Новинари под ударом политике

Већина медија у региону у служби је разних унутрашњих и спољних интересних групација, политичких странака којима је циљ пропаганда, а не истина, тврде еминентни новинари у емисији “Глобално” БН ТВ. Указују на све чешће вербалне и физичке нападе на новинаре, што је довело до тога да је новинарство данас без јаке ријечи критике друштва.

Република Српска 05.06.2019 | 21:54
Новинари под ударом политике
Многи ће рећи - важно је бити информисан, јер знање је моћ. Да, али како информисан, да ли су то истине или манипулације? Живимо у друштву вјечите транзиције, у којем под декларативним огртачем демократије, клизимо у тоталитаризам. И то се негативно рефлектује и у медијима, који су већином под притиском партија које нуде неке своје истине.

“Све лоше што имамо, имамо управо из политичких партија и оне су те које улазе и у сферу медија. И то је основни проблем. Имамо јавне сервисе, који би требало да балансирају, да креирају ту медијску сцену, да кажу ово је добро, да утврђују стандарде, да започињу процесе, међутим, они су под директном политичком контролом”, сматра новинар Жељко Раљић.

Погубно је да, када власти лажу сваког дана, грађани губе способност да разазнају шта је истина и онда су у потрази за најзанимљивијим, најувјерљивијим причама како би попунили своје схватање о томе како свијет функционише, указује редитељ Борис Малагурски.

“Мислим да то није случајно. Свакодневно се пласирају лажи да би људи одустали од истине, јер шта је истина - да људи на крају кажу - нема истине, све је лаж, дајте нам најувјерљиву причу и да имамо колико-толико неке темеље на којима можемо да стојимо да се не бисмо комплетно распали. То је најстрашније у свему овоме”, тврди Малагурски.

Он указује да се, умјесто да се више иде ка анализи, критичној ријечи, слободи мишљења, провлаче неистине у служби сензационализма. И то раде и власт и опозиција.

“Морамо да будемо свјесни тога да критика није атак на нечију личност, то је демократија. Критика је демократија. Ако не желимо демократију, онда рецимо да не желимо. Ако желимо демократију па да се свако пита, да свако има шансу да се изрази, онда пустите људе да критикују”, рекао је Малагурски.

Изгубљени су основни постулати новинарства - да новинар треба да информише и образује јавност, шири културу, указује новинар и писац Марко Лопушина.

“Данас на првом мјесту, умјесто информације, имамо манипулацију, умјесто образовања имамо фалш културу и кич, јефтину забаву народа и умјесто културе немамо ништа”, каже Лопушина.

И у том вртлогу, који је наметнут и притиском разних друштвених мрежа гдје се објављује све и свашта, урушени су темељи квалитетног новинарства.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нострадамус

05.06.2019 20:03

Не само новинари него и многи градјани који прицају оно сто виде.Сви неистомисљеници су под ударом политике.Истина је под ударом политике.Зато постоји Истина и Лаз само сто је Лаз гласнија јаца јер лаз је окрутна она је сурова лаз је спремна да убија.А лаз убија истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви

06.06.2019 02:08

ПРАВДА ЗА НОВИНАРЕ АЛИ ЦАСНЕ ПОДРСКА БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

06.06.2019 05:55

БиХ је заробљена земља данас. Од оних који су на власти а не зеле напредак те земље него властито богацење. Исувисе много година је просло узалуд, и то је највеца греска медјународне патроназе. Треба це нам јос године и године да поправимо оно сто је унистено реформском агендом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борба зла и добра

06.06.2019 07:38

Истина је да лоше живимо, да је из дана у дан све горе, да је привреда урушена, сиромаштво у експанзији, омладина и радно способни се убрзано исељавају, то су чињенице и реално стање. Сви медији који обрађују актуелну проблематику, на удару су критике власти, чак и животне опасности. Лаж је је друга страна живоне медаље, да нам је добро, да смо бољи и да за минималац 440 КМ дивно живимо, а потрошацка минимална корпа је готово 2000 Км. Чињеница да немамо дуго посла, те да нам дјеца одоше, а ми плачемо ради свега, за друге новинаре и медије је ова наша лична стварност, привиђење и лаж. Дакле, овде је борба измедју истине и лажи, па је на сваком човјеку, да препозна себе и своје животно стање. Овде су новинари колатерална штета, народ поготово, акценат је свакако на појединачној свијести.

ОДГОВОРИТЕ