РГ - најава: Париско сунце сија послије кише!

Време је за Новака и Сашу! Пошто је јучерашњи дан отказан у потпуности данас препун програм на Ролан Гаросу.  Симона Халеп граби ка новом трофеју на Ролан Гаросу! Румунка у четвртфиналу игра против најпријатнијег изненађења турнира, Аманде Анисимове.

Тенис 06.06.2019 | 11:53
РГ - најава: Париско сунце сија послије кише!
Киша која је јуче лила као из кабла условила је одлагање целокупног програма на Ролан Гаросу и премештање за данас. А то значи да су пред нама "јучерашњи", последњи окршаји четвртфинала у синглу у обе конкуренције: Симона Халеп - Аманда Анисимова, Медисон Киз - Ешли Барти, и Доминик Тим - Карен Хачанов и, оно што нас највише занима, Новак Ђоковић - Александер Зверев.

Услови који их данас дочекују на париском тениском комплексу погодују више нашем асу који се не ослања на снагу, него финесе. А пошто је подлога влажна и тешка, нарочито након јучерашњег "потопа", јасно је да му дајемо још већу предност него што би било да су услови нормални.

Наравно, Саша није нека наивчина која ништа не зна, већ врхунски атлета са већ завидном каријером, па ће и игру прилагодити датим условима. Тренутно је 2-2 у међусобним обрачунима, али треба имати на уму да је наш ас до половине прошле сезоне имао великих проблема прво са повредом, па са формом, када је и изгубио та два сусрета.

У сличној ситуацији као Новак тада протеклих месеци је био и овај Немац руског порекла, пошто је недавно непромишљено дао отказ менаџеру Патрисију Епију и успут га тужио за превару, а да није био упознат са консеквенцама тог исхитреног потеза. А консеквенце су то што није смео никог да унајми да му помогне око "менаџерских" послова, те је све морао сам. А то значи да одговара на неколико стотине и-мејлова и разних порука и позива дневно, одређује маркетиншку стратегију, договара контакте са спонзорима, појачава свој бренд, то јест име итд. Паклен и досадан посао који га је коштао много брига и времена, те је много мање тренирао. То се одсликало на стање на терену где је, практично до Ролан Гароса у последње време изгледао заиста лоше.

Кда је у питању Саша Зверев треба имати на уму да је од последњих девет сусрета које је игра на париском гренд слему је отишло у пет сетова, тако је и ове године у два наврата, у првом и трећем колу против Аустралијанца Џона Милмана и Србина Душана Лајовића славио након одлучујућег сета. То не само да гпвпри о њкеговој можда слабијој форми, него пре свега о шампионској жељи за победом која га гура напред. Будућност је свакако пред њим, али не и на овом Ролан Гаросу.

Може се очекивати да откине највише један сет нашем асу, али више од тога тешко. Наравно, све је могуће, али прогнозе говоре овако.

Друго јучерашње, то јест данашње мушко четвртфинале играју Доминик Тим и Карен Хачанов, што је шоу за себе. И овде треба обратити пажњу на данашње услове на терену, који свакако више погодују Аусттријанцу, иначе прошлогодишњем финалисти. До сад су њих двојица играла само једном, и то прошле године када је Рус газио на мастресу у Паризу, те је у полуфиналу прво самлео Тима, да би у финалу надјачао и уморног Ђоковића, што му је и највећи успех у каријери.

Овај сусрет би могао бити далеко узбудљивији од Ђоковић - Зверев, пошто су у питању играчи сличног квалитета и сличног тениског стила који се доста ослања на снагу, посебно када је у питању Хачанов. Треба пробати са 4+ сетова и да ће бити тај-брејка. Фаворит је Тим.

Симона Халеп граби ка новом трофеју на Ролан Гаросу. Румунка у четвртфиналу игра против најпријатнијег изненађења турнира, Аманде Анисимове.

Киша која је јуче лила као из кабла условила је одлагање целокупног програма на Ролан Гаросу и премештање за данас. А то значи да су пред нама "јучерашњи", последњи окршаји четвртфинала у синглу у обе конкуренције: Симона Халеп - Аманда Анисимова, Медисон Киз - Ешли Барти, и Доминик Тим - Карен Хачанов и, оно што нас највише занима,Новак Ђоковић - Александер Зверев.

Дланом о длан и Симона Халеп је прескочила осмину финала Ролан Гароса. Пољакиња, ОИга Свјатек могла је само немо да посматра фантастичну игру румунске тенисерке, која је читав посао завршила за само 45 минута, притом препустивши ривалки само један гем. Импресивна је била и против Лесије Цуренко, против које се на терену задржала само 11 минута дуже.

Видећемо да ли ћемо исти сценарио видети овог поподнева на терену „Филип Шатрије“. Преко пута ће је сачекати Аманда Анисимова, тек 51. на WТА листи, али то никако не би смело да завара Симону Халеп. Наиме, америчка тенисерка је успела да до четвртфинала дође не изгубивши ниједан сет, што је податак за свако поштовање. На другом кораку је без икаквих проблема избацила Арину Сабаленку са 2:0 у сетовима.

Две играчице се раније нису међусобно састајале, па ће бити занимљиво видети ко ће се данас боље снаћи на париској шљаци. Аманди Анисимовој генерално највише лежи управо ова подлога, па Симони Халеп сигурно неће бити тако лако као у претходним мечевима. Румунка ће морати да буде пажљива, пошто брани титулу освојену претходне године и пораз у овој фази такмичења би је скупо коштао.

Други четвртфинални окршај који је данас на програму биће одигран између Ешли Барти и Медисон Киз. Биће то њихов трећи међусобни дуел, а занимљиво, други на теренима Ролан Гароса.

Две тенисерке су се већ састајале у престоници Француске пре две године у доста раној фази такмичења, тачније у првој рунди. Тада је Медисон Киз за нешто више од сат времена са терена почистила аустралијску играчицу резултатом 2:0 у сетовима. Аустралијанка је узвратила у ФЕД Купу годину дана касније, када је тријумфовала истим резултатом.

Ешли Барти је до четвртфинала дошла након победе над Софијом Кенин, која претходно направила велику сензацију избацивши са турнира Серену Вилијамс. Није било тако лако, нарочито након прва два сета, али је Аустралијанка снагу показала у трећем у којем ривалки није препустила ниједан једини гем.

Медисон Киз је у осмини финала лакше него што се очекивало избацила Катерину Сињакову, тренутно 42. играчицу света, резултатом 2:0 (6:2, 6:4).

Други полуфинални пар је већ познат, а тамо ће се састати Џо Конта и Маркета Вондуросова. Иначе, Британка је постала прва тенисерка из те земље која је дошла до полуфинала Ролан Гароса још од Џо Дјури која је то урадила 1983. године.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар