Влада РС тражи смјену Халиловића

Ни два мјесеца након што је директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвер Халиловић одбио да два јавна универзитета из РС упише у Регистар акредитованих високошколских установа у БиХ, ова криза у високом образовању нема било какав епилог.

Босна и Херцеговина 05.06.2019 | 15:43
Влада РС тражи смјену Халиловића
Халиловић, чију хитну смјену тражи Влада Српске, те студентски представници, и даље је на позицији директора са које, како су више пута поручили званичници Српске, спроводи “политички дириговану опструкцију акредитације универзитета из РС”.

Из Тужилаштва БиХ, истовремено, нема информација да ли су узели у рад кривичну пријаву против Халиловића, коју се, такође прије два мјесеца, поднијели Агенција за акредитацију високошколских установа РС, те Универзитет у Бањалуци и Универзитет у Источном Сарајеву, а због сумње да је у овом случају злоупотријебио положај или овлаштења.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић сматра да постоје сви докази да је Халиловић лично и неосновано спријечио упис ова два универзитета у регистар, те очекује да реагује и Тужилаштво БиХ.


 
– Што се тиче политичког аспекта ове приче, убијеђен сам да је све ово што Енвер Халиловић ради у уској вези са оним што се дешава са неформирањем Савјета министара и поред јасних изборних резултата. Мислим да СДА иде на више колосјека у својим активностима против РС, а прије свега кроз онемогућавања формирања Савјета министара, исто тако и због подношења апелација и иницијатива за оцјену уставности према Уставном суду БиХ, а трећи сегмент су ови скривени атаци на систем високог образовања у РС – каже Рајчевић.

По његовим ријечима, због тога трпе студенти у Српској, односно цијела област регулисања и побољшања стања у високом образовању који се тичу међународног признања диплома из РС и акредитације високошколских установа.

Рајчевић је јуче о свим овим проблемима и детаљима обавијестио и представнике Европске комисије током излагања на министарској конференцији Платформе Западног Балкана за образовање и обуке у Београду. 

– Мислим да је сада јасно и представницима Европске комисије о чему се овдје заправо ради. Сада је лоптица у њиховом дворишту, као и Савјета министара да одговори на захтјеве који се тичу смјене Халиловића, с обзиром на то да, поред тога што он сад већ има и кривичну пријаву, по мојим информацијама је стекао и услове за старосну пензију. Међутим, и даље се дозвољава да високо образовање у БиХ трпи због ставова једног те истог човјека – изричит је Рајчевић.

Халиловићу, који је претходно био ректор Универзитета у Тузли, ово није први пут да се његов рад јавно критикује, па и истражује.

– Током мог излагања на министарској конференцији био је присутан и господин Халиловић, који је тражио да се обрати након мене, али њему није дозвољено да добије ријеч, јер није министарског ранга. И поред његових настојања и прављења својеврсног скандала на самиту, мислим да су представници Европске комисије то успјешно спријечили – каже министар Срђан Рајчевић.

Халиловић је, подсјетимо, раније тврдио да јавни универзитети из Српске не могу бити уписани у регистар БиХ акредитованих високошколских установа, као што је и наведено у његовом рјешењу, те да је он поступа у складу са законом, поштујући процедуре и надлежности који важе у области високог образовања у БиХ.

Он је и у Београду јуче рекао да “Република Српска води политичку кампању против њега“, те да је дао препоруку за акредитацију универзитета, али не за акредитацију студијских програма “зато што то није законито спроведено”.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

АХА

05.06.2019 14:00

КАД СМИЈЕНИТЕ ТЕГЕЛТИЈУ ОНДА ЦЕ ТЕ ХАЛИЛОВИЦА..ТРТ...ЈАКИХ МИ ФАКУЛТЕТА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

05.06.2019 14:30

ПОТВРЂУЈЕМ ВАШ КОМЕНТАР!!! СТИЋЕ НЕКАДА ПРАВДА И У НАШЕ СЕЛО, МАКАР ПРИРОДНОМ СЕЛЕКЦИЈОМ

Name

ДА

05.06.2019 14:35

Смијенице истог дана кад и Тегелтију!!!

Name

Горан

05.06.2019 16:18

Пропала бих је тамница српског народа, Проклета авлија.

Name

Расо

05.06.2019 15:49

Прво ви Тегелтију свака ти цаст само дуговлаци као они са Тегелтијом јос имају сви докази Видео снимак и ниста свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

05.06.2019 15:58

Све активности на Универзитету(упис, предавања, колоквијуми, испити, дипломски радови, упис мастер студија, мастер радови, упис докторских студија, одбрана доктората) за вријеме док је Универзитет или Факултет без акредирације су неважећи. Реално Универзитети из РС и цијеле БиХ не заслужују акредирације јер ниси рангирани на Шангајској листи, а то је последица што асисенти и професори се не баве научно истраживачким радом и не објављују научне радове у међународно релевантним часописима.До титула асистента и професора долази се преписивачким радом-плагијатима и политичком подобношћу, факултети немају релевантне лабораторије где би практично образовали студенте. У једној згради су 3 факултета без лабораторија. Овде је политичка одлука што није издата акредитација за два Универзитета из РС, а реално не треба ни из Федерације ниједан Универзитетвет да добије акредитацију.Политика је уништила државне Универзитете, а мафија је отворила приватне факултете где се продају дипломе, а знања нема. Порука сваком матуранту који жели факултетско образовање је да мора изаћи из БиХ и отићи на Универзитет који је акредитован, рангиран на Шангајској листи и прије одибира Универзитета и Факултета сваки матурант мора на оову чињеницу обратити пажњу. Ово је сурова истина, а режимски ботови и медији ће да вам причају другу причу јер њих није брига за младе људе већ да сачувају своја мјеста на Универзитетима који нису акредитовани као полуги режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

05.06.2019 16:58

Ста сад ,син ми заврсава факултет,јесам ли ја то дзаба финансирао ....сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре и

05.06.2019 17:30

ПРИЗНАЛИ НЕ ПРИЗНАЛИ ФАКУЛТЕТ И ДИПЛОМУ ВАСЕГ СИНА АКО НЕМАТЕ КОГА ДА ВАМ ЗАПОСЛИ СИНА ДЗАБА ФАКУЛТЕТ.6 ГОДИНА МОЈ СИН ДИПЛ.ИНЗИЊЕР ПОЉОПРИВРЕДЕ РАДИ СВАКОЈАКЕ ПОСЛОВЕ.А ДИПЛОМА СА БЕОГРАДСКОГ ДРЗАВНОГ ФАКУЛТЕТА.А МОЈ САВЈЕТ РОДИТЕЉИМА..ДЗАБА БАЦАТЕ ПАРЕ НА СКОЛОВАЊЕ ОВДЈЕ У СРБИЈИ..ДАЈТЕ ИМ ЗА ЈЕЗИКЕ И НЕК ИДУ ВАНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто

05.06.2019 21:07

се не угледају на бакира и додика када је требало увести акцизе на гориво није им требало много времена да се слозе и послије тога одмах пљување један на другога.То су два највеца манипуланта бих и то треба народ да схвати сто прије ако имало мисли на будуцност своје дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

05.06.2019 22:24

Бурле не може заставу да акредитује на њено мјесто него је држи у ходнику поред женског тоалета а да акредитује високо образовање. Само нас срамоти све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.06.2019 02:26

СМЈЕНА ТЕГЕТЛИЈЕ НАЈВЕЦИ КРИМИНАЛАЦ ЦРНО ТУЗИЛАСТВО БХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

гну

06.06.2019 08:18

Овај сиљоку*ан Рајцевиц се осилио, а јуце се испилио и досао на позицију, све би тај урадио да се доказе код Додика као послусан војнициц, ал доце и вама крај господо, врло брзо

ОДГОВОРИТЕ