Латице руже лијече срце и кожу

Лек из природе: Чај од латица руже не само да умирује напете живце, већ и прочишћава крв. Може да помогне и у случају упале грла, реуматизма, жутице, чишћења јетре, вртоглавице, главобоље, а обнавља и цревну флору.

Здравље 05.06.2019 | 12:54
Латице руже лијече срце и кожу
РУЖА не само да плени лепотом, већ је и лековита. Њен мирис поправља расположење, а састојци у латицама одлични су за јачање срца и нерава.

У лековите сврхе најчешће се користи чај од латица руже, мада своју широку примену има и етерично уље и ружина водица.

Чај од латица руже не само да умирује напете живце, већ и прочишћава крв. Може да помогне и у случају упале грла, реуматизма, жутице, чишћења јетре, вртоглавице, главобоље, а обнавља и цревну флору после антибиотске терапије.

Да бисте направили чај од ружиних латица потребно је прикупити и очистити најлепше изданке овог цвета. Латице се суше на топлом, сувом и тамном месту, до недељу дана, зависно од влажности окружења. Да би одржале свежину, квалитет и мирис, требало би их чувати у добро затвореној амбалажи на сувом и тамном месту.

Припрема се тако што се кашичица просушених латица прелије шољом вреле воде и одстоји 20 минута. Процеди се и пије шоља дневно. Не препоручује се онима који пате од камена у жучи и бубрезима, као ни трудницама и дојиљама.

Етерично уље и ружина водица користе се у козметичке сврхе, наручито за негу осетљиве и суве коже. Ружино уље је и добар антидепресив и афродизијак, док се ружина водица преопручује против акни, а поседује и умирујуће и антисептично дејство.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар