Катастрофа: Дио Спрече мртва зона

Годину дана након што су хемикалије исцуриле из одлагалишта Фабрике соде у Лукавцу и уништиле рибу у сливу Спрече, уочено је присуство рибе око ушћа, али горњи дио ове ријеке је и даље мртва зона, рекао је Срни члан Управног одбора Рибарског савеза Републике Српске Дарко Митровић.

Република Српска 05.06.2019 | 16:32
Катастрофа: Дио Спрече мртва зона
Митровић је упозорио да, због присуства хемијског талога у ријечном кориту, примјерци рибе који се и нађу у ријеци нису исправни за исхрану.

Он је истакао да је у сливу ријеке Спрече дугорочно причињен тотални помор рибе због хемикалија која се пуштају воду, а, осим хемијске индустрије, дивље депоније и шљункаре знатно угрожавају рибљи фонд и у сливу ријеке Босне.

Митровић је навео да је посљедњи акцидент био у априлу прошле године, када је због хемикалије која је исцурила из одлагалишта Фабрике соде у Лукавцу причињен тотални помор рибе у сливу ријеке Спрече која је некада била природни резерват.

"Извршен је тотални помор племенитих врста рибе - шарана, сома, смуђа, као и такозване бијеле рибе", изјавио је Митровић и додао да је прошлогодишњи помор ставио тачку и на континуирано загађење слива ријеке Спрече.

Он је појаснио да је Спреча, због термалних извора и конфигурације терена, за два степена топлија од Босне у коју се улива, због чега је и била богата разноврсном рибом.

Митровић каже да је угрожен и рибљи фонд у ријеци Босни због хемијске индустрије која је стационирана узводно, али и због велике концентрације шљункара.

"У ријечно корито улазе багери и камиони, испушта се моторно уље, одлажу се гуме и смеће. Механизација уништава ријечни ток и нормалну миграцију рибе", упозорио је Митровић.

Он је истакао да надлежни органи немају слуха за захтјеве рибарских удружења да се активности око експлатације шљунка и минерала обуставе током мријеста рибе у периоду од марта до априла.

Митровић је навео да је на подручју Добоја евидентирано 179 дивљих депонија, које се и након уклањања поново стварају.

"Велики дио отпада на крају заврши у води, а томе, осим људског фактора, погодују високи водени таласи који купе смеће са приобалних депонија", рекао је Митровић.

У свијету са данас обиљежава Дан заштите животне средине - 5. јун, који је утврђен одлуком Генералне скупштине УН.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Аустриа

05.06.2019 14:39

Тосу васи инвеститори троваци народа због својих дзепова браца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цг

06.06.2019 02:39

мафија и криминалци фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

гну

06.06.2019 08:12

Ријеке у региону су 113% мртвије, изјавила је Зељка Цвијановиц а јавља СРНА

ОДГОВОРИТЕ