Жене поједу до три килограма кармина, а мушкарци шест

Није храна, али се једе. Није ни гардероба, али добро стоји. Шта кармин говори о женама, које током живота, како показују статистике, поједу око три килограма ружа? Мушкарац у Француској поједе око шест килограма кармина са женских усана.

Занимљивости 06.06.2019 | 10:05
Жене поједу до три килограма кармина, а мушкарци шест
Кармин, моћно оружје. Када желимо да нас неко слуша, ставимо црвени. Када хоћемо да обиђемо 26 земаља и у Мјанмару реализујемо пројекат „Жене женама поклањају кармине“, постанемо „липстик“ жена.

„Свака жена је пожелела да ако не може она да отпутује да отпутује њен кармин. Јављале су се жене из окружења, из Београда, из разних држава, Данске, Шведске, тако да су ми кармини стигли из Јапана од пријатеља који тамо живе“, истиче Јелена Ранковић, фотограф и путописац.

Са више од 100 кармина у коферу, црвеним на уснама, фотоапаратом и добром вољном кренула је пут некадашње Бурме.

„Ја сам схватила да сам дошла у једну дивну земљу са дивним женама које као и свуда у свету воле да се шминкају, иако им то није у традиција. Оне користе танаку, то је пудер којим мажу лице и то је њима сва шминка коју користе. Како модерно време доноси своје тако и оне кармине користе за специјалне прилике или ако раде са туристима“, рекла је Јелена.

Фотографисала је различите жене, оне које раде на пијацама, плажама, у парковима, али је и поставила себи изазов.

„Кармин може да поправи женско расположење, уколико ставимо неки јачи кармин мислим да нам то даје неко додатно самопоуздање и и мислимо да изгледамо веома свеже и одважно“, каже шминкер Анђелина Поповић.

Први кармин појавио се око 5000 година пре нове ере. Клеопатра је волела јаркоцрвену нијансу. Употребљавао се у ритуалне сврхе, у време Римског царства користили су га и мушкарци јер је био ознака класне припадности, а не пола.

 „Црвени кармин даје жени сигурност и она се осећа много храбрије да уђе у миље у који треба да уђе у своју друштвену средину... то црвенило та продорност говори о њеној жељи да доминира да буде важан део своје друштвене средине“, истакла је психолог Вања Говорко и напоменула да кармин за сваку жену представља женственост.

Кажу да црвени кармин може да вас подмлади, али само ако пронађете праву нијансу.

„Обично ме питају:'Ставила бих црвени кармин али не знам да ли ће да ми стоји?' То је исто када питају за кошуљу – да ли им стоји бела. Стоји вам оно у чему се добро осећате... Боја дође до изражаја уколико су наше понашање и енергија у складу са тим“, рекла је Анђелина.

Просечна жена током живота користи пет нијанси кармина и, ако га редовно маже, поједе два до три килограма. Мушкарци чак и више  – шест килограма, али са женских усана.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар