Žene pojedu do tri kilograma karmina, a muškarci šest

Nije hrana, ali se jede. Nije ni garderoba, ali dobro stoji. Šta karmin govori o ženama, koje tokom života, kako pokazuju statistike, pojedu oko tri kilograma ruža? Muškarac u Francuskoj pojede oko šest kilograma karmina sa ženskih usana.

Zanimljivosti 06.06.2019 | 10:05
Žene pojedu do tri kilograma karmina, a muškarci šest
Karmin, moćno oružje. Kada želimo da nas neko sluša, stavimo crveni. Kada hoćemo da obiđemo 26 zemalja i u Mjanmaru realizujemo projekat „Žene ženama poklanjaju karmine“, postanemo „lipstik“ žena.

„Svaka žena je poželela da ako ne može ona da otputuje da otputuje njen karmin. Javljale su se žene iz okruženja, iz Beograda, iz raznih država, Danske, Švedske, tako da su mi karmini stigli iz Japana od prijatelja koji tamo žive“, ističe Jelena Ranković, fotograf i putopisac.

Sa više od 100 karmina u koferu, crvenim na usnama, fotoaparatom i dobrom voljnom krenula je put nekadašnje Burme.

„Ja sam shvatila da sam došla u jednu divnu zemlju sa divnim ženama koje kao i svuda u svetu vole da se šminkaju, iako im to nije u tradicija. One koriste tanaku, to je puder kojim mažu lice i to je njima sva šminka koju koriste. Kako moderno vreme donosi svoje tako i one karmine koriste za specijalne prilike ili ako rade sa turistima“, rekla je Jelena.

Fotografisala je različite žene, one koje rade na pijacama, plažama, u parkovima, ali je i postavila sebi izazov.

„Karmin može da popravi žensko raspoloženje, ukoliko stavimo neki jači karmin mislim da nam to daje neko dodatno samopouzdanje i i mislimo da izgledamo veoma sveže i odvažno“, kaže šminker Anđelina Popović.

Prvi karmin pojavio se oko 5000 godina pre nove ere. Kleopatra je volela jarkocrvenu nijansu. Upotrebljavao se u ritualne svrhe, u vreme Rimskog carstva koristili su ga i muškarci jer je bio oznaka klasne pripadnosti, a ne pola.

 „Crveni karmin daje ženi sigurnost i ona se oseća mnogo hrabrije da uđe u milje u koji treba da uđe u svoju društvenu sredinu... to crvenilo ta prodornost govori o njenoj želji da dominira da bude važan deo svoje društvene sredine“, istakla je psiholog Vanja Govorko i napomenula da karmin za svaku ženu predstavlja ženstvenost.

Kažu da crveni karmin može da vas podmladi, ali samo ako pronađete pravu nijansu.

„Obično me pitaju:'Stavila bih crveni karmin ali ne znam da li će da mi stoji?' To je isto kada pitaju za košulju – da li im stoji bela. Stoji vam ono u čemu se dobro osećate... Boja dođe do izražaja ukoliko su naše ponašanje i energija u skladu sa tim“, rekla je Anđelina.

Prosečna žena tokom života koristi pet nijansi karmina i, ako ga redovno maže, pojede dva do tri kilograma. Muškarci čak i više  – šest kilograma, ali sa ženskih usana.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar