinaca SDS-a da idu na tračnice SNSD-a, ali nadam se da će te dileme sahraniti predstojeća Skupština SDS-a i onaj ko bude izabran za predsjednika stranke. Za stranku postoji velika opasnost da, ukoliko krene tim putem, postane minorna stranka i dio prošlosti, a ne dio budućnosti", kazao je Bosić.

Prema njegovim riječima, neophodno što prije stabilizovati SDS, jer bi on mogao biti pozitivan faktor, odnosno neko ko može ukazati i dati doprinos rješavanju problema koji su evidentni.

Pod dobrim rješenjem smatra da je potrebno izbjeći unutarstranaku bitku za predsjednika SDS-a.

"Svi kandidati, kao i svi članovi stranke, svjesni su da je stranka iscrpljena, te da bi bitka i podjele oko toga ko će biti predsjednik dodatno umanjile šanse SDS-a da se vrati na veliku scenu.
Zato je velika odgovornost na predloženim kandidatima, mada koliko mi je poznato još nisu formalno predloženi prema Statutu stranke, da međusobno postignu dogovor i konsenzus, te da se na Skupštinu stranke ide sa jednim kandidatom, kao jasnom porukom da SDS okreće list od unutarstranačkih prepucavanja i borbi, čime se bavi dugo vremena, ka borbi za svoje političke ideje, promjenu društvenih odnosa i bolje sutra za ljude koji odluče da ostanu živjeti ovdje, jer će to biti glavna bitka - kako ovdje stvoriti perspektivu da je moguće normalno živjeti i da ne morate ići u inostranstvo u potrazi za hljebom".

Mišljenja je da je moguće to postići i da oni koji govore da to nije moguće i da je potrebno više kandidata, možda čak priželjkuju dalje obračune unutar stranke i njeno dalje dijeljenje.

"E to je ono što je opasno i što bi želio i Dodik i ostali protivnici SDS-a da se desi, te što su oni uspješno artikulisali u prethodnom periodu. Naime, stranka se umjesto politikom, bavila sama sobom i odnosima između svojih funkcionera", kazao je Bosić.

BN TV

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

zalud

06.06.2019 10:42

Sve je dzaba. Pametne ljude niko ne slusa. Ovaj covjek je uvijek glas razuma. Dzaba. Zaslijepljenost i srebroljublje su preuzeli Dodika i njegov rezim i nema nazad. Potpuno ludilo. Kolju vola zbog kile mesa i da bi sacuvali opljackane milijarde. Dodikova kamarila je ogromna. Nezasita. Nezajazljiva. Spremna na svaku zrtvu. Dejton je kolateralna steta. Sve za spas vlastite glave. Koju nece od Foče spasti. To mu je projektovao pokojni Krsmanovic. VIP celija je jedna, a njih je na stotine. Harakiri nad Republikom Srpskom.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

06.06.2019 11:03

Naravno da je džaba jer je MESAR napravio sistem kojim MOBINGOM nad svojim građanima obezbješuje sebi vladavinu. Ima više načina kako se taj mobing sprovodi. Prvi način je da se radnici u državnoj službi i javnim preduzećima ucjene da glasaju za njega pod prijetnjom prebacivanja na lošija radna mjesta ili pak otkaza. Drugi, najnoviji, je da se vlasnici privatnih firmi koji zapošljavaju više stotina radnika prisile da uđu na izbornu listu SNSDa pod prijetnjom ukidanja raznih benificija ili čak zatvaranjem tih firmi. Kada ih postavi na izborne liste onda od njih traži da isto tako prisile svoje radnike (sa članovima njihovih porodica) da glasaju za te vlasnike tih firmi a to se sprovede na već poznati način, prvo se pokradu (naštampaju) glasački lističi i tako prazne se podijele tim vlasnicima firmi a ostalo se zna, da ne ponavljam. Treće, Dodik kupuje medije (ATV i sl), podmićuje GLUPE penzionere, kupuje PAPKE iz opozicije... I najvažnije utalio se i sa strancima, tako da sva ta Bosićeva priče , na žalost, nema nikakvog efekta.

Name

Re

06.06.2019 17:30

STVARI SU MNOGO KOMPLEKSNIJE NEGO LI DODIK MISLI DA MOZE UZ NEKAKVA OBECANJA ONIH KOIMA SAMO ODGOVARA DESTABILIZACIJA I VLASTITI INTERESI NA MEDJUNARODNOJ SCENI. Jedno je sigurno svaku destabilizacija će platiti Dejtonskog kršenje dogovora Srbije Hrvatske i BiH. Sto jasno pise u Dejtonu i garantom NATOa da se u tom slučaju vraća ustav BiH iz 90 tih. Dodik treba da zna da su takvim angažmanom brišu entiteti granice BiH preuzme Nato a sve unutrašnje institucije pod jedan krov ili pod omorike

Name

Milan

06.06.2019 10:48

Steta sto ovaj covjek nije kandidat za predsjednika Srpske demokratske stranke jer je iskusni diplomata i politicar.

ODGOVORITE
Name

Bahate individue

06.06.2019 13:09

Bosić je bio ptrdsjednik SDS-a i povukao se radi svoje odgovornosti. Ova vlast nije kriva klimi u ovoj stranci, isključivi krivci su glavni odbor stranke, imenom i prezimenom, decenijama poznati pojedinci, odnosno njihova nezajažljivost za parama, lična bahatost i bezobrazluk, kao i nelojalnost prema stranci, koja ih je od nikoga napravila da su "neko". Iznad svega je papkarenje kojim su se određeni zakitili, drugi lobiraju i spremaju se za taj čin, uglavnom je izgleda na cijeni vjera za večeru, odnosno za hrpu para, koju za života ne mogu potrošiti... Odgovornost prema biračima, odnosno narodu, ovi i ovakvi, nikada nisu ni imali.

Name

Sreta-šteta

06.06.2019 14:28

Šteta što je ovaj političar prešao iz Brčkog u Sarajevo jer mislim da bi u Brčkom dao značajan doprinos za razvoj grada. Sarajevo nije dobilo ništa, a Brčko izgubilo perspektivnog političara.....

Name

Sokrat

06.06.2019 11:00

Naravno da je situacija opasna. Godinama guranje prljavih stvari pod tepih! Zahtjev za pravdom, kako kaze PzD, "za sve nas" je veoma opsasan jer imamo dosta toga za rasciscavanje u najvisim politickim krugovima, koji bas zbog toga zele ili totalnu opstrukciju ili amnestiju za sav do sada ucinjen kriminal. Cijena papaka ce biti visoka, Bosicu, ovako ili onako.. Slijede veliki potresi!

ODGOVORITE
Name

Puniša

06.06.2019 11:00

Kako očekivati od ljudi koji se nisu borili za Republiku Srpsku da je čuvaju? Nekom rat nekom brat.

ODGOVORITE
Name

Na muci se poznaju junaci!

06.06.2019 11:04

Pa Bosic-u, sta Vi predlazete?

ODGOVORITE
Name

Re na muci se.poznaju junaci

06.06.2019 12:38

A nije ti jasno? Treba li da ti se nacrta ?

Name

Osvit

06.06.2019 13:06

Svojim politickim djelovanjem,zalazuci se prije svega za moderanSDS koji pripada Evropskim narodnjackim partijama a Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku kao dio porodice Evropskih naroda gosp. Bosic je jasno ukazao kako treba i koja geopoliticka opredeljenja nase zemlje trebaju biti.Potvrda njegove politike su sada vec rijeke gradana koje emigriraju na zapad.Svaka druga politika u konacnici moze imati epilog Srbi preko Urala,jer je ono preko Karpata izgubljeno za one koji sanjaju nove Vizantije prizvode raskole u Hriscanstvu i prizivajuci tude slave stvaraju neprijatelje u svom okruzenju.A ko nabraja neprijatelje a ne prijatelje ne moze se nadati dobroj buducnosti.

Name

RE na muci se poznaju junaci

06.06.2019 15:59

Predlaže da se prihvati "građanska" bejha i svi drugi pred predlozi koji dolaze iz Sarajeva.

Name

RS

06.06.2019 11:09

Mi ce mo izgubiti RS radi njega,ili blaza opcija izgubiti elemente drzavnosti koje sada imamo.

ODGOVORITE
Name

Е

06.06.2019 13:00

Вала ако опстаје или ако пада РС ради једног човјека па макар то био и Додик дабогда је и не било

Name

re RS

06.06.2019 14:39

"elementi državnosti" šta je to? jel se to jede? ..nije ništa, pa to imaju sve regije, kantoni, pokrajine, autonomije...u svim složenim evropskim državama, pa i nacionalnim kao što je Njemačka. BiH nikada neće biti unitarna država, to je laž i floskula, unitarizam je davno prevaziđen, RS je unitarni entitet i plus od jednog čovjeka sve institucije uzurpirane i rezultat je današnje stanje. "elementi državnosti", ja bih volio imati "dobre elemente za život" a tebi "elementi državnosti" dajem na poklon, nema od njih ništa, Mišljenja sam da RS nikada nije slabije stojala i da je u totalnoj krizi, Formiranje vlasti ne znači ništa, to možda ima značaja za Baju i snsd-ovce, "običnom" narodu ne znači ništa.

Name

Re RS

06.06.2019 16:44

Ako je RS spala da je jedan covjek cuva a to je Mile,neka onda propadne.Pise joj se ionako losa buducnost.

Name

Re rs

06.06.2019 17:16

Podrzavam, ako je ova rs ono sto rudonja cuva, jeb.s tu rs, neka je nose dodjavola i sav kriminalni nakot u njoj.

Name

!!!

06.06.2019 11:17

tako je gdine Bosicu! Sad pokazite svoju intelektualnu velicinu, pomozite narodu, SDSu i jedinom ispravnom izboru gdinu Govedarici!

ODGOVORITE
Name

Е

06.06.2019 13:01

Једном га је он устоличио па шта још тражиш од њега?

Name

Neko iz daleka

06.06.2019 11:20

Ovaj čovijek je jedan od rijetkih na političkoj sceni RS, od koga nešto možeš čuti pametno. Šteta što to narod nije prepoznao, ali možda još nije kasno ili smo već došli do tačke kada nema povratka.

ODGOVORITE
Name

izraelac

06.06.2019 11:21

treba da se vratimo unazad bar 50 godina, tad je bilo bolje... nego sad sa tim nacionalizmima... niko ne zna državu da vodi

ODGOVORITE
Name

Pile

06.06.2019 11:23

Ovi iz sekte samo znaju da se deru na mitinzima. Npr. Milica Markovic,zena se samo dere. Mi,Republika Srpska,ostali, izdajnici,poturice,zlo je to vise slusati.Puna im usta RS. Lopinari.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

06.06.2019 12:11

DODIK SE BORI ZA RS KOLIKO I BAKIR ON SAMO BRINE KAKO LOVU SAČUVATI I ŠTA SA NJOM AKO ZAGUSTI ZATO ON ODA PO SVJETU SAM SE POZOVE I TRAŽI GDJE SMJESTITI LOVU

Name

Re Pile

06.06.2019 16:46

Deru se i pricaju ono sto narod dusevno hrani a oni to debelo naplacuju.

Name

Стокић

06.06.2019 11:54

Парадокс! Освоји један човјек 300 000+ гласова за првог човјека РС, добије повјерење чак и људи који не воле његову странку, повјерење апстинената (попут мене), покраду му ко зна колико десетина хиљада гласова, прода га и изда ко све не, а онда га нападну са свих страна и противници (преко медија), али и "његови", јер је "исувише млад", "није ништа урадио" (за свега двије године, уз све њих који "коче" да уради), "јер је странка направила најлошији резултат с њим на челу". Добро, а какав је лично он резултат направио? Какве вриједности је он промовисао? И зашто вам толико смета тај Закон о испитивању поријекла имовине на коме једино он толико инсистира? Зашто само он инсистира? Нешто ми ту не штима, нешто се не уклапа. Не знам зашто је свима толико стало да баш њега (јер сви остали политичари фантастично раде свој посао, ми смо сви одушевљени, нико не планира да сели из РС) замијене? Знам, али правим се да не знам.

ODGOVORITE
Name

Re

06.06.2019 12:33

Bravo

Name

Simeon

06.06.2019 12:12

Slažem se sa svim što iznosi gospodin Bosić....on je u pravu 100 posto !! Samo stoji činjenica da narod ne sluša šta on govori.

ODGOVORITE
Name

Milo

06.06.2019 12:36

Zato sto glupi narod voli da cuje kvazi nacionalisticku politiku MD.Puna mu usta RS. Rs ne stiti DM vec Dejtonsku sporazum. Samo to nepismeni narod ne shvata.

Name

Tale

06.06.2019 15:39

Ne znam koga ce izabrati na sljedecoj skupstini SDS,ali sam siguran da su Vukotine sanse iznimno tanke.Nema kapacitet i toga su svi u SDS-u svjesni.A slabo ima sta da nekome materijalno ponudi ili perspektivu za materijalne dobitke.

ODGOVORITE
Name

XXL

06.06.2019 16:42

Gospodine Tale Vukata Govedarica ima najveci kapacitet a to je njegovo postenje I iskren stav prema problemima ovog drustva pa malo li je. Za ostale je to jako nedostizno.

Name

Poznavalac

06.06.2019 15:55

Bosić polazi od krive pretpostavke - da Dodik pokušava održati RS. Dodik radi upravo što od njega njegovi nalogodavci traže - priprema teren za uništenje RS-a.

ODGOVORITE
Name

Govedarica

06.06.2019 21:08

je mozda posten to jos neznamo ali da bi dosao do vrhunca mora da ima srce kao mektic i da stane pred narod. Ovo sto radi mektic to treba da radi govedarica. Zalosno opozicija ceka da joj neko na tacni donese i preda vlast.

ODGOVORITE
Name

MD

07.06.2019 06:37

Svako mudar i racionalan, razmišlja i o tome. Burle i Biserka nemaju pojma o čemu pričaš, jer su im puna usta stabilne Srpske. O tome ne razmišljaju ni oni koji su u fazonu use, nase i podase. Uzmu 100 KM pred izbore, ali ipak unuka posavjetuju da stane u red pred Slovensku ambasadu. Loše nam se piše, jer smo osim naših autokrata i kao narod postali nula.

ODGOVORITE