Vlada RS traži smjenu Halilovića

Ni dva mjeseca nakon što je direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović odbio da dva javna univerziteta iz RS upiše u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, ova kriza u visokom obrazovanju nema bilo kakav epilog.

Bosna i Hercegovina 05.06.2019 | 15:43
Vlada RS traži smjenu Halilovića
Halilović, čiju hitnu smjenu traži Vlada Srpske, te studentski predstavnici, i dalje je na poziciji direktora sa koje, kako su više puta poručili zvaničnici Srpske, sprovodi “politički dirigovanu opstrukciju akreditacije univerziteta iz RS”.

Iz Tužilaštva BiH, istovremeno, nema informacija da li su uzeli u rad krivičnu prijavu protiv Halilovića, koju se, takođe prije dva mjeseca, podnijeli Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, te Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a zbog sumnje da je u ovom slučaju zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević smatra da postoje svi dokazi da je Halilović lično i neosnovano spriječio upis ova dva univerziteta u registar, te očekuje da reaguje i Tužilaštvo BiH.


 
– Što se tiče političkog aspekta ove priče, ubijeđen sam da je sve ovo što Enver Halilović radi u uskoj vezi sa onim što se dešava sa neformiranjem Savjeta ministara i pored jasnih izbornih rezultata. Mislim da SDA ide na više kolosjeka u svojim aktivnostima protiv RS, a prije svega kroz onemogućavanja formiranja Savjeta ministara, isto tako i zbog podnošenja apelacija i inicijativa za ocjenu ustavnosti prema Ustavnom sudu BiH, a treći segment su ovi skriveni ataci na sistem visokog obrazovanja u RS – kaže Rajčević.

Po njegovim riječima, zbog toga trpe studenti u Srpskoj, odnosno cijela oblast regulisanja i poboljšanja stanja u visokom obrazovanju koji se tiču međunarodnog priznanja diploma iz RS i akreditacije visokoškolskih ustanova.

Rajčević je juče o svim ovim problemima i detaljima obavijestio i predstavnike Evropske komisije tokom izlaganja na ministarskoj konferenciji Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuke u Beogradu. 

– Mislim da je sada jasno i predstavnicima Evropske komisije o čemu se ovdje zapravo radi. Sada je loptica u njihovom dvorištu, kao i Savjeta ministara da odgovori na zahtjeve koji se tiču smjene Halilovića, s obzirom na to da, pored toga što on sad već ima i krivičnu prijavu, po mojim informacijama je stekao i uslove za starosnu penziju. Međutim, i dalje se dozvoljava da visoko obrazovanje u BiH trpi zbog stavova jednog te istog čovjeka – izričit je Rajčević.

Haliloviću, koji je prethodno bio rektor Univerziteta u Tuzli, ovo nije prvi put da se njegov rad javno kritikuje, pa i istražuje.

– Tokom mog izlaganja na ministarskoj konferenciji bio je prisutan i gospodin Halilović, koji je tražio da se obrati nakon mene, ali njemu nije dozvoljeno da dobije riječ, jer nije ministarskog ranga. I pored njegovih nastojanja i pravljenja svojevrsnog skandala na samitu, mislim da su predstavnici Evropske komisije to uspješno spriječili – kaže ministar Srđan Rajčević.

Halilović je, podsjetimo, ranije tvrdio da javni univerziteti iz Srpske ne mogu biti upisani u registar BiH akreditovanih visokoškolskih ustanova, kao što je i navedeno u njegovom rješenju, te da je on postupa u skladu sa zakonom, poštujući procedure i nadležnosti koji važe u oblasti visokog obrazovanja u BiH.

On je i u Beogradu juče rekao da “Republika Srpska vodi političku kampanju protiv njega“, te da je dao preporuku za akreditaciju univerziteta, ali ne za akreditaciju studijskih programa “zato što to nije zakonito sprovedeno”.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

AHA

05.06.2019 14:00

KAD SMIJENITE TEGELTIJU ONDA CE TE HALILOVICA..TRT...JAKIH MI FAKULTETA..

ODGOVORITE
Name

XL

05.06.2019 14:30

POTVRĐUJEM VAŠ KOMENTAR!!! STIĆE NEKADA PRAVDA I U NAŠE SELO, MAKAR PRIRODNOM SELEKCIJOM

Name

DA

05.06.2019 14:35

Smijenice istog dana kad i Tegeltiju!!!

Name

Горан

05.06.2019 16:18

Пропала бих је тамница српског народа, Проклета авлија.

Name

Raso

05.06.2019 15:49

Prvo vi Tegeltiju svaka ti cast samo dugovlaci kao oni sa Tegeltijom jos imaju svi dokazi Video snimak i nista svaka cast

ODGOVORITE
Name

Realnost

05.06.2019 15:58

Sve aktivnosti na Univerzitetu(upis, predavanja, kolokvijumi, ispiti, diplomski radovi, upis master studija, master radovi, upis doktorskih studija, odbrana doktorata) za vrijeme dok je Univerzitet ili Fakultet bez akrediracije su nevažeći. Realno Univerziteti iz RS i cijele BiH ne zaslužuju akrediracije jer nisi rangirani na Šangajskoj listi, a to je posledica što asisenti i profesori se ne bave naučno istraživačkim radom i ne objavljuju naučne radove u međunarodno relevantnim časopisima.Do titula asistenta i profesora dolazi se prepisivačkim radom-plagijatima i političkom podobnošću, fakulteti nemaju relevantne laboratorije gde bi praktično obrazovali studente. U jednoj zgradi su 3 fakulteta bez laboratorija. Ovde je politička odluka što nije izdata akreditacija za dva Univerziteta iz RS, a realno ne treba ni iz Federacije nijedan Univerzitetvet da dobije akreditaciju.Politika je uništila državne Univerzitete, a mafija je otvorila privatne fakultete gde se prodaju diplome, a znanja nema. Poruka svakom maturantu koji želi fakultetsko obrazovanje je da mora izaći iz BiH i otići na Univerzitet koji je akreditovan, rangiran na Šangajskoj listi i prije odibira Univerziteta i Fakulteta svaki maturant mora na oovu činjenicu obratiti pažnju. Ovo je surova istina, a režimski botovi i mediji će da vam pričaju drugu priču jer njih nije briga za mlade ljude već da sačuvaju svoja mjesta na Univerzitetima koji nisu akreditovani kao polugi režima.

ODGOVORITE
Name

I

05.06.2019 16:58

Sta sad ,sin mi zavrsava fakultet,jesam li ja to dzaba finansirao ....svasta

ODGOVORITE
Name

Re i

05.06.2019 17:30

PRIZNALI NE PRIZNALI FAKULTET I DIPLOMU VASEG SINA AKO NEMATE KOGA DA VAM ZAPOSLI SINA DZABA FAKULTET.6 GODINA MOJ SIN DIPL.INZINJER POLJOPRIVREDE RADI SVAKOJAKE POSLOVE.A DIPLOMA SA BEOGRADSKOG DRZAVNOG FAKULTETA.A MOJ SAVJET RODITELJIMA..DZABA BACATE PARE NA SKOLOVANJE OVDJE U SRBIJI..DAJTE IM ZA JEZIKE I NEK IDU VANI

ODGOVORITE
Name

Sto

05.06.2019 21:07

se ne ugledaju na bakira i dodika kada je trebalo uvesti akcize na gorivo nije im trebalo mnogo vremena da se sloze i poslije toga odmah pljuvanje jedan na drugoga.To su dva najveca manipulanta bih i to treba narod da shvati sto prije ako imalo misli na buducnost svoje djece.

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

05.06.2019 22:24

Burle ne može zastavu da akredituje na njeno mjesto nego je drži u hodniku pored ženskog toaleta a da akredituje visoko obrazovanje. Samo nas sramoti sve.

ODGOVORITE
Name

Xh

06.06.2019 02:26

SMJENA TEGETLIJE NAJVECI KRIMINALAC CRNO TUZILASTVO BH

ODGOVORITE
Name

gnu

06.06.2019 08:18

Ovaj siljoku*an Rajcevic se osilio, a juce se ispilio i dosao na poziciju, sve bi taj uradio da se dokaze kod Dodika kao poslusan vojnicic, al doce i vama kraj gospodo, vrlo brzo

ODGOVORITE