Њено височанство - трешња

Не можемо да им одолимо, посебно не сада када је време да их једемо и уживамо у јединственом укусу који нам пружају. Њихово височанство - трешње.

Здравље 05.06.2019 | 12:38
Њено височанство - трешња
И док свим чулима уживамо у овом црвеном воћу, није на одмет знати и нешто о његовом благотворном дејству на наш организам.

Трешње, веровали или не, доприносе нашем здрављу. И то у много чему. Неколико трешања има јаче дејство чак и од аспирина, а при томе не иритирају желудац.

Оне садрже витамине А, Б и Ц, биофлавоноиде, елагичну киселину, антоцијанин и мелатонин - састојке који помажу у борби против рака, у превенцији срчаних болести, ублажавају болове узроковане артритисом, главобољу и симптоме повезане са фибромијалгијом.

Свеже трешње су добре за отклањање физичке и умне исцрпљености, зато можете да их понесете на посао и једете између оброка.

Научници Универзитета у Бостону сматрају да трешње имају способност да утичу на смањене ризика од гихта, што су и доказали једногодишњим истраживањем које су спровели са пацијентима који болују од ове болести.

Стручњаци су установили како се ризик од напада смањио за 75 посто када су испитаници јели трешње и истовремено узимали лек који смањује количину мокраћне киселине.

Трешње такође подједнако доприносе и губљењу килограма тако што антоцијанини из тамних трешања могу да смање количину масних наслага на стомаку, а самим тим и снизе количину холестерола и шећера у крви.

Оне имају и антиканцерогена својства, а добро утичу и на здравље костију.

Трешње се сматрају изврсним извором бора, (садрже 396 уг/100 грама), што у комбинацији са калцијумом и магнезијумом изузетно повољно утиче на здравље костију.

Б 92
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар